Războiul din Ucraina, ziua 110. Lunetist rus de elită, lichidat de ucraineni / Nouă groapă comună la Bucea / Declarația șocantă a lui Medvedev / Ultimatum la Severdonețk LIVE TEXT

Luni, 13 Iunie 2022, ora 18:44
13611 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 110. Lunetist rus de elită, lichidat de ucraineni / Nouă groapă comună la Bucea / Declarația șocantă a lui Medvedev / Ultimatum la Severdonețk LIVE TEXT
Borodianka, Ucraina - femeie 67 de ani în curtea casei sale distruse FOTO Hepta

Este a 110-a zi a războiului din Ucraina. Liderul de la Kiev spune că în Severdonețk au loc lupte ”crunte pentru fiecare metru de pământ”. Trupele ruse atacă spre orașele Lisichansk, Bahmut și Sloviansk. Un raport al Amnesty Internațional susține că Rusia a folosit în mod repetat arme cu dispersie, muniție interzisă, asupra civililor din Harkov.

UPDATE 23.45 Toate cele trei poduri care duc către oraşul asediat Severodoneţk au fost distruse, a anunțat luni, 13 iunie, guvernatorul regional Serghei Haidai. Potrivit acestuia, orașul este ocupat în proporție de 70%-80% de ruși.

UPDATE 22.11 Autoritățile Federației Ruse au distribuit pe 12 iunie, de Ziua Rusiei, ajutoare în alimente către populația vulnerabilă în fața crizei economice prin care trece țara. Prăpastia dintre autorități și cele 140 de milioane de cetățeni ai Rusiei a crescut la proporții catastrofale în ultimii 8 ani.

UPDATE 21.04 Navele rusești și bombardierele cu rază lungă de acțiune au lansat în ultimele zile mai multe atacuri asupra teritoriului ucrainean din Marea Neagră și Marea Azov. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzianik, în Marea Neagră se află în prezent șase portavioane

UPDATE 20.10 Datorită „noii rute maritime” din Marea Neagră, primul lot de cereale ucrainene a fost livrat pe mare către Uniunea Europeană. Luni, 13 iunie, a avut loc un eveniment important, care poate fi considerat o ”spargere” a blocadei ruse din porturile Ucrainei.

UPDATE 19.31 Soldații ruși continuă să intimideze populația din zona ocupată a orașului Herson, răspândind falsuri menite să discrediteze autoritățile ucrainene. Rușii i-au mințit pe locuitorii din Herson cu privire la înmormântarea unei persoane infectate cu antrax la Skadovsk

UPDATE 18.59 Recunoașterea aeriană a Gărzii Naționale a Ucrainei a descoperit cartierul general al invadatorilor ruși în regiunea Harkov. Artileriştii Forţelor Armate ale Ucrainei au dat o lovitură zdrobitoare. Ei au distrus depozitul de muniții, echipamente și trupe ale invadatorilor.

UPDATE 18.34 În Crimeea ocupată, în localitatea Vidnoye, angajații unui atelier auto local au refuzat să ajute armata rusă, care a cerut să schimbe roata unui camion militar Kamaz ce avea o literă Z pe cabină. Videoclipul a fost înregistrat cu un telefon mobil chiar de ocupanți, revoltați de refuzul personalului tehnic al stației.

UPDATE 18.25 Poliția ucraineană a anunțat luni, 13 iunie, că șapte corpuri neînsufleţite au fost descoperite într-o nouă groapă comună, în apropiere de Bucea. ”Şapte civili au fost torturaţi de ruşi, apoi executaţi cu laşitate cu un glonţ în cap”, a scris pe Facebook şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebîtov

UPDATE 17.25 Natalia Poklonskaia a fost demisă luni, 13 iunie, din funcția de șef adjunct al Rossotrudnichestvo, agenția federală a Rusiei responsabilă de relațiile cu cetățenii din afara țării, în urma unui decret semnat de președintele Vladimir Putin.

