Atlantic Council: Care sunt șansele reale ale Ucrainei de a adera la NATO. ”Problema e războiul cu Rusia”

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 23:28
2816 citiri
Atlantic Council: Care sunt șansele reale ale Ucrainei de a adera la NATO. ”Problema e războiul cu Rusia”
Președintele Volodimir Zelenskia semnagt cererea de aderare a Ucrainei la NATO: FOTO : mil.in.ua

La scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, răspunsul președintelui Ucrainei nu s-a lăsat așteptat. Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la NATO în cadrul unei proceduri accelerate.

Înainte de începerea invaziei ruse din 24 februarie, o astfel de perspectivă era considerată imposibilă pentru Kiev. Dar acum că armata ucraineană și-a dovedit capacitatea de a învinge forțele ruse, poate alianța să își schimbe poziția?

Experții Atlantic Council au evaluat șansele Ucrainei de a adera la blocul de apărare occidental.

Are Ucraina tot ce este necesar pentru a adera la NATO?

Dacă condiția principală pentru aderarea la alianță ar fi capacitatea dovedită de ține piept invadatorilor ruși, atunci nu există un candidat mai bun decât Ucraina, susține Christopher Skaluba, directorul Inițiativei de Securitate Transatlantică la Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate. Și, deși poate suna încă obscen, armata Ucrainei își dă masterul despre cum să învingă Rusia, atât prin mijloace militare convenționale, cât și în domeniul informației. Și NATO învață.

Skaluba notează că succesul ucrainean, desigur, se bazează și pe planificarea intensivă și pe asistența materială din partea alianței. Iar acest lucru nu face decât să întărească afirmația lui Volodimir Zelenski că Ucraina „și-a dovedit conformitatea cu standardele NATO”. Capacitatea de luptă este puțin probabil să fie un factor decisiv. Dar din punct de vedere pur operațional, Ucraina merită cu siguranță un loc la masa aliaților, susține acesta.

Ucraina este acum mult mai departe de aderarea la NATO decât era pe 23 februarie

La rândul său, directorul adjunct al Inițiativei Transatlantice a Centrului Scowcroft pentru Strategie și Securitate, Leah Schoenemann, consideră că Ucraina este acum mult mai departe de aderarea la NATO decât era pe 23 februarie. Ea subliniază că intrarea Ucrainei în alianță a fost unul dintre numeroasele motive pentru care Putin a început războiul. Se pare că guvernul ucrainean încearcă să crească presiunea asupra Moscovei, ca răspuns la presiunile Rusiei cu referendumurile sale ilegale și discursul fără sens al lui Putin.

„Problema nu este capacitatea Ucrainei de a se conforma standardelor NATO. Problema este că Ucraina este în război cu Rusia. Și aceiași membri NATO, care nu fac tot ce le stă în putere pentru a obține victoria Ucrainei, nu vor sprijini aderarea oficială la alianță a Ucrainei, care îi va obliga să apere Ucraina", a explicat expertul.

Cum a fost primită mișcarea neașteptată a lui Zelenski în rândul aliaților?

Skaluba consideră că oficial țările NATO vor repeta teze despre loialitatea față de politica „ușilor deschise” și vor saluta o cerere din partea oricărei țări europene democratice. Este exact ceea ce a făcut secretarul general Jens Stoltenberg când a fost întrebat despre apartenența ucraineană.

Neoficial, cererea ucraineană provoacă bătăi de cap pe două fronturi. În primul rând, este văzută ca o escaladare a unui conflict în care de-escaladarea a devenit o preocupare majoră pentru multe părți cheie, inclusiv SUA. În al doilea rând, subliniază încă o dată eșecul de 15 ani al NATO de a face progrese, de când a promis Ucrainei și Georgiei încă din 2008 că vor deveni într-o zi membri ai alianței. Au existat deja discuții în blocul de apărare cu privire la modul de a arăta progrese în problema aderării Ucrainei înainte de summitul de la Vilnius, care va avea loc vara viitoare. Și acum acest program se accelerează brusc.

Schoenemann subliniază că NATO nu a comentat mișcarea Kievului. Acest lucru sugerează că a fost de fapt un răspuns necoordonat la „referendumurile” false pe care Moscova le-a organizat pentru a intimida Ucraina pentru o încetare a focului. Declarația lui Zelenski că Ucraina este parte de facto a NATO este de o importanță esențială. Putin trebuie să înțeleagă că Ucraina și NATO vor răspunde dacă Rusia continuă să escaladeze conflictul, în special cu ajutorul amenințărilor nucleare. Zelenski a subliniat cazul Finlandei și al Suediei, care confirmă politica „ușilor deschise”. Ambele țări au decis abia recent să intre pe această „uşă”. Cu toate acestea, susținerea abordărilor politice ale NATO și acceptarea efectivă a intrării Ucrainei în alianță sunt lucruri foarte diferite. În general, NATO nu este pregătită să ia în considerare cererea ucraineană.

Ce ar trebui să facă Ucraina pentru a-și îmbunătăți șansele?

În opinia lui Skaluba, pentru ca șansele de aderare la NATO să crească, Kievul trebuie să continue să câștige și să facă presiuni. Acești doi factori sunt indisolubil legați. Zelenski a folosit cu măiestrie succesele ucrainene pe câmpul de luptă ca platformă pentru a cere mai mult de la prietenii occidentali. Mulți aliați au depășit cu mult intențiile lor inițiale în domeniul ajutorului material pentru Ucraina. Au fost influențați de realizările ucrainene și de capacitatea lui Zelenski de a convinge și a-i face să se jeneze. Skaluba este sigur că rețeta pentru aderarea la NATO este aceeași.

Schoenemann admite că, din punct de vedere tehnic, Ucraina poate intra în alianță mult mai repede decât majoritatea altor țări, folosind procesul accelerat, la fel ca Suedia și Finlanda. Cu toate acestea, principala problemă este că recent nu au existat cazuri în care NATO să accepte noi membri sub ocupație parțială. O altă problemă este articolul 5 privind apărarea comună, care va cere tuturor aliaților să vină în salvarea Ucrainei. Și deși aplicarea articolului nu este automată și necesită sprijinul anonim al tuturor aliaților, țările care nu doresc să pună în aplicare articolul 5 vor protesta și împotriva aderării oficiale a Ucrainei la NATO. Schoenemann consideră că țările NATO pot oferi Ucrainei garanții de securitate, așa cum a fost cazul Suediei și Finlandei. Acesta ar fi un nou pas dincolo de aranjamentele actuale.

Problema mai mare este că Occidentul trebuie să-și sporească sprijinul militar pentru Ucraina și să îi ofere muniție cu rază mai lungă de acțiune, sisteme de apărare aeriană și arme antitanc, precum și toate capacitățile pentru a obține o victorie ucraineană în război cât mai repede posibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Ucraina, #razboi, #cerere, #aderare, #NATO, #Rusia, #invazie, #anexare, #teritorii, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina