Ziua a 23-a de război. LIVE TEXT Un al cincilea general rus, posibil ucis / Ucraina raportează recucerirea a peste 30 de localități de lângă Kiev / Raportul Casei Albe despre întâlnirea Biden-Xi

Vineri, 18 Martie 2022, ora 07:07
21898 citiri
Ziua a 23-a de război. LIVE TEXT Un al cincilea general rus, posibil ucis / Ucraina raportează recucerirea a peste 30 de localități de lângă Kiev / Raportul Casei Albe despre întâlnirea Biden-Xi
Bombardamentele continuă în orașele din Ucraina. Imagine din Kiev FOTO / Twitter Kyiv Independent

În a 23-a zi de război, ofensiva rusă continuă în Ucraina. Mariupol, lovit masiv de artileria rusă, se află sub blocadă de 16 zile, iar peste 350.000 de locuitori ai orașului continuă să se ascundă în adăposturi şi subsoluri. Zelenski spune că Ucraina încă deține controlul asupra zonelor-cheie ale țării. Joe Biden va avea o discuție cu omologul său chinez Xi Jinping.

UPDATE 23.35 Ucrainenii cred că este foarte probabil să fi ucis un al cincilea general rus. Mai mulți ofițeri ar fi murit după distrugerea postului de comandă rus din Herson.

UPDATE 23.01 Ucrainenii raportează că au recâștigat controlul a peste 30 de așezări din jurul Kievului. În unele locuri, armata rusă a fost împinsă la 70 de kilometri de capitală.

UDPATE 22.34 Raportul Casei Albe despre convorbirea Joe Biden-Xi Jinping: "Președintele a reiterat că punctul de vedere al SUA în privința Taiwanului nu s-a schimbat".

UPDATE 21.55 Armata rusă a ajuns în centrul orașului Mariupol: ”Luptele cu tancuri și mitraliere continuă”.

UPDATE 21.15 Rusia anunță că s-a ajuns la ”jumătatea drumului” în negocierile cu Ucraina. Ce punct rămâne sensibil, în concepția Kremlinului.

UPDATE 20.00 Grecia se oferă să reconstruiască maternitatea din Mariupol distrusă de ruși. "Este un oraş drag nouă devenit simbolul barbariei războiului"

UPDATE 19.25 Un soldat rus cade de pe tanc și este lăsat în urmă de camarazi VIDEO

UPDATE 18.53 Cecenii lui Kadîrov din Ucraina, filmați abandonându-și tehnica militară: "Forțele speciale Tik-Tok fug ca șobolanii împreună cu orcii ruși".

UPDATE 18.30 Imagini dramatice în Mariupol: oamenii își îngroapă vecinii uciși de ruși în fața blocurilor.

UDPATE 17.30 Imagini cu o coloană lungă de tancuri și blindate rusești distruse de ucraineni în Sumî: ”Bine ați venit în Iad!”.

UPDATE 17.10 Putin a dispărut brusc de pe ecrane în timpul discursului de pe Stadionul Lujniki. Cum comentează Kremlinul incidentul.

UDPATE 16.10 Imagini sfâșietoare în Lvov. Peste 100 de cărucioare aduse în piața centrală după uciderea copiilor în bombardamente

UPDATE 14.03 Unul dintre comandanții de top ai parașutistilor Rusiei a murit în Ucraina, a anunțat televiziunea de stat din Moscova. Este vorba despre colonelul Serghei Sukharev, din Regimentul 331 Gărzi de Asalt cu Parașute, din Kostroma.

UPDATE 13.46 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, 18 martie, că NATO, ca organizaţie, nu transmite spre Ucraina echipamente letale. Însă ţări din NATO, pe plan bilaterial, fac acest lucru şi este un lucru pe care îl încurajează pentru că dreptul la autoapărare este un drept consfinţit în Carta Naţiunilor Unite, astfel că este perfect în concordanţă cu dreptul internaţional.

UPDATE 13.18 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri, 18 martie, că remarcile preşedintelui american, Joe Biden, la adresa omologul său rus, Vladimir Putin, echivalează cu insulte personale. Liderul SUA l-a numit pe Putin ”criminal de război”, un ”dictator brutal, un criminal pur”.

UPDATE 13.07 Kievul încearcă să întârzie negocierile de pace cu Rusia, dar Moscova este încă dornică să continue negocierile, i-a transmis preşedintele rus, Vladimir Putin, cancelarului german, Olaf Scholz, în timpul unei convorbiri telefonice, vineri, 18 martie.

Pe de altă parte, Scholz a cerut o încetare a focului în Ucraina.