UPDATE 16.55 Un artist ucrainean a amplasat în fața monumentului soldatului sovietic din Piața Soborna (Integrității) din Cernăuți o lucrare de artă contemporană în semn de protest față de ”valorile” armatei ruse. Taras Polataiko a stropit cu vopsea roșie mai multe aparate vechi de uz casnic, făcând trimitere la crimele rușilor.

UPDATE 16.25 Armata ucraineană a anunțat că unul dintre cei mai temuți lunești ai armatei ruse, cunoscut ca „Adam cel Groaznic”, a fost ucis. Anunțul a fost postat pe Telegram de colonelul Anatoli Stefan. Potrivit acestuia, lunetistul a luptat anterior în Batalionul Sparta, înființat de separatiștii proruși din Donbas, în 2014.

UPDATE 15.46 Fost președinte al Rusiei în perioada 2008-2012, Dmitri Medvedev a avut o nouă ieșire publică referitoare la conflictul din Ucraina și la posibilitatea extinderii acestuia împotriva țărilor NATO.

UPDATE 15.41 Reprezentantul militar al autoproclamatei Republici Populare Donețk, Euadud Basurin, a declarat luni, 13 iunie, că trupele ucrainene rămase în Severodonețk trebuie „să se predea sau să moară”.

UPDATE 13.15 Oficialii ucraineni au întocmit o listă cu armele de care susțin că au nevoie ca să pună capăt războiul. Consilierul președintelui Zelenski, Mikhailo Podoliak, a publicat-o pe rețelele sociale.

UPDATE 12.41 Preşedintele rus Vladimir Putin a construit după ce a ajuns la putere, în 2000, un sistem bazat pe impunitate şi frică, denunţă primul său şef de Guvern, Mihail Kasianov (2000-2004), care subliniază că nu şi-ar fi imaginat niciodată că fostul său şef ar fi invadat Ucraina.

UPDATE 12.36 Trupele ruse au respins armata ucraineană din centrul Severodoneţk-ului, un oraş-cheie în estul Ucrainei, pentru care luptă cele două armate, anunţă luni Statul Major ucrainean.

UPDATE 9.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un nou discurs, că ţara sa are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă, el precizând că ar fi putut fi evitate tragedii dacă acele sisteme ar fi existat.

UPDATE 9.06 Liderul Coreei de Nord Kim Jong Un a arătat, într-un mesaj transmis lui Vladimir Putin, de Ziua Rusiei, că țara sa susține deplin „cauza justă pentru protejarea demnității și a securității”.

UPDATE 8.27 Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată în raportul unui centru de cercetare independent publicat luni şi care indică în special Franţa.

UPDATE 7.28 Rusia a ucis sute de civili la Harkov folosind muniţie cu dispersie, se arată într-un raport al Amnesty International. Amnesty a precizat că a găsit dovezi că forţele ruse au folosit în mod repetat muniţie cu dispersie – rachete care elimină mine mici, care explodează mai târziu.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său de duminică seară, că generalii ruşi îi văd pe soldaţii lor ca fiind “carne de tun” şi că Rusia ar putea depăşi în această lună pragul de 40.000 de soldaţi morţi în războiul din Ucraina.

“Scopul tactic al ocupanţilor nu s-a schimbat. Ei atacă în Severodoneţk, unde au loc lupte crunte pentru fiecare metru de pământ. Şi atacă spre Lisichansk, Bahmut, Sloviansk şi aşa mai departe.

Armata rusă încearcă să desfăşoare forţe de rezervă în Donbas. Însă ce rezerve au ei acum? Se pare că vor arunca în bătălie recruţi pregătiţi slab şi pe cei strânşi prin mobilizarea ascunsă. Generalii ruşi îşi văd oamenii pur şi simplu ca fiind carne de tun în dorinţa lor de a fi în avantaj numeric. Şi asta înseamnă un lucru: Rusia poate depăşi pragul de 40.000 de soldaţi morţi în iunie. Ei nu au mai pierdut atâţi oameni în niciun alt război în multe decenii”, a spus Zelenski.

Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
#Ucraina, #razboi Ucraina, #Rusia, #Volodimir Zelenski , #Razboi Ucraina