Țările baltice susțin pe deplin aderarea Ucrainei la NATO cât mai curând posibil

Sambata, 01 Octombrie 2022, ora 12:52
2371 citiri
Țările baltice susțin pe deplin aderarea Ucrainei la NATO cât mai curând posibil
Președintele Ucrainei a semant cererea de aderare a țării sale la NATO

Estonia, Letonia și Lituania au declarat vineri, 30 septembrie, că sprijină pe deplin aderarea Ucrainei la NATO cât mai curând posibil.

Miniștrii de Externe ai acestor țări — Urmas Reinsalu, Edgars Rinkevics și Gabrielius Landsbergis — au distribuit mesaje similare pe conturile de Twitter.

„Prietenii Baltici ai Ucrainei susțin pe deplin aderarea Ucrainei la NATO cât mai curând posibil. Curajul inspirator al Ucrainei nu poate decât să ne întărească alianța”, au subliniat aceștia.

Statele Unite şi Canada s-au declarat vineri favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, fără însă a sprijini o procedură accelerată, notează AFP.

"Susţinem ferm intrarea în NATO a ţărilor care doresc să adere şi care pot contribui la aceasta cu capacităţile lor", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, adăugând că Statele Unite rămâne fidele politicii "uşii deschise" a Alianţei.

Dar, a adăugat el, "există un proces pentru asta şi ţările vor continua să urmeze acest proces".

Şeful diplomaţiei americane a fost întrebat într-o conferinţă de presă despre declaraţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, lansând un apel la o aderare accelerată a ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică după declararea anexării de către Rusia a unor teritorii ucrainene.

Alături de el, şefa diplomaţiei de la Ottawa, Mélanie Joly, a fost mai explicită, amintind că ţara sa "a susţinut întotdeauna aderarea Ucrainei la NATO".

La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost evaziv când a fost întrebat despre cererea Ucrainei de "aderare accelerată" la NATO.

"Fiecare democraţie din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO şi am spus din nou şi din nou că uşa rămâne deschisă", a declarat el. Dar o decizie privind adeziunea trebuie aprobată "în unanimitate" de către toate cele 30 de ţări membre, a reamintit Jens Stoltenberg.

Ucraina a semnat o cerere de aderare accelerată la NATO, a anunţat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la câteva minute după ce Rusia a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene, relatează AFP.

"Adoptăm o măsură decisivă semnând candidatura Ucrainei în vederea unei aderări accelerate la NATO", a declarat el într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare.

"De facto, noi am parcurs drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitate cu standardele Alianţei Nord-Atlantice. Ele sunt reale pentru Ucraina. Sunt reale pe câmpul de luptă şi în fiecare aspect al interacţiunilor noastre. Avem încredere unii în alţii, ne ajutăm şi ne apărăm. Aceasta este Alianţa Nord-Atlantica. De facto", a declarat Zelenski, citat de Ukrainska Pravda.

"Astăzi, Ucraina depune o cerere de aderare la NATO pentru a o face de jure. Printr-o procedură care va fi în concordanţă cu valoarea noastră, pentru protecţia întregii noastre comunităţi. Pe o baza accelerată", a afirmat el, adăugând că Ucraina înţelege că această decizie necesită consensul tuturor membrilor Alianţei.

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euro-atlantică Olga Stefanişâna a declarat anterior că Ucraina era interesată de MAP NATO (The Membership Action Plan) înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, de acum doar de apartenenţa la Alianţă.

Înaintea invaziei la 24 februarie, Kremlinul declarase în mod repetat că aderarea Ucrainei la NATO constituie o "linie roşie" pentru Moscova şi că Rusia este îngrijorată că, într-o buna zi, Kievului i se va putea acorda statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În țările baltice cresc temerile că Putin ar putea testa hotărârea NATO prin provocări sau atacuri. Scenariile vehiculate
În țările baltice cresc temerile că Putin ar putea testa hotărârea NATO prin provocări sau atacuri. Scenariile vehiculate
Sute de buncăre fortificate vor fi construite ca parte a unei noi linii defensive menite să protejeze statele baltice - și, astfel, întreaga alianță de apărare occidentală - de un atac...
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
#Ucraina, #cerere, #aderare, #NATO, #statele baltice, #SUA, #Canada , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza Pedeapsa
Pedeapsa
rank 2
numai je.gul de bizon nu sustine si ai lui hAURisti imputziti
Poza Pieues
Pieues
rank 1
ar fi o greseala sa fie primita acum cand are granite difuze..