Războiul din Ucraina, ziua 127. Trupele ruse încearcă să spargă rezistenţa ucraineană la Lisiceansk. În schimb, se retrag din Insula Șerpilor LIVE TEXT

Joi, 30 Iunie 2022, ora 13:09
5323 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 127. Trupele ruse încearcă să spargă rezistenţa ucraineană la Lisiceansk. În schimb, se retrag din Insula Șerpilor LIVE TEXT

Au trecut 127 de zile de la declanșarea invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. Conflictul pare departe de final. Totuși, din când în când apare unele vești bune. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat schimbul a 144 de soldaţi cu Rusia, subliniind că cel mai în vârstă are 65 de ani, iar cel mai tânăr are 19 ani.

UPDATE 13.00 Oficiali de la Kremlin au emis un comunicat de presă legat de retragerea soldaților și a capacităților militare de pe Insula Șerpilor. „La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 12.05 Armata rusă îşi concentrează joi luptele pentru înfrângerea buzunarelor de rezistenţă care au mai rămas în oraşul Lisiceansk, a cărui ocupare i-ar permite să controleze întreaga regiune Lugansk din estul ţării, relatează EFE şi Ukrinform, citând un raport al Statului Major General al forţelor armate ucrainene cu privire la situaţia la zi de pe front.

UPDATE 11.30 Liderii țărilor membre NATO aplaudă decizia Alianței de la summitul de la Madrid, de a primi Finlanda și Suedia în randul său, ca un bastion împotriva agresiunii Rusiei pe bătrânul continent. Dar, în același timp, ei primesc un avertisment îngrozitor din partea lui Volodimir Zelenski, care le-a transmis că ”Putin ar putea invada Europa anul viitor”, dacă Occidentul nu își intensifică ajutorul militar pentru Kiev.

UPDATE 9.40 Președintele rus Vladimir Putin a afirmat miercuri că Rusia va răspunde cu aceeași monedă dacă NATO va instala infrastructuri militare în Finlanda și Suedia, după ce statele nordice se vor alătura alianței militare conduse de SUA, transmit Al Jazeera și BBC.

UPDATE 9.21 Trezoreria SUA a anunţat, miercuri, transferul unei tranşe de 1,3 miliarde de dolari în ajutor economic către Ucraina, ca parte a unui sprijin iniţial de 7,5 miliarde de dolari promis Kievului de guvernul Biden în mai.

UPDATE 8.00 Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat "ambiţiile imperialiste” ale NATO, despre care a spus că încearcă să-şi afirme "hegemonia” prin conflictul ucrainean.

Știrea inițială -

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat schimbul a 144 de soldaţi cu Rusia, subliniind că cel mai în vârstă are 65 de ani, iar cel mai tânăr are 19 ani.

"144 de războinici ucraineni au fost aduşi acasă din captivitatea rusă. 59 militari ai Gărzii Naţionale, 30 - din Marină; 28 - din armată, 17 grăniceri, 9 militari, 1 poliţist. Cel mai în vârstă dintre eliberaţi are 65 de ani, cel mai tânăr 19. În special, 95 de apărători ai Azovstal se întorc acasă. Sunt recunoscător Serviciului de Informaţii pentru Apărare a Ucrainei şi tuturor celor care au lucrat pentru acest rezultat. Vom face totul pentru a aduce acasă fiecare bărbat şi femeie ucraineană", a spus preşedintele ucrainean.

Kievul şi Moscova au efectuat mai multe schimburi de prizonieri de la începutul invaziei ruse a pe 24 februarie.

Cel mai recent anunţat oficial înainte de aceste două schimburi a avut loc la începutul lunii mai şi a implicat 41 de ucraineni. Cele două ţări au schimbat, de asemenea, cadavrele soldaţilor ucişi la mijlocul lunii iunie, ceea ce a permis Ucrainei să recupereze rămăşiţele a 64 de apărători ai oţelăriei Azovstal din Mariupol.

Citeste si:
Un oficial rus de top era atât de sigur de o victorie rapidă în Ucraina încât își alesese apartamentul dorit la Kiev înainte de începerea invaziei
Un oficial rus de top era atât de sigur de o victorie rapidă în Ucraina încât își alesese apartamentul dorit la Kiev înainte de începerea invaziei
Un oficial de top al Serviciului Federal de Securitate rusesc și-ar fi ales apartamentul de la Kiev în care dorea să locuiască chiar înainte de a începe invazia Ucrainei, deoarece era atât...
New York Times: Doar înfrângerea armatei ruse în Ucraina îi poate aduce sfârșitul dictatorului rus
New York Times: Doar înfrângerea armatei ruse în Ucraina îi poate aduce sfârșitul dictatorului rus
În Rusia, în prezent nu există nici măcar un indiciu al apariției cuiva care să-l poată înlocui pe Vladimir Putin în funcția de președinte - puterea sa este încă mare, în ciuda...