Contraofensiva ucraineană îi obligă pe ruși să fugă chiar și din teritoriile ocupate, care sunt departe de linia frontului. Oficialii ruși își evacuează familiile din Crimeea

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 22:10
9278 citiri
Contraofensiva ucraineană îi obligă pe ruși să fugă chiar și din teritoriile ocupate, care sunt departe de linia frontului. Oficialii ruși își evacuează familiile din Crimeea
Rușii fug din calea ucrainenilor/ FOTO:theglobeandmail.com

În regiunea Herson, ocupanții au început să ia mijloacele de transport de la populația locală.

Contraofensiva pe scară largă a armatei ucrainene dăunează capacităților administrative ale ocupanților și îi determină să părăsească teritoriile ocupate ale Ucrainei, chiar și cele aflate mult dincolo de linia frontului, se arată într-un nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Astfel, Centrul Ucrainean de Rezistență a raportat pe 12 septembrie că trupele ruse din întreaga regiune ocupată Herson au restrâns libertatea generală de mișcare, au întărit punctele de control militare și au sporit jafurile. În special, ocupanții iau motociclete de la localnici.

„Toate acestea sunt semne clare ale disperării ruse. Trupele ruse pot jefui mopede și motociclete pentru a fugi în cazul unui colaps militar”, scrie ISW.

Rușii părăsesc un sat important din punct de vedere operațional de lângă Herson.

Judecând după imaginile din satelit, armata rusă a început să-și părăsească pozițiile din Kiselivka, regiunea Herson. Acest sat este important din punct de vedere operațional pentru trupele rusești, iar retragerea rușilor de acolo le-ar putea pune în pericol capacitatea de a ține periferia de nord-vest a orașului Herson, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

„Contraofensiva Ucrainei în sudul țării continuă să aibă un impact semnificativ asupra moralului și potențialului militar al Rusiei în sudul Ucrainei. Imaginile din satelit ale pozițiilor rusești cunoscute din Kiselivka, la 15 km nord-vest de Herson, arată că toate vehiculele rusești, cu excepția a patru, s-au îndepărtat de pozițiile lor anterioare, ceea ce este în concordanță cu zvonurile conform cărora trupele așa-numitei Republici Populare Donețk „DPR” au părăsit Kiselivka și s-a retras înapoi spre râul Nipru”, a spus ISW.

Institutul pentru Studiul Războiului a explicat că Kiselivka este un loc important din punct de vedere operațional pentru trupele ruse din jurul Hersonului. La urma urmei, aceasta este ultima așezare mare de-a lungul autostrăzii E58 și a liniei de cale ferată dintre actualele poziții ucrainene și Ciornobaivka, partea exterioară a Hersonului.

Rușii de pe malul drept al Niprului din regiunea Herson ar încerca să negocieze o capitulare. În sud, armata ucraineană a eliberat 13 localități, aproximativ 500 de kilometri pătrați și au înaintat 12 kilometri.

Fuga din Crimeea

Reprezentanţi ai autorităţilor ruse din administraţia Crimeii - peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014 - îşi evacuează de urgenţă familiile din regiune şi din sudul Ucrainei, potrivit unui raport publicat marţi de Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), citat de agenţiile de presă EFE şi Ukrinform. „Acţiunile încununate de succes ale apărătorilor ucraineni au obligat 'aşa-zisele autorităţi' din Crimeea ocupată temporar şi din sudul ţării noastre să-şi mute de urgenţă familiile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, se arată într-un raport al GUR, publicat marţi.

Peninsula Crimeea a fost ocupată şi anexată în 2014 de Moscova, care şi-a impus propriile autorităţi în zonă nerecunoscute de comunitatea internaţională. În pofida încercărilor ruşilor de a garanta populaţiei securitatea vieţii în peninsulă, reprezentanţii administraţiei de ocupaţie, angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi comandanţi ai unor unităţi militare încearcă în secret de subalterni să-şi vândă casele şi să-şi evacueze de urgenţă rudele din Crimeea, potrivit datelor deţinute de Serviciul ucrainean de informaţii militare. În schimb, ruşii au interzis celorlalţi cetăţeni să încheie contracte de vânzare-cumpărare de imobile în zonă. Ei au introdus, de asemenea, „restricţii privind circulaţia peste Podul Crimeii şi încearcă prin toate mijloacele să nu permită accesul la informaţii despre contraofensiva desfăşurată de armata ucraineană”, conform aceluiaşi comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #contraofensiva, #Herson, #fuga, #ocuanti, #Crimeea , #Crimeea