Viteza cu care ucrainenii recuperează teritoriile anexate de Putin a provocat neliniște în unele cancelarii occidentale

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 23:41
14956 citiri
Viteza cu care ucrainenii recuperează teritoriile anexate de Putin a provocat neliniște în unele cancelarii occidentale
Ucrainenii au eliberat 500 de kilometri pătrați în ultima săptămână/ FOTO: WIS-TV

Rusia încearcă să stăvilească intensa contraofensivă a armatei ucrainene în estul şi sudul Ucrainei, unde trupele ruse îşi creează noi linii defensive în timp ce continuă să fie împinse în retragere de cele ucrainene, care joi au eliberat şase localităţi în provincia estică Lugansk şi încă 500 de kilometri pătraţi în cea sudică Herson, unde un lider prorus a spus că după ultimele eşecuri ale armatei ruse ministrul apărării Serghei Şoigu ar merita ''să se împuşte''.

Potrivit Kievului, trupele ucrainene au avansat joi până la 20 de kilometri pe mai multe direcţii ale frontului. Serviciul de informaţii britanic estimează că unităţile ucrainene au avansat cam pe aceeaşi distanţă de-a latul malului drept al râului Inguleţ şi pe frontul de pe malul drept al fluviului Nipru, ''dar încă nu ameninţă principalele poziţii defensive ruse''.

Trupele ucrainene continuă atacurile împotriva ruşilor pe axa Svatove-Kreminna şi în apropiere de Kupiansk, oraş eliberat deja de sub ocupaţie rusă. Pe de altă parte, ocupanţii ruşi îşi consolidează poziţiile în apropiere de Bahmut, în regiunea Doneţk – transmite, vineri, 7 octombrie, RBC-Ucraina. Agenţia citează informaţii furnizate de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) şi date care rezultă din harta ostilităţilor publicată de portalul ucrainean DeepStateMAP.

Analiștii ISW susțin că Forțele Armate ale Ucrainei se deplasează la est de Kupiansk și au intrat în așezarea Hluşkivka. Probabil, armata ucraineană îşi consolidează poziţiile în această direcție pentru a avansa spre Svatove. Cu toate acestea, trupele ruse din acest sector al frontului încearcă să încetinească înaintarea Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit experților, trupele ruse pierd contactul cu Svatove și Kreminna, din regiunea Lugansk. În același timp, inamicul continuă să controleze autostrada R66 (șoseaua Svatove-Kreminna) și așteaptă atacuri din partea forțelor ucrainene.

Harta ucraineană a ostilităților, publicată de DeepStateMAP, confirmă înaintarea Forțelor Armate ale Ucrainei în această direcție. Apărătorii ucraineni au eliberat deja satul Hrekivka în direcția Svatove (regiunea Lugansk) și continuă ofensiva. Scopul principal al Rusiei în această direcție rămâne capturarea completă a regiunii est-ucrainene Donețk. Trupele de ocupație şi-au intensificat atacurile în apropiere de Bahmut și au un oarecare succes, ceea ce este confirmat şi de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Mercenari din grupul Wagner, transferați în direcția Bahmut

Conducerea rusă a transferat mercenari din grupul Wagner în direcția Bahmut. Probabil, aceştia au intrat în satul Vesela Dolina și în Zaiţeve. Totodată, invadatorii bombardează Bahmut și frontul Donețk-Avdiivka. Potrivit DeepStateMAP, însă, ruşii şi-au consolidat poziţiile lângă Bahmut, au ocupat Vesela Dolina și se află deja lângă Zaiţeve. Luptele active continuă pe acest sector al frontului. În sudul Ucrainei, după acțiunile contraofensive active ale armatei Kievului, ritmul de avansare a încetinit. Analiştii sugerează că trupele ucrainene se vor regrupa pentru a continua atacurile. Potrivit ISW, armata rusă își intensifică apărarea în partea centrală a regiunii Herson, pentru a menține linia Berislav-Nova Kahovka. Între timp, invadatorii ruşi sapă tranșee și desfăşoară radare de securitate. De asemenea, trupele ruse au încercat să atace în apropiere de Liubomirivka (27 km nord-vest de Herson), în regiunea Mikolaiv, pentru a muta linia frontului. Cu toate acestea, atacurile ruşilor au fost fără succes.

Statul Major General al Ucrainei susține că recentele succese ucrainene forțează trupele rusești să își evacueze răniții la punctele de trecere de pe râul Nipru.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a afirmat, de asemenea, că forțele rusești își distrug propriile rezerve de muniție în timpul retragerii, cel mai probabil pentru a împiedica forțele ucrainene să captureze muniția și echipamentul pe măsură ce avansează, așa cum s-a întâmplat după retragerea dezordonată provocată de contraofensiva fulgerătoare a armatei ucrainene din regiunea Harkov.

Atunci, bloggerii militari ruși au criticat retragerile rusești, în care o mare parte din echipamentul și munițiile inamicilor au fost abandonate și recuperate de forțele ucrainene.

Cucerirea Snihurivka de către trupele ucrainene le-ar aduce un avantaj datorită poziționării orașului pe partea de vest a râului Inhuleț, ceea ce ar favoriza încercuirea orașului Herson.

Armata ucraineană lovește în continuare mijloace logistice, de transport și de comandă rusești, precum și zone de concentrare în toată regiunea Herson.

La est, ucrainenii și-au mărit teritoriul apreciabil deja recucerit în Donețk prin extinderea ofensivei și în Luhansk, unde susțin că au eliberat în ultimele zile câteva așezări. În cazul în care armata ucraineană e capabilă să-și mențină acest avânt, nu va mai trece mult până când pretenția lui Putin cum că ar controla cele două regiuni care compun Donbasul va fi expusă drept minciună.

Neliniște în cancelariile occidentale

Viteza cu care ucrainenii au răsturnat tendința conflictului categoric în avantajul lor a provocat neliniște în unele cancelarii occidentale. Există temerea că tiranul rus, acum încolțit, ar putea recurge la arme nucleare tactice pentru a-și salva pielea, crede The Telegraph.

Preşedintele american Joe Biden a apreciat că ameninţările ruse de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în pericol de "Armageddon" pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, în plină desfăşurare a Războiului Rece. Este un avertisment dur cu privire la pericolele din spatele amenințărilor nucleare ale lui Vladimir Putin, în timp ce Moscova continuă să se confrunte cu eșecuri militare în Ucraina, scrie CNN. "Pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, avem o amenințare directă cu folosirea unei arme nucleare dacă lucrurile continuă pe drumul pe care sunt acum", a avertizat Biden în timpul unor declarații făcute la o strângere de fonduri la New York, unde a subliniat că Vladimir Putin "nu glumea" făcând aceste ameninţări.

"Nu ne-am confruntat cu perspectiva unui Armagheddon de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba. Nu cred că poți (utiliza) cu ușurință o armă nucleară tactică fără să ajungi la Armagheddon", a adăugat el. Vladimir Putin "nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că armata lui, s-ar putea spune, este foarte ineficientă”, a apreciat preşedintele american.

„Nu contează cu ce arme ne amenințați, ați pierdut deja războiul”, e replica președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Viktor Orban la un forum din Turcia: ”Dacă timpul lucrează în favoarea Rusiei, continuarea războiului va aduce succes Moscovei”
Viktor Orban la un forum din Turcia: ”Dacă timpul lucrează în favoarea Rusiei, continuarea războiului va aduce succes Moscovei”
Nu se întrevede nicio ieşire din conflictul de război din Ucraina, iar acest lucru paralizează politica europeană, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, în Antalya, unde a participat...
Scandalul interceptărilor ruse: Putin vrea să „destabilizeze” Germania, acuză ministrul german al Apărării
Scandalul interceptărilor ruse: Putin vrea să „destabilizeze” Germania, acuză ministrul german al Apărării
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, l-a acuzat duminică pe preşedintele Vladimir Putin că încearcă să "destabilizeze" Germania, în urma difuzării, de către surse din Rusia, a...
#Ucraina, #razboi, #contraofensiva, #Herson, #lugansk, #donetk, #mercenari wagner, #Joe Biden , #Razboi Ucraina