”Ucraina are nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucție”, spune cancelarul Germaniei

Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 19:23
2807 citiri
”Ucraina are nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucție”, spune cancelarul Germaniei
Cancelarul Germaniei FOTO / Hepta

Cancelarul german Olaf Scholz a chemat miercuri la crearea unui 'plan Marshall' pentru Ucraina, estimând că reconstrucţia acestei ţări va costa 'miliarde' şi se va întinde pe 'mai multe generaţii', relatează AFP.

'La fel ca Europa devastată după Al Doilea Război Mondial, Ucraina are astăzi nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţie', a afirmat Scholz într-un discurs în Bundestag înaintea summiturilor UE, G7 şi NATO.

'Vom avea nevoie de mai multe miliarde suplimentare de euro şi de dolari, iar aceasta vreme de ani', a subliniat el, în contextul în care subiectul ajutorului financiar pentru Kiev va fi în centrul discuţiilor la aceste reuniuni.

'Adevărul este că suntem încă departe de negocieri între Ucraina şi Rusia pentru că Putin crede încă în posibilitatea de a putea dicta pacea', a apreciat Scholz.

În consecinţă, el i-a îndemnat pe occidentali să 'menţină ferm cursul' sprijinului faţă de Kiev prin sancţiuni contra Rusiei, asistenţă financiară şi 'livrări de arme'.

Cancelarul german Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi şeful guvernului italian, Mario Draghi, au făcut săptămâna trecută o vizită în Ucraina pentru a-i aduce sprjinul lor preşedintelui Volodimir Zelenski, ocazie cu care s-au deplasat şi în oraşul martir Irpin.

'Vedem acest lucru foarte clar în ruinele caselor din Irpin. Amploarea distrugerilor este enormă. Anumite lucruri mi-au amintit de imaginile oraşelor germane după Al Doilea Război Mondial', a explicat cancelarul.

'În ultimele 100 de zile, UE a mobilizat miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. Germania singură a contribuit cu circa un miliard la ajutorul civil de la începutul războiului', a precizat el.

Acest nou 'plan Marshall' nu va fi 'posibil decât unindu-ne forţele, în colaborare cu organizaţiile financiare internaţionale, cu alte mari ţări donatoare şi cu alte organizaţii internaţionale', a subliniat cancelarul german.

Volodimir Zelenski va participa prin videoconferinţă la summitul G7 care va începe în acest weekend la Elmau, în Bavaria, şi la care va susţine o alocuţiune luni

Eveniment Quarterly Report

Victorie pentru Mircea Lucescu. Pe ce loc a urcat Dinamo Kiev în Ucraina
Victorie pentru Mircea Lucescu. Pe ce loc a urcat Dinamo Kiev în Ucraina
Formaţia Dinamo Kiev, antrenată de Mircea Lucescu, a învins, duminică, pe teren propriu, cu scorul de 4-2, echipa Oleksandria, într-un meci din etapa a noua a campionatului Ucrainei....
Volodimir Zelenski, după un vot nefavorabil Ucrainei în Congresul SUA: „Vom lupta atât timp cât este nevoie”
Volodimir Zelenski, după un vot nefavorabil Ucrainei în Congresul SUA: „Vom lupta atât timp cât este nevoie”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un discurs difuzat duminică, că nimic nu va slăbi lupta ţării sale împotriva Rusiei, la o zi după ce Congresul SUA a adoptat un...
#Ucraina, #Cancelar, #cancelar german, #scholz, #nevoie, #Plan Marshall , #Ucraina