Remaniere guvernamentală la Kiev. 15 oficiali suspectați de corupție, demişi de Zelenski

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 20:26
2878 citiri
Remaniere guvernamentală la Kiev. 15 oficiali suspectați de corupție, demişi de Zelenski
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei FOTO Twitter

O serie de oficiali de rang înalt au fost demişi marţi, în cea mai mare remaniere politică din Ucraina din timpul războiului, care arătă, potrivit Kievului, că preşedintele Volodimir Zelenski este receptiv la reacţiile publicul său în urma acuzaţiilor de corupţie la adresa unor oficiali, relatează Reuters şi The Guardian.

”Preşedintele vede şi aude societatea. Şi el răspunde direct la o cerere publică cheie - justiţie pentru toţi”, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier principal al lui Zelenski. Cincisprezece înalţi funcţionari şi-au părăsit posturile începând de sâmbătă, şase dintre aceştia fiind acuzaţi de corupţie de către jurnalişti şi autorităţile anticorupţie din Ucraina.

Lupta de lungă durată împotriva corupţiei în Ucraina a căpătat o importanţă vitală, în condiţiile în care invazia Rusiei a făcut ca Kievul să fie puternic dependent de sprijinul occidental şi să urmărească aderarea rapidă la Uniunea Europeană.

Eliberarea din funcţie a 15 oficiali, în timp ce invazia Rusiei intră în cea de-a 12-a lună, a avut loc la câteva zile după arestarea adjunctului unui ministru, suspectat de corupţie, şi după acuzaţii aduse Ministerului Apărării cu privire la achiziţii de hrană pentru soldaţi la preţuri supraevaluate, acuzaţii care, deşi negate, au stârnit un val de proteste.

Printre oficialii demisionari se numără cinci guvernatori regionali, inclusiv cel al regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, patru miniştri adjuncţi şi un înalt oficial al biroului prezidenţial, Kirilo Timoşenko, văzut ca un apropiat al lui Zelenski. Preşedintele anunţase însă luni că vor exista "decizii de personal - unele astăzi, altele mâine".

Unele dintre schimbări, planificate de ceva timp

În urmă cu câteva zile, un alt consilier al lui Zelenski, Oleksii Arestovici, şi-a dat demisia după ce afirmase în mod eronat că racheta care a căzut peste un bloc din Dnipro, ducând la moartea a 45 de civili, ar fi fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană.

Unele dintre schimbări au fost planificate de ceva timp, dar au fost precipitate de valul brusc de titluri negative din presă, spune analistul politic din Kiev Volodimir Fesenko. "Aceasta este simultan o intensificare a luptei împotriva corupţiei şi o reacţie a preşedintelui la articolele critice din mass-media", a declarat Fesenko pentru Reuters.

Într-adevăr, unele dintre anunţuri sunt legate de acuzaţiile de corupţie, dar altele păreau să nu aibă nicio legătură. Schimbarea a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât a venit pe fondul unei aparente "îngheţări" a politicii interne, care s-a menţinut pe tot parcursul războiului. Rivalităţile politice au fost lăsate în mare parte deoparte pentru a se concentra pe lupta pentru supravieţuirea naţională.

Ministrul adjunct al apărării, Viaceslav Şapovalov, şi-a prezentat demisia după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, un articol apărut în presa locală a acuzat Ministerul Apărării că plăteşte preţuri umflate pentru aprovizionarea cu alimente a soldaţilor, o stratagemă veche folosită de oficialii corupţi pentru a sustrage bani publici. Ministerul a declarat că acuzaţiile au fost nefondate, dar că demisia lui Şapovalov, care se ocupa de aprovizionarea armatei, a fost o "faptă demnă", care va contribui la păstrarea încrederii în minister.

Remanierea a intervenit printr-o serie de anunţuri, iar prim-ministrul Denîs Şmîhal a declarat la şedinţa de guvern că Ucraina face progrese în campania anticorupţie. "Este o muncă sistemică, consecutivă, care este foarte necesară pentru Ucraina şi care face parte integrantă din integrarea în UE", a spus el.

Guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, Zaporojie, Olekandra Staruha, Kiev, Oleksii Kuleba, Sumî, Dmitro Jiviţki, şi Herson, Iaroslav Ianusevici, s-au numărat printre cei care au plecat. Biroul preşedintelui a declarat că a acceptat demisia lui Kirilo Timoshenko din funcţia de şef-adjunct al acestuia, dar nu a oferit niciun motiv pentru plecarea sa. Bărbatul de 33 de ani a lucrat la campania electorală a lui Zelenski şi se afla în funcţie din 2019, supervizând regiunile şi politicile regionale. El fusese criticat de presa locală pentru că a condus maşini de lux în timpul invaziei, deşi a negat orice abatere şi a spus că vehiculele fuseseră închiriate.

Procuror în vacanță în Spania

Procurorul general adjunct Oleksii Sîmonenko, care fusese criticat de presa locală pentru că şi-a petrecut vacanţa cu familia în Marbella, în Spania, în timpul războiului, a fost înlăturat din funcţie. Sîmonenko nu a comentat public aceste acuzaţii, dar Zelenski declarase luni, în discursul său nocturn, că oficialii nu vor mai putea călători în străinătate în scopuri care nu au legătură cu activitatea guvernamentală, iar cine vrea să-şi petreacă vacanţa în străinătate pe timp de război trebuie să nu mai ocupe funcţii guvernamentale.

Zelenski anunţă că funcţionarii statului nu vor mai putea ieşi din ţară decât în deplasări oficiale. Valul de schimbări a început sâmbătă, când ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Vasil Lozinski, a fost reţinut de anchetatorii anticorupţie şi demis din funcţie. El a fost acuzat de procurori că a umflat preţul echipamentelor de iarnă, inclusiv al generatoarelor, şi că ar fi sifonat 400.000 de dolari prin comisioane. Anchetatorii au găsit, de asemenea, 38.000 de dolari în numerar în biroul său.

După reţinerea lui Lozinski, Zelenski a promis că va avea toleranţă zero faţă de corupţie, o problemă ce a afectat Ucraina încă de la independenţă. "Vreau să fie clar: nu va exista nicio întoarcere la modul în care erau lucrurile înainte", a declarat preşedintele în discursul său nocturn către compatrioţi.

Remanierile au continuat marţi după-amiază, cabinetul de miniştri al Ucrainei anunţând demiterea celor cinci şefi de regiuni, dintre care doar unul este anchetat pentru corupţie, alături de alţi trei viceminiştri şi doi şefi de agenţii de stat - niciunul dintre ei nefiind acuzat de corupţie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
NATO a ajuns la un acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei VIDEO
NATO a ajuns la un acord asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei VIDEO
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg anunță vineri, 19 aprilie, că statele membre NATO au ajuns la un acord asupra trimiterii unor sisteme de apărare antiaeriană suplimentare - inclusiv...
#Ucraina, #Zelenski, #demiteri, #guvern, #coruptie , #Razboi Ucraina
Comentarii
P
parere2000
rank 1
Poza miticaionica
miticaionica
rank 5
numai 15 ? pai al 16lea este chiar el