Războiul din Ucraina, ziua 132. Zelenski acuză teroarea rusă în Sumy, Harkov şi Donbas / Atac ucrainean cu HIMARS la Zaporojie LIVE TEXT

Marti, 05 Iulie 2022, ora 07:09
3666 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 132. Zelenski acuză teroarea rusă în Sumy, Harkov şi Donbas / Atac ucrainean cu HIMARS la Zaporojie LIVE TEXT
FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni seara, în mesajul adresat naţiunii, că situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative pe parcursul zilei, iar inamicul continuă să terorizeze zonele de frontieră din regiunea Sumy, oraşul Harkov şi regiunea Donbas.

UPDATE 8.12 Forțele Armate ale Ucrainei au desfășurat sistemele de lansare multiplă M142 HIMARS în direcția Zaporojie, de unde au fost lansate lovituri cu rachete asupra armatei ruse. Agențiile de presă au relatat acest lucru citând declarația Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a publicat un film Facebook.

”Situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative pe parcursul zilei. Inamicul continuă să terorizeze zonele de frontieră din regiunea Sumy, oraşul Harkov şi regiunea, Donbas. Forţele armate ale Ucrainei răspund, pun presiune şi distrug potenţialul ofensiv al ocupanţilor zi de zi. Trebuie să îi înfrângem. Aceasta este o sarcină dificilă, necesită timp şi eforturi supraomeneşti. Dar nu avem alternativă - este vorba despre independenţa noastră, despre viitorul nostru, despre soarta întregului popor ucrainean”, a spus Zelenski, în mesaj.

El a vorbit şi despre conferinţa dedicată redresării Ucrainei care are loc Lugano, în Elveţia.

”Atunci când se vorbeşte despre redresare, deseori se pune accentul în mod incorect. Nu este vorba doar despre ceea ce ar trebui să facem după victoria noastră sau în anii următori, ci şi despre ceea ce trebuie să facem chiar acum. Forţele ucrainene au eliberat mai mult de o mie de aşezări de la ocupanţi, iar altele noi se adaugă în fiecare săptămână. Acum, de exemplu, în sudul ţării noastre. Toate acestea au suferit distrugeri pe scară largă. Iar acest lucru înseamnă, de asemenea, nevoia de fonduri colosale pentru refacerea infrastructurii, pentru revenirea serviciilor sociale, pentru restabilirea unei vieţi economice normale. Numai în zonele eliberate există zeci de mii de case distruse”, spune liderul ucrainean.

Zelenski menţionează că ”trebuie, de asemenea, să fie pregătim şcolile şi universităţile pentru noul an universitar pe întregul teritoriu liber al ţării şi în noile condiţii de ameninţare constantă, în special atacurile cu rachete”.

”Trebuie să ne pregătim deja pentru iarnă şi să facem totul pentru ca această iarnă să o trecem liniştiţi din punct de vedere energetic, în ciuda ameninţărilor pe care Rusia le creează în fiecare zi. O parte semnificativă a economiei a fost distrusă de ostilităţi şi de loviturile ruseşti, mii de întreprinderi au ieşit din afaceri. Iar acest lucru înseamnă o nevoie mare de locuri de muncă, de asigurare a prestaţiilor sociale în ciuda scăderii veniturilor fiscale. De aceea, redresarea Ucrainei nu se referă doar la ceea ce trebuie făcut mai târziu, după victoria noastră, ci şi la ceea ce trebuie făcut în acest moment. Şi trebuie să o facem împreună cu partenerii noştri, cu întreaga lume democratică. Faceţi-o acum!”, a spus Volodimir Zelenski.

El a arătat că reconstrucţia statului nu înseamnă doar refacerea zidurilor pe care le aveam şi care au fost distruse de bombardamente.

Ucraina trebuie să devină cea mai liberă, mai modernă şi mai sigură ţară din Europa - în toate sensurile cuvântului, în special în ceea ce priveşte mediul nostru. Sunt sigur că vom face acest lucru”, a spus liderul ucrainean.

Citește și:
Marea Britanie anunță până când este dispusă să ajute Ucraina în războiul cu rușii: „Suntem actori pe teren”
Marea Britanie anunță până când este dispusă să ajute Ucraina în războiul cu rușii: „Suntem actori pe teren”
Marea Britanie are rezistenţa necesară pentru a fi alături de Ucraina "până la victorie", promite ministrul său de externe, James Cleverly, într-un discurs pe care urmează să îl susţină...
Cea mai mare breșă din linia de apărare a Rusiei, provocată de Ucraina, de la debutul războiului, pe frontul de sud
Cea mai mare breșă din linia de apărare a Rusiei, provocată de Ucraina, de la debutul războiului, pe frontul de sud
Forţele ucrainene au străpuns linia defensivă a Rusiei în sudul ţării, în acelaşi timp extinzându-şi ofensiva rapidă în est, recucerind noi teritorii în zonele anexate de Moscova şi...