UPDATE 12.54 Două persoane au fost ucise şi alte șase au fost rănite în urma unui atac asupra orașului Kramatorsk din Ucraina. Kramatorsk se află în regiunea Donețk. Bombardamentul a lovit un bloc rezidenţial şi o clădire administrativă, potrivit şefului administrației militare regionale, Pavlo Kirilenko.

UPDATE 12.23 Guvernatorul regiunii Lugansk din estul Ucrainei a declarat că bombardamentele frecvente şi la scară largă operate de forţele ruse împiedică evacuarea în siguranţă a civililor din oraşele şi satele de pe linia frontului.

UPDATE 12.14 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi, 17 martie, la un spital din Kiev o adolescentă în vârstă de 16 ani rănită în urma bombardamentelor armatei ruse. Katia Vlasenko și familia ei au fost atacați în timp ce încercau să fugă de focul rusesc, scrie Independent. Potrivit martorilor, adolescenta și-a acoperit fratele mai mic cu propriul corp, în timpul bombardamentului rusesc.

UPDATE 11.46 În Polonia au intrat 1,95 milioane de refugiați ucraineni, a informat agenția poloneză Polish Border Guard, potrivit Polskie Radio. „Din 24 februarie, un total de 1,95 de milioane de persoane au trecut granița în Polonia din Ucraina”, se spune într-un tweet.

UPDATE 11.38 Statutul regiunii Donbas şi al Crimeei se numără printre cele mai dificile subiecte care trebuie abordate în tratativele dintre Kiev şi Moscova şi pentru care preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că vor fi necesare negocieri directe între el şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski, notează vineri, 18 martie, BBC, citând un oficial turc care a asistat la o convorbire telefonică între Putin şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 11.17 Armata rusă şi aliaţii săi separatişti luptă deja în centrul oraşului Mariupol, port ucrainean strategic asediat în sud-estul Ucrainei, a anunţat vineri, 18 martie, Ministerul Apărării rus.

UPDATE 10.24 Primarul Melitopol, Ivan Fedorov, răpit din biroul său și eliberat în schimbul a nouă soldați ruși, a explicat ce s-a întâmplat pe timpul detenției. El a dezvăluit că a fost păzit de soldaţi înarmaţi, într-o cameră mică, dar nu a fost rănit fizic. Pe perioada în care a fost capturat, nu a avut niciun contact cu lumea exterioară.

UPDATE 10.01 Japonia a anunţat, vineri, 18 martie, că impune sancţiuni împotriva a 15 indivizi şi nouă organizaţii din Rusia, printre care Rosoboronexport, agenţia de stat pentru exportul armamentului, precum şi oficiali din domeniul apărării.

UPDATE 09.36 Rachete ruse au lovit o zonă din apropierea aeroportului oraşului Lvov, situat în vestul Ucrainei, a anunţat vineri, 18 martie, primarul Andrii Sadovi, care a precizat că aeroportul în sine nu a fost atacat. Sadovi a declarat că mai multe rachete au lovit un hangar pentru reparaţia avioanelor, distrugând clădirea. Nu au fost semnalate victime umane.

UPDATE 09.12 Rusia a instituit o zonă de interdicţie aeriană în regiunea Donbass din Ucraina, potrivit unui oficial separatist din Republica Populară Doneţk.

UPDATE 08.52 Armata rusă îşi intensifică atacurile împotriva obiectivelor civile din Ucraina, au avertizat joi, 17 martie, reprezentanţi ai Departamentului Apărării american. ”Vedem o creştere a loviturilor asupra infrastructurii civile, asupra ţintelor civile”, a afirmat o înaltă oficialitate americană de la Pentagon.

UPDATE 08.26 Ucraina încă deţine controlul asupra zonelor-cheie ale ţării pe care forţele ruse încearcă să le cucerească, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la câteva săptămâni de atac susţinut din partea Rusiei.

UPDATE 08.15 Ministrul Culturii din Italia a transmis că țara sa este gata să reconstruiască Teatrul bombardat din Mariupol, în care se adăposteau aproximativ o mie de ucraineni, majoritatea femei și copii.

„Italia este gata să reconstruiască Teatrul din Mariupol. Cabinetul de Miniștri a aprobat propunerea mea de a oferi Ucrainei resursele și mijloacele pentru a o reconstrui cât mai curând posibil”, a transmis oficialul italian.

UPDATE 08:00 Forţele ruse se zbat să menţină ofensiva în Ucraina, potrivit celor mai recente estimări ale Ministerului Apărării din Marea Britanie.

"Problemele logistice continuă să tulbure invazia ezitantă a Rusiei în Ucraina", se arată în raport.

UPDATE 07:56 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace, potrivit agenției Nexta.

