A început numărătoarea inversă pentru contraofensiva ucraineană. Vladimir Putin se teme de Ziua Z

Joi, 30 Martie 2023, ora 19:24
10395 citiri
A început numărătoarea inversă pentru contraofensiva ucraineană. Vladimir Putin se teme de Ziua Z
Tancuri german Leopard primite de Ucraina/ FOTO: Twitter

Liderul rus Vladimir Putin se teme de ziua în care în Ucraina vor ajunge toate vehiculele blindate promise de aliații săi occidentali. Acestea sunt „zile istorice pentru Ucraina”, scrie tabloidului german Bild.

Potrivit publicației, în weekend, zeci de tancuri de luptă și transportoare blindate germane au sosit în Ucraina, inclusiv 21 de tancuri Leopard 2A6 de ultimă generație și până la 40 de vehicule Marder.

Anterior, echipajele ucrainene s-au antrenat timp de șase săptămâni în Germania pe sisteme de arme din rezervele armatelor germane și portugheze.

„Dar nu numai Germania furnizează în sfârșit ceea ce are nevoie Ucraina pentru a-și elibera țara de invadatorii ruși”, subliniază Bild.

În ultimele zile, Marea Britanie a livrat Ucrainei 14 tancuri de luptă principale Challenger 2 promise.

În plus, a sosit primul dintre cele 90 de vehicule de luptă Stryker din SUA promise și multe alte arme grele.

Vor urma peste 100 de vehicule blindate Bradley și 50 de vehicule de luptă suedeze CV90. În plus, 40 de tancuri de recunoaștere franceze AMX-10RC.

"Ei bine, observatorii sunt de acord, începe numărătoarea inversă până la Ziua Z, ziua în care armata ucraineană, echipată cu sisteme moderne de arme occidentale, va începe să-și elibereze țara de invadatorii ruși", scrie Bild.

Expertul militar Niko Lange, cercetător la Conferința de Securitate de la München, a declarat pentru BILD: „Mă aștept ca Ucraina să lovească la începutul sau la mijlocul lunii mai ”.

Până atunci, mai sunt încă două etape importante pentru ca ucrainenii să învețe să lucreze cu sistemele de armament pe care le-au primit.

„În primul rând, tancurile și vehiculele blindate de transport de trupe trebuie folosite împreună cu alte sisteme de arme în Ucraina”, explică Lange, referindu-se la artilerie, drone, echipamente de deminare și aviație, care sunt folosite împreună cu tancurile occidentale pentru a provoca daune maxime ocupanților ruși.

În special, tancul german Leopard 2A6 este cu 95% superior tancurilor rusești. Acesta își poate lovi adversarii la o distanță de până la cinci kilometri, chiar și în timpul mișcării și pe timp de noapte. În schimb, majoritatea tancurilor rusești efectuează foc efectiv doar la o distanță de un sau doi kilometri și numai dintr-o poziție.

Mai simplu spus: dacă ucrainenii folosesc în mod optim „pisicile sălbatice” germane moderne, Leopard 2A6 va putea acționa cu același succes ca și tancul american Abrams în războiul din Golful Persic din 1991. La acea vreme, americanii au câștigat toate luptele împotriva tancurilor sovietice similare, pe care Rusia le folosește și astăzi. Numai în timpul bătăliei de lângă Basra din 27 februarie 1991, unitățile americane au distrus 186 de tancuri irakiene și au pierdut doar patru Abrams.

Rusia încă deține aproape 65.000 de kilometri pătrați din Ucraina

Rusia încă deține aproape 65.000 de kilometri pătrați din Ucraina și mai are 800.000 de soldați la sol, iar recuperarea Crimeei necesită o operațiune în stilul debarcării din Normandia, Ziua Z, din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Frontul de luptă din estul Ucrainei are peste 1.126 kilometri lungime, comparabil cu distanța de la Londra la Barcelona. Moscova a angajat aproape toată armata rusă în invazie.

Forțele sale sunt organizate în grupuri tactice de batalion [BTG], care sunt formate din până la 40 de tancuri cu artilerie, vehicule blindate și suport ingineresc. În total, Putin are 168 de BTG, fiecare fiind o forță de luptă autonomă, cu autonomie deplină – iar 115 dintre ele se află acum în Ucraina.

Dar nici această imensă prezență militară nu este suficientă pentru a ocupa întreaga linie a frontului, motiv pentru care Rusia se concentrează asupra punctelor focale precum Bahmut din regiunea Donețk. Zelenski a acceptat provocarea, aruncându-și armata în lupta pentru Bahmut, în ciuda pierderilor grele. El știe că câștigând acolo va dovedi că poate câștiga oriunde.

Șansele lui sunt bune. Batalioanele rusești sunt serios sub presiune, cu doar 30 până la 40% din forța lor totală. Informațiile lor militare s-au dovedit inadecvate și s-au întors la forța brută și la superioritatea lor copleșitoare în puterea de foc a artileriei.

Serviciile de informațiile britanice sugerează, de asemenea, că un nou regiment de tancuri rusești – parte a corpului 3 de armată – a suferit pierderi grele, inclusiv o „mare parte a tancurilor sale”. Regimentul este angajat în orașul Avdiivka, lângă Bahmut, și se presupune că este afectat de beții, moral scăzut și disciplină proastă.

Ultimele cifre arată că rușii au 1.330.900 de oameni la sol, comparativ cu doar jumătate de milion de ucraineni. Au 4.182 de avioane, inclusiv 1.531 de elicoptere și 773 de avioane de luptă; Ucraina este mult în urmă, cu 312 avioane, inclusiv 113 elicoptere și 69 de avioane de luptă.

Rusia are 12.566 tancuri, 151.641 vehicule blindate, 6.575 tunuri autopropulsate și 3.887 lansatoare de rachete mobile. În fiecare caz, acestea sunt de cel puțin patru ori mai multe decât deține Ucraina și uneori de șase ori.

Rusiei îi lipsește o componentă militară crucială - unitatea de comandă

Dacă numai puterea de foc ar câștiga războaie, acesta s-ar fi terminat cu mult timp în urmă. Dar Rusiei îi lipsește o componentă militară crucială - unitatea de comandă. Generalii lor sunt în conflict.

Evgheni Prigojin, șeful celebrului grup paramilitar Wagner, are ambiții politice de a-i succeda lui Putin și-i disprețuiește deschis atât pe comandantul forțelor ruse, generalul Valeri Gerasimov, cât și pe ministrul apărării, Serghei Șoigu.

Împotriva unei armate mai mici, dar foarte motivate, care intenționează să respingă invazia, tot ce pot face rușii este să încerce să rămână pe teritoriul ocupat. Forțele ucrainene vor încerca să facă găuri în linia frontului, dar dacă nu pot rupe lanțurile de aprovizionare, este puțin probabil ca inamicul lor să fie înfrânt. Putin nu va permite forțelor sale să se retragă, oricât de multe lovituri vor primi.

Putin va face totul pentru a câștiga timp

În schimb, el joacă pentru a câștiga timp, așteaptă alegerile din SUA și Marea Britanie de anul viitor, și va face tot posibilul pentru a le influența. Rusia își intensifică deja operațiunile cibernetice, inundând rețelele sociale din Occident cu știri false.

Dacă republicanii iau Casa Albă, sprijinul american pentru Ucraina ar putea fi în mare măsură retras. Și dacă laburiștii vor câștiga alegerile generale în 2024, vor fi presiuni asupra lui Keir Starmer să-l abandoneze pe Zelenski, scrie Daily Mail.

Pentru a realiza acest lucru, Putin își va mări amenințările nucleare, încercând să convingă Occidentul să se supună. Dacă pierderile sale pe câmpul de luptă continuă, el ar putea folosi chiar și o armă nucleară „tactică” – de exemplu, aruncarea unei bombe de o kilotonă în Marea Neagră – ca avertisment final.

Mesajul către Zelenski și Occident ar fi tulburat, dar inconfundabil: data viitoare, ținta va fi un oraș ucrainean, probabil Kiev. Dacă se întâmplă acest lucru, aliații nedeclarați ai Rusiei, cum ar fi China, India și Pakistan, ar abandona chiar și sprijinul lor ascuns. Ar fi actul unui nebun sinucigaș.

„Dar printre toate statisticile și datele militare, un fapt este clar. Nu ne putem baza pe Putin că se va comporta rațional. Și într-un război atât de departe de încheiere, asta înseamnă că trebuie să alegem fiecare pas pe care îl facem cu grijă absolută“, susține colonelul în rezervă Philip Ingram, fost ofițer superior de informații și securitate și co-fondator al Autorității Independente de Apărare, în Daily Mail.

Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#Ucraina, #razboi, #contraofensiva, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #Ziua Z , #Razboi Ucraina