Cum va influența criza din Ucraina alegerile din Ungaria. Poate candidatul opoziției unite, Peter Marki-Zay, să-l învingă pe Viktor Orban?

Vineri, 18 Martie 2022, ora 15:22
3871 citiri
Cum va influența criza din Ucraina alegerile din Ungaria. Poate candidatul opoziției unite, Peter Marki-Zay, să-l învingă pe Viktor Orban?
Peter Marki-Zay, canditatul opozitiei unite pentru funcția de premier al Ungariei FOTO:Twitter

Marți, în ziua în care prim-miniștrii Poloniei, Republicii Cehe și Sloveniei s-au deplasat la Kiev pentru a-și manifesta solidaritatea cu Ucraina asediată, Viktor Orban, premierul Ungariei, și-a trâmbițat neutralitatea la un miting la Budapesta.

„Nu putem ajunge între nicovala ucraineană și ciocanul rusesc”, a spus el. Orban a acuzat opoziția maghiară că încearcă să tragă Ungaria în război și a promis că nu va trimite nici trupe, nici arme pe câmpul de luptă.

Printre participanții la miting erau mulți care gândesc la fel, Un bărbat mai în vârstă, îmbrăcat într-o jachetă tradițională neagră Bocskai, a descris invazia Rusiei ca fiind „justă”, și a dat vina pe George Soros și pe francmasoni pentru război. O femeie de vârstă mijlocie și-a exprimat simpatia pentru refugiații ucraineni, dar a acuzat Ucraina că a provocat Rusia prin oprimarea vorbitorilor de limbă rusă și maghiară. „Nu trezești un leu adormit”, a spus ea.

Opoziţia din Ungaria – care pare, pentru prima dată în peste un deceniu, să aibă o şansă de a-l înlătura pe autoritarul Orban – a organizat un miting la Budapesta în aceeaşi zi, pe malul opus al Dunării.

Candidatul opoziției la funcția de prim-ministru, Peter Marki-Zay, primarul micului oraș Hodmezovasarhely, spune că Ungaria trebuie să decidă între două lumi: Rusia lui Vladimir Putin sau Occidentul liberal. „Putin și Orban aparțin acestei lumi autocratice, represive, sărace și corupte”, spune Marki-Zay, citat de New York Times. „Și trebuie să alegem Europa, Occidentul, NATO, democrația, statul de drept, libertatea presei, o lume foarte diferită. Lumea liberă,” subliniază el.

Recent, teoreticianul politic Francis Fukuyama a făcut o serie de predicții extrem de optimiste cu privire la modul în care se va desfășura războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Rusia, a scris el pe 10 martie, se va confrunta cu o înfrângere totală, iar Putin nu-i va supraviețui. Mai mult, a scris el, „invazia a făcut deja un prejudiciu imens populiștilor din întreaga lume, care, înainte de atac, și-au exprimat simpatia pentru Putin”, inclusiv Donald Trump și Viktor Orban. Alegerile din Ungaria din 3 aprilie vor fi un test timpuriu al acestei teorii.

Modelul israelian

Așa cum israelienii din întreg spectrul politic s-au unit pentru a scăpa de Benjamin Netanyahu, ungurii cu multe convingeri ideologice diferite lucrează împreună pentru a-l învinge pe Orban, un erou pentru mulți conservatori americani pentru războiul său cultural necruțător.

În speranța de a neutraliza demagogia lui Orban, opoziția maghiară s-a unit în spatele lui Marki-Zay, un catolic în vârstă de 49 de ani, tată a șapte copii și un nou intrat în politică.

Marki-Zay, care a locuit în statul american Indiana din 2006 până în 2009, are adesea idei de republican de școală veche. El favorizează taxele mai mici și un guvern descentralizat. „Vrem să oferim oamenilor oportunități și nu bunăstare controlată”, a spus el.

El crede în învățăturile catolice despre căsătoria homosexuală, avort și divorț, dar nu crede că ar trebui să fie interzise prin lege. „Nu ne putem impune cu forța ideile asupra restului societății”, a spus el. „O mare diferență între societățile occidentale și anumite state islamiste este că în societatea occidentală biserica nu conduce viața de zi cu zi a oamenilor”, precizează Marki-Zay care este foarte priceput în folosirea unui limbaj conservator pentru a argumenta liberalismul.

Opoziția are un hadicap din cauza sistemului electoral care favozirează partidul lui Viktor Orban. Gergely Karacsony, primarul de stânga al Budapestei, a spus că forțele anti-Orban ar trebui probabil să câștige votul popular cu trei sau patru puncte procentuale pentru a obține o majoritate parlamentară. (La ultimele alegeri, Fidesz a reușit să câștige o supermajoritate de două treimi cu 49 la sută din voturi).

Fidesz a promovat în rândul alegătorilor ideea că opoziția „le va lua pensiile, va anula salariul minim”, va trimite tinerii la luptă în Ucraina și va „permite operațiile de schimbare de sex fără acordul părinților”. „Simpatizanții FIDESZ sunt speriați. Întâlnesc astfel de oameni în fiecare zi în timpul acestei campanii. Poți simți ura și poți vedea în ochii lor cât de frică le este ca Orban să piardă alegerile,” spune Marki-Zay.

Dar o mulțime de alegători sunt contactați prin intermediul rețelelor sociale și prin campanie din ușă în ușă. Marki-Zay speră să obțină aproximativ 50 la sută din voturi, în timp ce alți analiști spun că șansele lui sunt mai mici.

Cum va influența criza din Ucraina alegerile din Ungaria

O mare întrebare este dacă criza din Ucraina îi va face pe alegători să acorde prioritate stabilității, în detrimentul libertății. Într-un recent sondaj Euronews, 60% dintre respondenți au spus că Ungaria s-a apropiat prea mult de Rusia și Putin, dar asta nu înseamnă că problema le va determina votul.

Analistul maghiar Peter Keko crede că visul premierului Orban de a crea un bloc naționalist de dreapta în Europa este mort. Războiul din Ucraina a creat o falie între el și guvernul naționalist din Polonia, care favorizează un răspuns agresiv la adresa Rusiei.

Bogdan Klich, liderul opoziției din Senatul Poloniei, prezent la mitingul opoziței maghiare, speră că o victorie a lui Marki-Zay va fi o lovitură pentru forțele antidemocratice din propria sa țară. „Există șansa ca democrația iliberală, care a fost prezentată și, din păcate, implementată de Viktor Orban aici, să fie înlocuită cu valori tradiționale europene și atlantice”, a spus el.

„Mă refer la statul de drept, respectul pentru drepturile omului și libertățile civile, independența justiției etc. De asta avem nevoie aici, în Ungaria și în Polonia”, spune Klich.

Ascensiunea lui Orban la putere a marcat începutul erei populiste autoritare în această parte a Europei. Dacă va cădea, ar putea marca începutul sfârșitului .

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Iranul afirmă că armele nucleare nu au loc în doctrina sa. „Programul serveşte doar în scopuri paşnice”
Iranul afirmă că armele nucleare nu au loc în doctrina sa. „Programul serveşte doar în scopuri paşnice”
Ministerul de Externe al Iranului a declarat luni, 22 aprilie, că armele nucleare nu îşi au locul în doctrina nucleară a țării, la câteva zile după ce un comandant al Gardienilor...
#Ucraina, #razboi, #alegeri ungaria opozitie, #Peter Marki Zay, #Viktor Orban , #alegeri ungaria 2022