UPDATE 07:39 Mariupol este lovit în fiecare zi de 50 până la 100 de proiectile de artilerie, potrivit consiliului local al oraşului ucrainean aflat sub asediu. "Oraşul se află sub blocadă de 16 zile şi peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi şi subsoluri de bombardamentele continue ale forţelor de ocupaţie ruse", se arată într-o declaraţie a consiliului local.

UPDATE 07:23 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că există informaţii conform cărora armata Rusiei caută mercenari pentru a fi trimişi în război, declarând că "asta nu îi va ajuta". "Îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă", a transmis el.

Statele Unite au făcut cunoscut joi că China s-ar expune la represalii dacă "ar sprijini agresiunea rusă" împotriva Ucrainei, un avertisment lansat cu câteva ore înainte de discuţia telefonică dintre Joe Biden şi Xi Jinping.

"Suntem îngrijoraţi de faptul că ei intenţionează să asiste direct Rusia cu echipament militar care ar fi folosit în Ucraina. Preşedintele Biden va vorbi (vineri) cu preşedintele Xi şi îi va spune clar că China va fi responsabilă pentru orice act care vizează sprijinirea agresiunii ruse şi că nu vom ezita să îi impunem costuri", a declarat joi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, spune AFP.

"Vedem cu îngrijorare că China se gândeşte să ofere Rusiei asistenţă militară directă", a adăugat el.

Este avertismentul cel mai clar lansat Chinei de Statele Unite de la începutul invaziei Ucrainei şi intervine cu doar câteva ore înainte de o convorbire între preşedinţii american şi chinez, programată vineri, la 09.00 ora Washingtonului (13.00 GMT).

Discuţia, a patra dintre cei doi lideri de când Joe Biden este preşedinte, urmăreşte "să menţină deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi Republica Populară Chineză", a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki.

Aceasta este o preocupare constantă a preşedintelui american, pentru care Statele Unite şi China sunt cu siguranţă destinate să se angajeze într-o competiţie nemiloasă, dar menţinând un dialog suficient pentru ca această confruntare să nu fie o sursă de haos la nivel internaţional.

Cei doi lideri vor discuta despre această "concurenţă" între Washington şi Beijing, "precum şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi despre alte probleme de interes comun", a precizat Jen Psaki.

Prin urmare, Statele Unite au ridicat tonul şi mai mult, considerând deja "profund îngrijorătoare" poziţia de "aliniere a Chinei cu Rusia" în faţa războiului din Ucraina, după o recentă întâlnire foarte lungă la Roma între consilierul pentru securitate naţională american, Jake Sullivan, şi Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al diplomaţiei Partidului Comunist Chinez.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, regimul comunist chinez, acordând prioritate relaţiei cu Moscova şi împărtăşind ostilitatea profundă a Rusiei faţă de Statele Unite, s-a abţinut să ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina.

Dar "prietenia fără margini" mărturisită de Beijing şi Moscova este pusă la încercare de războiul din Ucraina, regimul preşedintelui Xi Jinping părând să fi fost surprins de rezistenţa ucraineană la ofensiva rusă şi de vigoarea sancţiunilor occidentale.

Dincolo de problema posibilei asistenţe militare pentru Rusia, Washingtonul nu vrea ca China să ajute Moscova în atenuarea impactului acestor sancţiuni de o asprime fără precedent, care ar trebui să sufoce financiar şi economic regimul lui Vladimir Putin.

"Prioritatea preşedintelui Biden (în timpul discuţiei) va fi să ceară Chinei să nu dea Rusiei mijloacele de a compensa sancţiunile internaţionale şi să nu trimită echipamente pentru maşina de război rusească din Ucraina", a declarat pentru AFP Ryan Hass, expert pe lângă institutul de cercetare Brookings şi fost consilier pentru China al preşedintelui Barack Obama.

La rândul său, Xi Jinping "trebuie să arbitreze între diverse priorităţi. El acordă o mare importanţă parteneriatului cu Rusia, dar nu vrea să submineze relaţiile cu Occidentul", de care China depinde "pentru accesul la anumite tehnologii avansate", a subliniat el.

"Interesele Chinei şi Rusiei nu sunt aliniate. Putin vrea să dinamiteze sistemul internaţional, în timp ce preşedintele Xi se vede arhitectul unei noi ordini internaţionale", a adăugat expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul german Olaf Scholz a plecat sâmbătă pentru o vizită oficială de trei zile în China, în timpul căreia se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping, după opriri în oraşele...
Expert chinez: Înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este inevitabilă
Expert chinez: Înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este inevitabilă
Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a fost catastrofal pentru ambele țări. Deoarece niciuna dintre părți nu are un avantaj clar, iar pozițiile lor politice sunt complet în dezacord,...
#Ucraina, #razboi Ucraina, #SUA, #avertisment, #China , #Razboi Ucraina