Cum repetă Rusia scenariul georgian din 2008. Contextul este ideal pentru o mutare devastatoare a lui Putin în estul Ucrainei

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 15:29
10425 citiri
Cum repetă Rusia scenariul georgian din 2008. Contextul este ideal pentru o mutare devastatoare a lui Putin în estul Ucrainei
Separatiști pro-ruși din Donbas/ FOTO: Captură Youtube

În estul Ucrainei au loc noi bombardamente vineri, 18 februarie. Armata ucraineană și separatiștii pro-ruși se acuză reciproc că folosesc arme grele. Această reapariție a violenței alimentează temerile de invazie rusă în Ucraina.

Dialogul surzilor a continuat și între Statele Unite, care se tem acum de un atac asupra Ucrainei „în zilele următoare”, și Rusia, care respinge aceste acuzații.

La prânz, zgomotul bombardamentelor a fost auzit în Stanița Luganska, un oraș din estul Ucrainei aflat sub controlul forțelor guvernamentale, au constatat jurnaliștii AFP de la fața locului. Lovită deja cu o zi înainte de obuze care au avariat o grădiniță și mai multe case, localitatea a rămas vineri parțial lipsită de curent.

Liderul separatiştilor din Doneţk anunţă evacuarea civililor către Rusia

Separatiştii proruşi care controlează autoproclamata republică Doneţk din estul Ucrainei au anunţat vineri evacuarea civililor către Rusia, în urma intensificării bombardamentelor de artilerie pentru care armata ucraineană şi separatiştii se acuză reciproc, relatează Reuters şi AFP.

Într-un mesaj video transmis pe contul său de Telegram, liderul republicii Doneţk, Denis Puşilin, a acuzat Ucraina că se pregăteşte să invadeze cele două provincii separatiste proruse.

''Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va da curând ordinul de a trece la ofensivă şi de a pune în aplicare planul de invazie a republicilor Doneţk şi Lugansk'', a susţinut liderul separatist prorus.

Prin urmare, ''astăzi, o plecare masivă şi centralizată a populaţiei este organizată către Federaţia Rusă. Trebuie evacuaţi în primul rând femeile, copiii şi persoanele vârstnice'', a anunţat Puşilin, precizând că Rusia a acceptat să găzduiască persoanele ce vor fi evacuate.

Cu ochii pe Putin

În această situație foarte tensionată, toate privirile s-au îndreptat din nou către președintele rus Vladimir Putin, ale cărui intenții cu privire la Ucraina rămân neclare.

Vineri după-amiază, îl primește pe aliatul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, cu care desfășoară vaste exerciții militare comune.

Sâmbătă, liderul de la Kremlinului trebuie să supravegheze manevrele „forțelor sale strategice”, inclusiv teste ale rachetelor balistice și de croazieră care pot purta încărcătură nucleară.

"Refugiații", plătiți de Putin

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că guvernul rus va plăti 10.000 de ruble (130 de dolari) fiecărui „refugiat” care sosește în țară din Donbas. Putin i-a ordonat, de asemenea, ministerului pentru situații de urgență să se deplaseze imediat în regiunea Rostov, din sudul Rusiei, pentru a organiza evacuarea și sosirea reefugiaților.

Liderul autoproclamatei Republici Donețk Denis Pușilin a susținut că Ucraina plănuieșe să lanseze o ofensivă împotriva regiunii separatiste, argumentând cu presupusa acumulare de trupe și arme a Kievului în apropierea liniei de contact dintre cele două părțile.

„Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ordona în curând armatei să pună în aplicare un plan de invadare a teritoriului republicilor populare Donețk și Lugansk”, a spus Pușilin.

„Armele lor sunt îndreptate astăzi către civili.”

Ministrul de externe al Ucrainei a negat rapid că ar avea planuri de atac, numind afirmațiile „rapoarte de dezinformare rusă”.

Înainte de anunțul lui Putin de sprijin financiar noilor veniți, atât Kremlinul, cât și liderii regionali din Rostov, regiunea rusă care se învecinează cu statele separatiste, au declarat că nu au informații sau avertismente prealabile cu privire la evacuare.

Lovituri în creștere

Rusia a anunțat vineri că își retrage în continuare trupele de la granița cu Ucraina, informație primită cu scepticism de Kiev și Occident.

„Acest lucru nu se întâmplă”, a declarat vineri ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în fața parlamentarilor. El spune că Rusia are 149.000 de militari la granița cu Ucraina.

