Locul ocupat de Ucraina în conducerea unei importante instituții internaționale stârnește furia Rusiei. ”O înfrângere răsunătoare”

Sambata, 27 Mai 2023, ora 14:49
3567 citiri
Locul ocupat de Ucraina în conducerea unei importante instituții internaționale stârnește furia Rusiei. ”O înfrângere răsunătoare”
Moscova a împiedicat accesul Ucrainei FOTO Twitter

Intrarea Ucrainei în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este privită ca o mare înfrângere pentru Rusia, care a încercat blocarea Kievului.

Cele zece ţări care intră în Consiliul Executiv - pe o perioadă de trei ani - sunt în general alese împreună, prin aclamaţie, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, a cărei a 76-a sesiune se desfăşoară în prezent la Geneva.

Însă, din cauza unei încercări a Moscovei de a împiedica accesul Ucrainei în acest forum alcătuit din 34 de ţări membre - care joacă un rol important în guvernanţa OMS -, a fost necesar să se voteze - pentru prima oară din 1977.

Rezultatul a fost fără apel, iar candidaţii - desemnaţi de către fiecare dintre cele şase regiuni ale OMS - au fost aleşi cu 123 de voturi şi 13 abţineri.

”Votul de azi (vineri) a marcat o înfrângere răsunătoare a Rusiei, care a eşuat în încercările sale imprudente de a submina autoritatea Comitetelor Regionale ale OMS şi de a perturba lucrările Adunării Mondiale a Sănătăţii şi ale Consiliului său Executiv”, a salutat ambasadoarea Ucrainei la ONU, la Geneva, Evghenia Filipenko.

”Sănătatea nu trebuie să fie politzată. OMS trebuie să poată funcţiona normal. Franţa felicită Ucraina, aleasă împreună cu alte nouă ţări în Consiliul Executiv, în pofida încercărilor de obstrucţionare ale Rusiei”, a salutat Reprezentanţa franceză la ONU într-un mesaj postat pe Twitter.

În schimb, reprezentantul Rusiei a anunţat că regretă ”profund faptul că Adunarea a votat în favoarea unei ţări care nu va face decât să politizeze şi mai mult activitatea Comitetului Executiv”.

”Noi suntem împotriva politizării activităţii Adunării Mondiale a Sănătăţii şi a OMS în ansamblul său”, a dat el asigurări.

COREEA DE NORD INTRĂ ÎN CONSILIU

Însă acesta nu a fost singurul schimb tensionat din cursul sesiunii.

Statele Unite şi-au exprimat regretul să vadă Coreea de Nord intrând, la rândul său, în grupul celor 34 de ţări care fac parte din Consiliul Executiv, la propunerea Regiunii OMS Asia de Sud-Est.

Reprezentanta americană a atacat ”bilanţul îngrozitor al Republicii Democratice Coreea de Nord în domeniul încălcării drepturilor omului, documentate cu regularitate de către ONU şi condamnate foarte larg de către comunitatea internţaională”.

Ea a îndemnat Phenianul ”să respecte drepturile omului, să-şi îndeplinească obligaţiile prevăzute de rezoluţiile Consiliului de Securitate (al ONU) şi să practice o diplomaţie seroasă şi durabilă”.

Răspunsul delegaţiei nord-coreene a fost la fel de usturător, după ce a dat asigurări că cooperează cu toată lumea într-un ”spirit de cooperare şi solidaritate”.

”Regretăm profund că o ţară (...) încearcă să abuzeze de acest forum în propriile scopuri politice de dispreţuit şi îndeamnă la confruntare”, a denuţat ea.

În afară de Ucraina şi Coreea de Nord, în Consiliul Executiv al OMS au mai intrat Australia, Barbados, Camerun, Comore, Elveţia, Lesotho, Qatar şi Togo.

Eveniment Quarterly Report

Mii de copii ucraineni, inclusiv sugari, au fost duși cu forța în Rusia. Procesul de înlocuire a identității derulat de Moscova
Mii de copii ucraineni, inclusiv sugari, au fost duși cu forța în Rusia. Procesul de înlocuire a identității derulat de Moscova
Mii de copii ucraineni sunt dispăruți, fiind luați de trupele ruse de la începutul invaziei de anul trecut - și există rapoarte contradictorii despre ceea ce li s-a întâmplat. Un raport...
De ce a mutat Kievul producția de rachete cu rază lungă de acțiune în afara țării. ”Copiii noștri sunt atacați aproape în fiecare zi”
De ce a mutat Kievul producția de rachete cu rază lungă de acțiune în afara țării. ”Copiii noștri sunt atacați aproape în fiecare zi”
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), Oleksei Danilov, a declarat într-un interviu pentru ziarul spaniol ABC că Ucraina a transferat o parte din...
#Ucraina, #conducere, #OMS, #furie, #Rusia , #Ucraina