Unde se pot ascunde ucrainenii în caz că rușii bombardează Kievul. Metroul, principalul adăpost antiaerian

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 23:18
3173 citiri
Unde se pot ascunde ucrainenii în caz că rușii bombardează Kievul. Metroul, principalul adăpost antiaerian
Metrou Kiev/ FOTO Captura Youtube

Amenințarea unei invazii rusești este discutată la toate nivelurile, din bucătăria unui ucrainean de rând până la ședințele Consiliului de Securitate și Apărare Națională și ale Cabinetului de Miniștri. Anxietatea, alimentată de nenumărate informații despre posibile bombardamente se răspândește în toată Ucraina ca o pată de cerneală pe o sugativă. Autoritățile, în frunte cu președintele, au făcut apel la calm: „Nu intrați în panică! Totul este sub control!" le-a transmis șeful statului ucrainenilor. De câteva săptămâni, în Ucraina se discută pe rețelele de socializare despre „valiza de alarmă”.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că în caz că Rusia va ataca vor fi pornite sirene în tot orașul, care vor anunța pericolul. Edilul a mai spus că metroul din Kiev este principalul adăpost antiaerian din oraș. Kliciko a declarat pentru postul de televiziune Current Time că autoritățile capitalei au elaborat un „plan clar” de acțiune în cazul unei invazii.

„La Kiev a fost elaborat un plan clar, s-au furnizat informații despre adăposturile antiaeriene situate în apropierea anumitor obiective. Metroul din Kiev a fost identificat ca un adăpost antiaerian în Kiev, care, în caz de atac aerian din partea Rusiei va fi gata să adăpostească oameni, a spus Kliciko - În caz de urgență, avem sirene care vor anunța despre amenințare. În acest caz, toate mijloacele de comunicare, televiziune, radio, vor furnizați informații despre acțiuni.”

Dar totuși, Kliciko speră că toate aceste măsuri nu vor fi necesare, deoarece nu va exista nicio invazie. „Cu toții sperăm că această problemă se va rezolva la nivel politic, a spus primarul capitalei Ucrainei.

În total, metroul din Kiev are 52 de stații. Dintre acestea, 46 sunt subterane . Toate cele subterane vor putea adăposti oamenii în timpul unui eventual bombardament. Alte șase stații, și anume Dnepr, Hidropark, Levoberezhnaia, Darnița, Cernihivska și Lesnaia, nu sunt adăposturi antiaeriene fiind de suprafață.

Un rol important al adăpostului antiaerian îl joacă sigiliul ermetic - protejează oamenii de mediul extern și creează compartimente de suport autonom al vieții. Dacă este necesar, zona acoperită de etanșarea sub presiune poate servi drept adăpost împotriva bombelor.

Primarul Kievului, supărat pe Germania care a anunţat că va oferi căşti de protecţie Ucrainei

Germania a anunţat că va trimite 5.000 de căşti militare Ucrainei în contextul criticilor tot mai puternice la adresa Berlinului din cauza refuzului său de a permite NATO să vândă arme şi echipament militar Kievului. Anunţul de miercuri al ministrului german al apărării, Christine Lambrecht, l-a lăsat „fără cuvinte” pe primarul Kievului, fostul campion mondial la box Vitali Klitschko, relatează Reuters.

Am primit o scrisoare din partea ambasadei Ucrainei, care solicită sprijin cu echipament militar, mai exact căşti. „Vom livra Ucrainei 5.000 de căşti pentru a transmite un mesaj clar: Suntem de partea voastră”, a anunţat Lambrecht, citată de Reuters.

Deşi Statele Unite şi Marea Britanie au început să trimită mai multe arme Ucrainei, noul cancelar german Olaf Scholz a exclus aprovizionarea Kievului cu „arme letale”, în pofida solicitărilor repetate în acest sens.

„Este vorba de echipamente, nu de arme, dar ajută. Este exact modul în care vom continua să lucrăm în această situaţie. Lucrăm pentru a ajunge la o soluţie paşnică la acest conflict în mijlocul Europei"., a declarat Lambrecht.

În weekend, Lambrecht a anunţat că Germania va furniza de asemenea un spital de campanie Ucrainei.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, fost campion mondial la categoria grea la box, care a trăit ani de zile în Germania, a calificat livrarea celor 5.000 de căşti drept o „glumă": „Ce fel de sprijin va trimite Germania în continuare? Perne?", a întrebat el.

„Comportamentul guvernului german mă lasă fără cuvinte. Ministerul Apărării pare că nu şi-a dat seama că ne confruntăm cu forţe ruseşti perfect echipate care pot începe o nouă invazie în Ucraina în orice moment", a declarat el pentru tabloidul german Bild.

Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Ucraina, #kiev, #Metro, #adapost antiaerian, #bombardamente, #Rusia , #Ucraina