El i-a acuzat pe separatiștii susținuți de Moscova că au comis 60 de încălcări ale armistițiului, joi, „în medie două până la cinci pe zi”, în ultimele luni.

Rebelii pro-ruși au raportat 27 de atacuri din partea armatei ucrainene. Joi, 17 februarie, grădinița din Stanița Luganska a fost lovită de obuze ale separatiștilor în timp ce 20 de copii și 18 adulți se aflau înăuntru, făcând o gaură în peretele unității de învățământ, o amintire a celor mai grele ore ale conflictului care durează din 2014 și a făcut peste 14.000 de morți.

„Am o singură dorință, să se termine războiul”, a spus Natalia Slessareva, o angajată, ușor rănită după ce a fost aruncată spre ușă de explozie.

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au raportat o creștere semnificativă a atacurilor, cu 189 de încălcări ale încetării focului înregistrate joi în regiunea Donețk, în creștere cu 24 față de ziua precedentă. În regiunea Lugansk, un alt bastion separatist, miercuri, 16 februarie, au fost raportate 402 de încălcări față de 129.

La rândul lor, separatiştii au acuzat armata ucraineană că a tras vineri dimineaţa dintr-un tanc spre Gorlivka, în regiunea Doneţk.

Ambele părți se acuză reciproc că se află în spatele acestui nou focar de violență.

Acordurile de pace semnate în 2015 la Minsk au permis stabilirea unui încetări a focului și o scădere considerabilă a ciocnirilor, dar violențe sporadice izbucnesc în mod regulat în prima linie.

Provocare

Secretarul american al Apărării și NATO au avertizat, joi, la Bruxelles împotriva unei provocări în estul Ucrainei orchestrată de Moscova pentru a justifica o intervenție militară.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a denunţat „desfăşurarea fără precedent de trupe la graniţa cu Ucraina” şi a considerat că Rusia are revendicări care datează din perioada Războiului Rece” şi vrea „să pună sub semnul întrebării principiile fundamentale ale „păcii europene ”.

Șeful diplomației americane Antony Blinken a venit în fața Consiliului de Securitate al ONU pentru a-i îndemna pe ruși să „abandoneze calea războiului”.

„Toate indicii pe care le avem este că rușii sunt gata să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a declarat anterior președintele american Joe Biden.

Rusia, care neagă orice plan de invazie, dar cere garanții pentru securitatea sa, precum retragerea NATO din Europa de Est, este considerată sponsorul militar și financiar al separatiștilor din estul Ucrainei.

Ce este scenariul georgian

Creșterea bombardamentelor de-a lungul liniei frontului ucrainean amintește de situația din Georgia în 2008, când forțele georgiene au lansat un asalt asupra regiunii separatiste Osetia de Sud după zile de schimburi de focuri de mortieră și de artilerie.

Acuzând Tbilisi de agresiune împotriva forțelor de menținere a păcii ruse și a rezidenților din Oseția de Sud de naționalitate rusă, Moscova a lansat o ofensivă devastatoare.

Conflictul de cinci zile s-a soldat cu câteva sute de morți, iar Moscova a recunoscut în cele din urmă Osetia de Sud și o altă regiune separatistă georgiană, Abhazia, ca state independente.

Ruşii de rând n-ar fi surprinşi de un atac asupra Ucrainei

Dacă Rusia ar ataca Ucraina, mulţi ruşi nu ar fi surprinşi: ”De ani de zile, mass-media rusă de stat a deschis calea, numindu-i pe ucraineni drept „nazişti” şi înfăţişând ţara ca pe o naţiune inamică.

Notoriul populist de dreapta şi deputat Vladimir Jirinovski, care apare frecvent în talk-show-uri politice, vorbeşte public de ani de zile despre atacarea Ucrainei.

Cel mai recent, el a susţinut folosirea „forţei militare” într-un interviu de la sfârşitul anului trecut, în cazul în care Ucraina nu va respecta cerinţele Rusiei, cum ar fi renunţarea la aderarea la NATO.

Apărând pe postul de televiziune de stat Rusia-1 în urmă cu câţiva ani, Jirinovski vorbea chiar despre lansarea unei bombe nucleare asupra reşedinţei preşedintelui ucrainean de atunci, Petro Poroşenko, la Kiev.

Ideea unui război în Ucraina a intrat în imaginaţia presei ruse, dar şi ucrainene. Au fost publicate o serie de cărţi non-ficţiune care prevăd „căderea proiectului Ucrainei”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#Ucraina, #Donbas, #bombardamente, #separatisti, #scenariul georgian , #Ucraina