Lukașenko recunoaște: Belarus participă la operaţiunea militară specială rusă, dar nu-şi trimite forţele sale armate

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 23:33
4212 citiri
Lukașenko recunoaște: Belarus participă la operaţiunea militară specială rusă, dar nu-şi trimite forţele sale armate
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko. FOTO: Tass

Belarus participă la operațiunea militară specială a Federației Ruse în Ucraina, dar nu își trimite forţele sale armate, a declarat președintele belarus, Aleksandr Lukașenko.

Potrivit acestuia, obiectivul Minskului este de a preveni un atac asupra Belarus, relatează Agenţia de presă TASS citând Agenția de presă BelTA. În cadrul unei reuniuni pe teme de securitate militară, Lukașenko a declarat: „Participăm acolo la operațiunea militară specială a Federației Ruse din Ucraina. Nu ascundem acest fapt, dar nu omorâm pe nimeni. Nu ne trimitem forţele armate nicăieri. Nu ne încălcăm angajamentele asumate”, a subliniat el, adăugând că Minsk-ul urmărește ”să prevină extinderea acestui conflict pe teritoriul Belarus” și, de asemenea, ”să prevină un atac asupra Belarus, sub pretextul unei operațiuni militare speciale a Poloniei, Lituaniei și Letoniei”.

”După cum am spus, nimeni de pe teritoriul Belarus nu va împușca rușii pe la spate. Aceasta este participarea noastră”, a concluzionat liderul belarus. El a adăugat, de asemenea, că autoritățile ucrainene sunt îngrijorate că Belarus s-ar putea alătura luptelor și a spus că Ucraina a adus până la 15.000 de militari la granița sa cu Belarus, echipând punctele de control și pozițiile sale de acolo.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a asigurat, vineri, 30 septemnrie, că ţara sa nu va lupta în Ucraina, pe fondul unor informaţii despre posibilă trimitere a zeci de mii de soldaţi în zone de luptă. "Avem o alianţă mai strânsă cu Rusia, nu cu NATO. Ce vreţi de la noi? Dar cu toate acestea insistăm că nu vom lupta în Ucraina", a spus Lukaşenko la primirea scrisorilor de acreditare din partea a 11 ambasadori străini la Minsk, între care şefii misiunilor diplomatice din Argentina şi Cuba.

Potrivit lui Lukaşenko, citat de agenţia de presă Belta, Minskul "face totul" pentru a opri vărsarea de sânge în Ucraina.

"Dar sunt unii care au nevoie de sânge pentru a fi vărsat", le-a spus liderul belarus diplomaţilor.

Fostul ministru al culturii şi lider al opoziţiei din Belarus, aflat în exil în Polonia, Pavel Latuşko, declarase în urmă cu o zi că Lukaşenko a promis Kremlinului că va trimite 100.000 de soldaţi în Ucraina şi că, prin urmare, se pregăteşte pentru un război pe scară largă.

În acelaşi timp, Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) afirmase că Belarus se pregăteşte locuri pentru a primi 20.000 de recruţi mobilizaţi din Rusia, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

Recruţii mobilizaţi ar urma să completeze unităţile forţelor armate ale Federaţiei Ruse staţionate în Belarus.

Potrivit lui Lukașenko, armata ucraineană efectuează în mod constant „recunoașteri radio-electronice, radio-tehnice“ asupra teritoriului Belarus, asupra trupelor și a infrastructurii sale. Reamintim că șeful diplomaţiei externe belaruse, Vladimir Makei, a spus că Belarus are nevoie de garanții sigure de securitate în cazul unui armistițiu între Rusia și Ucraina.

Citește și:
Ucraina încearcă să cumpere energie electrică din România. Declarațiile Kievului: „Am început, într-adevăr, importul de probă”
Ucraina încearcă să cumpere energie electrică din România. Declarațiile Kievului: „Am început, într-adevăr, importul de probă”
Compania de Energie a Ucrainei (EKU) plănuiește să efectueze un import de probă de energie electrică din România, după cum a anunțat directorul general Vitali Butenko, citat de Ukrinform....
Cum ar putea Rusia să distrugă Ucraina, dacă nu intervine Occidentul: "Atunci când rușii vor decide, va avea loc un val de atacuri"
Cum ar putea Rusia să distrugă Ucraina, dacă nu intervine Occidentul: "Atunci când rușii vor decide, va avea loc un val de atacuri"
Strategul militar al Ministerului Apărării din Austriei, colonelul Markus Reisner, prezintă un scenariu în care Ucraina ar putea să rămână complet fără electricitate în câteva...