Generalul australian în retragere Mick Ryan: Rușii sunt încă în stare de șoc, Ucraina poate decide unde va da următoarea lovitură

Luni, 19 Septembrie 2022, ora 19:28
20837 citiri
Generalul australian în retragere Mick Ryan: Rușii sunt încă în stare de șoc, Ucraina poate decide unde va da următoarea lovitură
Soldații ucraineni continuă ofensiva în est. FOTO; Twitter

Generalul australian în retragere Mick Ryan afirmă că armata rusă și-a pierdut inițiativa la toate nivelurile în Ucraina, iar acum forțele armate ale Kievului au posibilitatea de a obliga inamicii să efectueze retrageri pe toate fronturile.

El spune, într-o analiză pe contul său de Twitter, că ofensiva ucraineană din nord-estul țării care a dus la prăbușirea frontului rusesc din Harkov continuă să exploateze apărarea incoerentă și plină de gafe a armatei ruse.

Ryan, un absolvent al Colegiului de Comandă și Stat Major al Pușcașilor Marini americani, afirmă că activitățile de decepție și planificare operațională au fost cruciale pentru forțele armate ale Kievului în a reuși să ia prin surprindere armata rusă în această nouă fază a războiului.

„Faptul că au reușit să exploateze această oportunitate arată că Ucraina a avut un plan excelent de a înșela atât forțele rusești regulate, cât și unitățile lor de recunoaștere tactică și supraveghere”, subliniază el.

Ryan afirmă de asemenea că, după cum i-a confirmat recent un interlocutor ucrainean în timpul unei vizite pe care a efectuat-o la Kiev, activitățile rusești de cercetare și recunoaștere au fost slabe în estul Ucrainei, constând în mare parte din acțiuni de „avansare pentru a intra în contact” ale infanteriei și forțelor blindate, și nu de folosire a unor unități aeriene și de recunoaștere specializate.

O posibilă explicație a acestei situații constă în faptul că sancțiunile occidentale au afectat puternic capacitatea industriei militare a Rusiei să producă drone și alte echipamente moderne necesare acestor tip de operațiuni.

„Acest lucru înseamnă că situația este propice pentru surprize la nivel tactic și chiar operațional, un lucru pe care ucrainenii l-au recunoscut clar în timpul planificării lor pentru ofensiva din Harkov”, spune ofițerul australian.

Mick Ryan precizează că ofensivele simultane ale ucrainenilor au dus la compromiterea completă a operațiunilor rusești din Donbas. Ucrainenii au reușit să distrugă liniile de aprovizionare ale inamicului și au cauzat o problemă mare la nivel psihologic soldaților care luptă în partea de est.

Totodată, acesta subliniază că rușilor le va fi dificil să continue să lupte în est fără a răspunde amenințării pe care Ucraina o reprezintă acum pentru zonele din spate și pentru logistica lor. Această problemă se va agrava și mai tare dacă ucrainenii vor reuși să-și continue înaintarea peste Oskil.

Pentru a răspunde, rușii vor trebui să-și reorienteze forțele în est și, eventual, să retragă trupe din sud. Asta înseamnă terminarea efectivă a oricărei capacitați ofensive ruse din est și sud.

Din cauza faptului că rușii își pot întări un sector al frontului doar prin transferarea de trupe aflate pe un alt front, este posibil ca în perioada următoare să existe o serie de retrageri tactice în cascadă ale forțelor rusești pe mai multe fronturi.

Acestea, alături de pierderile de echipament și personal care le însoțesc, compromit capacitatea Rusiei de a dicta ritmul și locul unde vor avea loc noi lupte.

Rușii sunt încă în stare de șoc

Mick Ryan notează că, după ce i-au surprins pe ruși, ucrainenii au generat șoc în rândul trupelor și comandanților ruși, această perioadă fiind în general productivă pentru cei aflați în ofensivă.

În această perioadă de șoc, Ucraina poate ocupa cele mai semnificative zone de teren și poate nimici cel mai mare număr de trupe inamice.

„Și exact asta fac. Ucrainenii operează în interiorul buclelor de decizie tactice și operaționale rusești”, scrie generalul.

„Deși, la fel ca toate ofensivele, epuizarea și lăsarea în urmă a liniilor de aprovizionare vor încetini în cele din urmă avansul ucrainean, trupele probabil mai au ceva de parcurs până să se oprească din nou. Ucrainenii par să simtă potențialul unui colaps mai mare al Rusiei în est”, a mai spus el.

„Această campanie militară va fi studiată timp de mai multe decenii în viitor. Dar, deocamdată, trebuie să ne asigurăm că Occidentul continuă să furnizeze echipamente și muniție pentru această campanie și pentru cele care vor urma în mod inevitabil”, concluzionează Ryan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #analiza, #generalul mick ryan, #ofensiva, #Rusia, #armata retragere , #Razboi Ucraina