Fostul președinte Petro Poroșenko a revenit în Ucraina, unde este anchetat pentru trădare de țară

Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 23:02
2795 citiri
Fostul președinte Petro Poroșenko a revenit în Ucraina, unde este anchetat pentru trădare de țară
Petro Porosenko, fostul președinte al Ucrainei/ FOTO: Twitter

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko s-a întors, astăzi, 17 ianuarie în Ucraina, zburând de la Varșovia la Kiev, unde se confruntă cu acuzații de trădare într-un dosar penal despre care spune că ar fi un atac motivat politic din partea aliaților președintelui actual, Volodimir Zelenski.

Poroșenko și-a anunțat planurile de a reveni în țară și a lupta în justiție contra acuzațiilor în timpul unei conferințe de presă pe care a organizat-o la Varșovia, pe 16 ianuarie. El a plecat din Ucraina în luna decembrie, când autoritățile au anunțat intentarea dosarului, dar partidul său, Solidaritatea Europeană, a spus că a fost o coincidență.

Sosit pe aeroport, Poroşenko s-a certat mai întâi cu funcţionarii de la controlul actelor, acuzându-i că i-au luat paşaportul, pentru ca ulterior să fie întâmpinat, în afara aeroportului, de un grup de susţinători cu steaguri.

"Nu suntem aici pentru a-l apăra pe Poroşenko, ci pentru a uni şi apăra Ucraina", a declarat el mulţimii.

La un briefing separat, anchetatorii ucraineni au explicat că au încercat să-i prezinte lui Poroşenko o citaţie, acesta refuzând să preia documentele.

Tatiana Sapian, purtătoare de cuvânt Biroului de stat de investigaţii, a menţionat că lui Poroşenko i s-a înmânat o citaţie pentru a se prezenta la tribunal mai târziu în cursul zilei de luni.

"Totuşi, Petro Poroşenko a refuzat să primească documentele procedurale (...) şi în acelaşi timp persoanele care erau cu el au opus rezistenţă fizică, ceea ce a fost înregistrat pe camere", a spus ea.

"Dacă mă întrebaţi dacă voi fi arestat, cu siguranţă nu. Nu pentru că am încredere că va fi aşa, ci pentru că nu există absolut niciun motiv. Mă întorc să lupt pentru Ucraina, nu să mă lupt cu Zelenski", a declarat duminică Poroşenko presei la Varşovia.

Fostul președinte, în vârstă de 56 de ani, care acum este parlamentar de opoziție, este investigat pentru presupuse acte de trădare în legătură cu achiziții de cărbune din estul Ucrainei, în anii 2014-2015. Acestea ar fi contribuit la finanțarea separatiștilor sprijiniți de Rusia din Donbas, în perioada în care Poroșenko era președinte. El și partidul său neagă alegaţiile și îl acuză pe președintele Zelenski de persecuție politică într-un moment în care țara are nevoie de unitate națională pentru a face față agresiunii ruse.

Administraţia Zelenski s-a distanţat de anchetă, afirmând că justiţia este independentă, dar acuzându-l pe Poroşenko că se consideră deasupra legii.

Vineri, şeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak, a respins sugestiile că Zelenski se comportă ca fostul preşedinte Viktor Ianukovici, a cărui rivală Iulia Timoşenko a fost arestată în 2010.

Rusia susține că are probe care dovedesc implicarea Ucrainei în atacul din Moscova. Un suspect, dus să participe la anchetă în scaun cu rotile VIDEO
Rusia susține că are probe care dovedesc implicarea Ucrainei în atacul din Moscova. Un suspect, dus să participe la anchetă în scaun cu rotile VIDEO
Anchetatorii ruşi au transmis joi, 28 martie, că autorii atentatului de la periferia Moscovei, soldat cu 143 de morţi, aveau ”legături cu naţionaliştii ucraineni” şi au primit sume...
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Ministerul Apărării din Franța a denunțat joi, 28 martie, pe X, un fals site care folosește logoul instituţiei și care cere ca 200.000 de francezi să se angajeze în Ucraina. ”URL-ul...
#Ucraina, #Petro Porosenko, #audieri, #proces, #tradare , #Ucraina
Comentarii
Poza anaviva
anaviva
rank 1
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Înc-un pas spre marele tămbălău?