Ce-i așteaptă pe luptătorii batalionului Azov care s-au predat Moscovei

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 19:35
13288 citiri
Ce-i așteaptă pe luptătorii batalionului Azov care s-au predat Moscovei

Aproape 1.000 de luptători ucraineni, care au luptat de săptămâni în oțelăria Azovstal din Mariupol, și-au părăsit pozițiile și s-au predat forțelor ruse și separatiștilor pro-ruși, potrivit ministerului rus al Apărării.

Evacuarea marchează sfârșitul probabil al bătăliei pentru orașul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, care se află în ruine după săptămâni de bombardament rusesc necruțător.

Ce se întâmplă cu luptătorii Azovstal evacuați nu este clar, Ucraina solicitând un schimb de prizonieri, dar unele voci din Rusia sugerează că ar trebui să fie judecați.

„Ucraina are nevoie de eroii ucraineni în viață”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de noapte, după ce a început evacuarea luptătorilor.

Cei care s-au predat și au fost transferați pe teritoriul controlat de ruși riscă să fie judecați și executați. În oțelărie încă mai sunt oameni. Kievul nu vorbește despre numărul exact al acestora, spunând că este vorba despre informații sensibile. Oficialii ucraineni asigură că fac "tot posibilul și imposibilul" pentru a-i salva pe toți.

Dar când și dacă se va întâmpla acest lucru este incert, iar detaliile acordului intermediat între cele două părți, precum și ONU și Crucea Roșie, sunt necunoscute.

Ucraina spune că sunt în desfășurare negocieri pentru a schimba luptătorii cu prizonierii de război ruși, dar Rusia nu a confirmat că va avea loc un schimb.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că soldații vor fi tratați „în conformitate cu legile internaționale relevante”, dar există îngrijorări cu privire la ce se va întâmpla cu ei dacă rămân în custodia Rusiei.

Deputatul ucrainean Lesia Vasilenko a declarat pentru BBC că, dacă nu vor fi returnați în Ucraina, „soarta acestor oameni foarte curajoși va fi absolut necunoscută și va fi în mâinile Rusiei, ceea ce este departe de a fi o situație ideală”.

Semnalele care vin din Rusia sunt îngrijorătoare pentru Ucraina

„Infractorii naziști nu ar trebui să fie schimbați”, a declarat marți președintele Camerei inferioare a parlamentului Rusiei, Viaceslav Volodin. „Ar trebui să facem totul pentru a ne asigura că sunt judecați”.

Un alt politician de rang înalt, Leonid Slutski, a mers mai departe, numindu-i pe combatanții evacuați „animale sub formă umană” și spunând că ar trebui executați.

De asemenea, liderul separatist de la Donețk, Denis Pușilin, a sugerat că ucrainenii care sunt considerați „criminali de război neonazi” ar trebui să se confrunte cu un tribunal internațional.

Dar adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat pentru BBC că astfel de declarații „au fost cel mai probabil făcute pentru propaganda internă în Rusia”.

Rusia susține, fără nicio dovadă, că Ucraina este un focar nazist, iar unul dintre scopurile cheie ale operațiunii militare a Rusiei în Ucraina este „denazificarea” țării.

Regimentul Azov, ai cărui membri se numără printre cei evacuați din Azovstal, este ținta cea mai frecventă pentru afirmația Rusiei că luptă împotriva naziștilor din Ucraina.

Regimentul, care a fost înființat ca miliție voluntară în 2014, dar acum este o unitate a Gărzii Naționale, avea cândva legături cu extrema dreaptă.

Vladimir Putin le va decide soarta

În cele din urmă, probabil că Vladimir Putin va fi cel care ia decizia finală cu privire la ceea ce se întâmplă cu luptătorii Azovstal.

Cred că a existat o ușurare în toată țara când s-a anunțat că unii dintre ultimii soldați din oțelăria Azovstal nu doar plecau, ci plecau pe teritoriul ocupat de Rusia.

A fost o alegere imposibilă - dacă ar fi rămas în oțelărie ar fi însemnat moarte sigură, dar cu ceea ce se confruntă acum este, în cel mai bun caz, o soartă foarte, foarte incertă.

De săptămâni, președintele Zelenski le-a spus luptătorilor: „vă rog să renunțați dacă simțiți că trebuie, vă rugăm să nu simțiți că trebuie să vă dați viața în această luptă”.

Luptătorii batalionului Azov au spus din nou și din nou „nu, trebuie să luptăm în continuare”.

Președintele Zelenski a afirmat că în această misiune de evacuare a soldaților s-au implicat cei mai influenți mediatori internaționali.

Pentru că singurul lucru care i-a liniștit pe mulți, și mai ales pe familiile luptătorilor, este că există o implicare internațională, că în culise se află Crucea Roșie și Națiunile Unite, și speră că acest lucru poate ajuta pentru a convinge Rusia.

Comandanţii de rang înalt de la Azovstal nu s-au predat încă, susține liderul separatiştilor din Doneţk

Comandanţii de rang înalt de la Azovstal se află în continuare în interiorul oţelăriei şi încă nu s-au predat, a declarat liderul separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de media locale, potrivit Reuters.

Agenţia de presă DAN al separatiştilor din Doneţk îl citează pe Puşilin, afirmând că niciun comandant de top nu face parte dintre sutele de soldaţi care au ieşit la suprafaţă din tunelurile de la Azovstal şi s-au predat. "Nu au părăsit combinatul până acum", a spus el.

Rusia a comunicat miercuri că în total 959 de combatanţi ucraineni, dintre care 80 de răniţi, au ieşit din tunelurile şi buncărele de la Azovstal şi s-au predat începând de luni, fiind transportaţi în zone controlate de forţele ruse în Donbas.

Ucraina a acceptat evacuarea combatanţilor baricadaţi în oţelăria Azovstal după ce a primit garanţii din partea Crucii Roşii şi a ONU că aceştia vor fi în siguranţă după evacuarea de la combinatul siderurgic din Mariupol, a afirmat deputatul ucrainean Kira Rudik, din partea grupului parlamentar Golos, implicată în negocierile privind evacuarea apărătorilor de la Azovstal, într-o declaraţie pentru The New York Times.

Potrivit acesteia, până în prezent, mecanismul final pentru schimbul de prizonieri cu Federaţia Rusă nu este încă pregătit.

Kievul ar vrea ca militarii ucraineni de la Azovstal să fie transferaţi într-o terţă ţară, bunăoară Turcia, dar Moscova se opune unei astfel de iniţiative, a indicat Rudik, citată de Focus.ua.

Citeste si:
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Ca parte a blocadei impuse de Rusia exporturilor de cereale din Ucraina, marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa și Oceac de la Marea Neagră și a făcut deja asta în râul Nipru,...
Țigări, cafea, bani. Mita pe care ucrainenii sunt nevoiți să o dea pentru a trece de „taberele de filtare“ rusești
Țigări, cafea, bani. Mita pe care ucrainenii sunt nevoiți să o dea pentru a trece de „taberele de filtare“ rusești
Odată cu începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, câteva milioane de oameni au ajuns în noile teritorii ocupate. De exemplu, doar în regiunea Herson până pe 24...