Videoclipul care dă de gol vizita „disperată“ a lui Putin la Mariupol. „Totul este pentru spectacol!”, strigă o femeie

Luni, 20 Martie 2023, ora 22:26
4481 citiri
Videoclipul care dă de gol vizita „disperată“ a lui Putin la Mariupol. „Totul este pentru spectacol!”, strigă o femeie
Vladimir Putin, la Mariupol/ FOTO: FOTO Ria

Un clip în care Vladimir Putin este acuzat că folosește sosii atunci când apare în public a reapărut după ce Kremlinul a declarat că președintele rus a vizitat un oraș din Ucraina ocupat de Moscova.

Într-un videoclip care pare să-l arate pe Vladimir Putin întâlnindu-se cu localnicii în timpul vizitei sale în orașul ocupat Mariupol duminică, 19 martie, se aude vocea unei femei strigând ceva care sună de genul: „Nu este real! Totul este pentru spectacol!”

Strigătul se aude în versiunea videoclipului publicat de serviciul de presă al Kremlinului și de agenția de presă de stat rusă RIA Novosti, dar ulterior a fost șters.

Este greu să discerni cu siguranță ce a spus femeia, dar după strigătul ei, oamenii care îl însoțesc pe Putin pot fi văzuți privind peste umeri și făcându-și gesturi unul altuia.

Kevin Rothrock, redactor-șef al publicației independente de știri în limba rusă Meduza, a scris pe Twitter că acest strigăt „a fost scos în clipurile ulterioare”.

„Presupun că femeia care țipa încerca să-l avertizeze pe Putin că i se arată un sat Potemkin”, a scris Rothrock.

Kremlinul a publicat imagini în care Putin aterizează cu elicopterul în orașul-port Mariupol, devastat după ce Moscova a bombardat orașul de pe malul Mării Azov.

Moscova a spus că Putin a făcut un tur al orașului și a vizitat teatru muzical reconstruit, după ce a fost bombardat de ruși. Filmările l-au arătat, de asemenea, conducând o mașină și întâlnindu-se cu locuitorii, o persoană spunându-i: „Ne rugăm pentru tine”.

Locuitorii Mariupolului care apar în videoclipul lui Putin, acuzați de furturi

În videoclip, un bărbat în vârstă pe nume Mikola Lotkov i-a spus lui Putin că a pierdut totul, dar acum i se oferă un apartament. În videoclip au fost prezenți și fiul său, Dmitro, nora sa, Katerina, și prietenul lor de familie, Oleksi Bondarenko.

Locuitorii din Mariupol susțin că toți au participat la jafuri în timpul bombardamentului orașului de către trupele ruse.

În plus, Mariupol.Sprotyv a scrie că o femeie pe nume Irina Volosatova, care i-a mulțumit lui Putin pentru „victorie”, este acuzată și ea de furt. Casa ei se pare că a ars.

În spatele lui Putin, un bărbat care ține în mână hârtii și un dosar care pare a fi unul dintre organizatori poate fi văzut uitându-se frenetic în jur după sursa strigătelor.

În timpul vizitei sale, Putin a fost însoțit de vicepremierul rus Marat Husnullin, care „a raportat președintelui despre lucrările de construcție din orașul cucerit și din împrejurimi”, potrivit presei ruse.

Ideea sosiilor lui Putin revine

Dar un videoclip al bloggerului militar și fostului comandant rus Igor Ghirkin, distribuit pe scară largă pe Twitter, sugerează că orice apariție a liderului rus în public ar trebui pusă la îndoială.

Fostul ofițer KGB susține că sunt „mai multe” sosii ale lui Putin, care sunt văzute atunci când liderul rus dă premii și „îmbrățișează oamenii”. El a spus că „adevăratul” Putin este cel care i-a primit pe miniștri de la celălalt capăt al unei mese lungi de unde „îi privește cu binoclul”.

„Când văd un presupus Putin într-o mulțime, știu imediat că văd o dublură și nimeni nu știe ce spune acestă sosie, probabil că vorbește prostii”, a spus Ghirkin despre videoclipul făcut cu ocazia vizitei la Mariupol.

„Adevăratul Vladimir Vladimirovici era de Crăciun, stând singur în biserica Kremlinului. Singur! Preoților probabil le era teamă să se apropie de el. Probabil era un lunetist care a avertizat că va trage dacă aceștia se vor apropia mai mult de 20 de metri”, susține Ghirkin, care a activat pe vremuri în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB).

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a descris vizita nocturnă de la Mariupol ca fiind „spontană”, dar unii utilizatori ai rețelelor de socializare și-au pus întrebări cu privire la adevăr.

Vizita „disperată” a președintelui rus Vladimir Putin la Mariupol a fost „ultima lui rezistență” pe fondul invaziei sale în dificultate în Ucraina, a declarat duminică guvernatorul New Hampshire, Chris Sununu.

Vizita efectuată de Vladimir Putin la Mariupol, un oraș din sud-estul Ucrainei ocupat de aproape un an de forțele armate ale Rusiei, a readus în discuție speculațiile potrivit cărora liderul de la Kremlin recurge la o sosie pentru unele dintre aparițiile sale publice

Speculațiile pe tema sosiilor lui Putin au fost reaprinse de Petro Andriușcenko, un consilier al primarului legitim al Mariupolului. „Putin sau una dintre dublurile sale” a vizitat orașul în timpul nopții, a reacționat oficialul local ucrainean pe canalul său de Telegram.

Într-un interviu acordat pentru „Daily Mail”, șeful contraspionajului militar al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, a declarat că Vladimir Putin are la dispoziție o echipă de sosii. Potrivit lui Budanov, dacă dublurile erau puse la muncă la „ocazii speciale” în trecut, acestea au devenit o „practică obișnuită” de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022.

„Știm în mod specific despre trei persoane care continuă să apară, dar nu știm câte sunt de fapt. Toți au suferit intervenții chirurgicale pentru a arăta la fel”, afirmă Kirilo Budanov.

„Îi dă de gol înălțimea. Este vizibil în videoclipuri și în fotografii. De asemenea, modul în care gesticulează, limbajul corpului și lobii urechilor, deoarece diferă la fiecare persoană”, insistă șeful contraspionajului militar ucrainean.

În timp ce afirmațiile lui Budanov sau cele ale lui Ghirkin despre utilizarea dublurilor nu pot fi verificate, criminaliștii le analizează încă din anii 1950 pentru a stabili suspecți de crime. Analiza urechilor a evoluat atât de mult încât, datorită unui software, pot fi un identificator mai precis în unele cazuri decât amprentele digitale, remarcă Bussines Insider.

Progresele realizate în tehnologia de scanare 3D fac posibilă identificarea cuiva chiar și dintr-o imagine neclară prin măsurarea distanței de la lob până la două puncte de pe marginea superioară a urechii, cu o precizie de 99,6% în doar 0,02 milisecunde, constată BBC.

#Ucraina, #mariupol, #vizita, #Vladimir Putin, #sosii, #Localnici , #Razboi Ucraina