Ce sunt republicile populare Donețk și Lugansk. Calul troian al Rusiei în Ucraina

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 14:31
11971 citiri
Ce sunt republicile populare Donețk și Lugansk. Calul troian al Rusiei în Ucraina
O femeie își încarcă canistrele cu apă în regiunea Lugansk. Oamenii din zonă au rămas fără apă încă din timpul războiului din 2014 FOTO Hepta

Tensiunile au crescut în nordul Mării Negre după ce separatiștii susținuți de ruși au deschis focul peste linia de control cu forțele ucrainene, lovind o grădiniță și rănind trei persoane.

Occidentul spune că Moscova ar putea căuta un pretext pentru a interveni deschis în luptele pentru apărarea teritoriilor separatiste pe care le controlează. Rusia a adunat o forță de aproape 150.000 de soldați în regiunile de graniță din apropierea Ucrainei, iar SUA au avertizat că o invazie ar putea fi „iminentă”.

Ce sunt Republicile Populare Donețk și Lugansk?

Cele două teritorii sunt conduse de guverne separatiste, considerate pe scară largă drept state proxy ale Rusiei în interiorul Ucrainei. Din 2014, acestea sunt în conflict cu Kievul, care se referă la ele ca fiind „teritorii ocupate temporar”, similare Crimeei. Separatiştii au primit sprijin militar și financiar de la Moscova, după revoluția ucraineană din 2014.

Cele două regiuni se află în estul extrem al Ucrainei

Cele două regiuni erau cunoscute în primul rând înainte de război pentru industria grea și exploatarea cărbunelui. Donețk, cel mai mare oraș, a avut anterior un aeroport internațional și a găzduit meciuri din timpul campionatului UEFA Euro 2012. Luptele au distrus aeroportul și au lăsat teritoriile în mare parte separate de restul Ucrainei, într-o stare economică precară. Granițele cu Rusia rămân deschise.

Care sunt relațiile lor cu Moscova?

Oficial, Moscova vede cele două state ca parte a Ucrainei și nu le-a recunoscut independența, dar are relații cu conducerile statelor autodeclarate. Neoficial, cele două regiuni sunt văzute ca fiind pe deplin controlate de Moscova, cu o conducere instalată de Kremlin, subvențiile rusești susținând economia și armata Rusiei oferind protecție și arme.

De ce nu au fost deja absorbite de Rusia?

Rusia a cochetat cu ideea de a recunoaște independența celor două regiuni față de Ucraina. Dar nu a făcut asta şi nu a anexat teritoriile din mai multe motive.

În primul rând, ele oferă Moscovei o pârghie importantă în lupta sa cu Kievul. Rusia vrea ca teritoriile să fie reintroduse în Ucraina, dar ca liderii lor să aibă drept de veto asupra deciziilor majore de politică externă, cum ar fi intrarea în NATO. Dacă Rusia recunoaște independența lor sau anexează teritoriile, atunci planul respectiv, împreună cu acordul de încetare a focului de la Minsk semnat în 2015, se vor prăbuși.

În al doilea rând, mulți ruși nu simt o afinitate puternică pentru regiune. În timp ce rușii obișnuiți consideră Crimeea ca o parte importantă a istoriei lor culturale, iar flota rusă de la Marea Neagră are chiar sediul acolo, există puține lucruri care îi leagă pe rușii obișnuiți de estul Ucrainei.

Cu toate acestea, Rusia a eliberat sute de mii de pașapoarte în zonă și a contribuit la integrarea economiei sale cu cea a Rusiei.

Cine sunt oamenii din aceste regiuni?

Mai multe documente sugerează că în aceste teritorii au rămas puțin sub 3 milioane de oameni, dintre care 38% sunt pensionari. Adică mai puțin de jumătate din populația de dinainte de război. Mulți dintre oamenii care au rămas sunt cei care s-au opus ferm revoluției din 2014 care l-a răsturnat pe fostul lider ucrainean Viktor Ianukovici (orașul său natal se află în regiunile controlate de separatiști) și cei care sunt prea săraci sau nu au putut să plece când au izbucnit luptele. Opoziția publică în teritorii este practic inexistentă.

A devenit extrem de dificil pentru jurnaliştii independenţi să meargă în regiune, în primul rând din cauza restricţiilor impuse de autorităţile locale, iar în al doilea rând din cauza dificultăţii de a ajunge în aceste teritorii, trecând prin Ucraina.

La începutul acestui an, o jurnalistă ucraineană care s-a întors la Donețk pentru prima dată din iulie 2014 a scris: „Acum mă simt ca un turist aici, eroina unei povești fantastice care a zburat cu o mașină a timpului în trecut, iar când m-am întors, am constatat că totul s-a schimbat dincolo de a mai putea recunoaște ceva”.

Câte trupe sunt?

Nu este clar cât de mare este forța prezentă în cele două teritorii. Ucraina a susținut că există „35.000 de militari și 481 de tancuri de luptă, 914 vehicule blindate de luptă, 720 de sisteme de artilerie, 202 de sisteme de lansare multiplă de rachete în teritoriile din Donbas”. Potrivit Rochan Consulting, totuși, aceste cifre ar putea fi „supraestimate” .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Ucraina, #Donbas, #republici separatiste, #Rusia, #lugansk, #invazie ucraina, #Rusia Ucraina conflict , #Ucraina