Kievul acuză Moscova de „ecocid“. „Totul va muri aici” spun localnicii din Herson, furioși pe ruși

Marti, 06 Iunie 2023, ora 23:26
3105 citiri
Kievul acuză Moscova de „ecocid“. „Totul va muri aici” spun localnicii din Herson, furioși pe ruși
Mai multe sate sunt deja sub ape în zonă/ FOTO: Twitter

Distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei reprezintă un „ecocid”, însă oficialii naționali și regionali lucrează pentru a se asigura că localnicii sunt în siguranță, a spus marți șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrei Iermak. Anton Gherașenko, fost ministru și consilier al ministrului de interne, a sugerat pe rețelele sociale că aproape 16.000 de oameni ar putea fi afectați de o posibilă inundație de la apa care iese din barajul Nova Kahovka. Gherașenko a publicat imagini pe Twitter care arată apa ce ar fi pătruns în zonele locuite din Herson.

El afirmă în mesaj că oamenii vor fi evacuați cu trenuri. Iermak a mai afirmat că „doar forța” poate rezolva „amenințarea globală” reprezentată de Rusia, într-un mesaj pe Telegram. El a scris: „Distrugerea Hidrocentralei Kahovka este cel mai mare dezastru provocat de om în ultimele decenii, care ucide mediul și va afecta negativ viețile a sute de mii de oameni în anii ce vor veni. Obiectivul nebunesc de a stopa avansul forțelor de apărare și evitarea eșecului și rușinii împinge mai departe criminalii din Kremlin. Ei sunt dispuși să facă orice pentru a ridica mizele în acest război. Astăzi Rusia este o amenințare globală. Doar forța poate rezolva problema”. Ministerul de externe al Kievului afirmă că distrugerea barajului este „probabil cel mai mare dezastru tehnologic din Europa în ultimele decenii” și „o crimă de război atroce”.

„Totul va muri aici”

„Totul va muri aici”, a spus Serghii, citat de AFP; în timp ce apa din barajul Kahovka spart se scurgea în aval în orașul ucrainean Herson, marți.

„Toate creaturile vii și oamenii vor fi inundați”, a spus el, făcând semn către casele și grădinile din apropiere.

Localnicii au dat vina pe Rusia pentru că a aruncat în aer barajul în timp ce apa s-a revărsat în orașul de sud din puternicul râu Nipro, curgând pe drumuri și acoperind câmpuri joase.

În unele zone, oamenii își strângeau bunurile, temându-se că casele lor vor fi în curând inundate.

"Ne este frică de inundații. Ne ducem lucrurile puțin mai sus", a spus o femeie, Liudmila, care stă în fața casei ei, lângă o remorcă în care se afla lucrurile ei și o mașină de spălat.

Ținând în mână telefonul mobil, ea a cerut furioasă ca forțele ruse să fie „expulzate“. „Aici... trag în noi. Acolo ne inundă sau fac altceva”.

Localnicii stăteau uitându-se în jos la apa maro de pe un pod rutier construit suficient de înalt pentru a permite navelor de marfă să treacă pe sub el, în timp ce apa pătrundea deja în jurul depozitelor de pe mal.

„Este cu trei metri (mai înalt) cu siguranță”, a spus un localnic, Kostiantin.

„Apa a crescut mult”, a adăugat el.

"Vine inundația. Poți vedea cu adevărat în fața ochilor tăi", a spus un alt locuitor din Herson, Viktor, stând pe o linie de cale ferată înălțată, cu vedere la râu.

„Ce se va întâmpla în continuare, nimeni nu știe”.

„Să spunem doar că singurul rus bun este un rus mort.

Serhii care stătea în apropiere, a spus că zona are oricum o pânză de apă înaltă. „Acum râul urcă și toate acestea vor fi inundate.

"Oamenii vor suferi. Deja nu curge apă la robinete - de ce nu, nimeni nu știe", a spus el, făcând un gest neputincios.

Grădina zoologică din Nova Kahovka, inundată

Din cauza ruperii barajului, Grădina Zoologică Kazkova Dibrova din Nova Kahovka a fost inundată, informează „ RBK-Ucraina ” citându-l pe jurnalistul Andrii Smolia.

Jurnalistul a postat videoclipul și a remarcat că animalele ar fi putut muri în urma inundațiilor. În februarie 2022, grădina zoologică găzduia 260 de animale.

150 de tone de ulei de motor s-au deversat în fluviul Nipru

O sută cincizeci de tone de ulei de motor s-au deversat marţi în fluviul Nipru în urma distrugerii barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, a anunţat Kievul, atenţionând împotriva unui impact negativ asupra mediului, informează AFP.

"Există de asemenea riscul unor noi scurgeri de ulei, ceea ce are un impact negativ asupra mediului", a denunţat pe Telegram Daria Zarivna, consilieră pentru relaţia cu presa a şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.

Într-un comunicat emis mai devreme marţi, preşedinţia ucraineană a estimat acest "risc de scurgere suplimentară" la "peste 300 de tone".

Pe Telegram, Andrii Iermak a denunţat un "ecocid" - o crimă împotriva mediului - comisă de Rusia.

Distrugerea barajului de la Nova Kahovka generează temeri privind consecinţe nefaste importante asupra florei şi faunei în această zonă din sudul Ucrainei.

Ucraina se numără printre puţinele state, inclusiv Rusia, care au introdus infracţiunea de "ecocid" în legislaţie.

Kievul defineşte "ecocidul" ca fiind "distrugerea în masă a florei şi a faunei, otrăvirea aerului sau a resurselor de apă, precum şi orice alte acţiuni care pot provoca un dezastru ecologic", în articolul 441 din codul său penal.

Barajul este foarte important și servește mai multor scopuri. Este un rezervor vast care furnizează apă pentru o serie de comunități în amonte, ceea ce înseamnă că ar putea afecta aprovizionarea oamenilor de acolo.

De asemenea, furnizează apă de răcire centralei nucleare de la Zaporojie, la aproximativ 257 de kilometri în amonte, care se află sub controlul Rusiei și se bazează pe baraj.

Dar, pe lângă asta, barajul este un canal vital care transportă apa de la Nipru până în Crimeea ocupată de ruși, ceea ce înseamnă că sursele de apă de acolo sunt probabil afectate.

După ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, Ucraina a blocat un canal care transporta apă din Nova Kahovka, declanșând o criză de apă în peninsula.

Forțele ruse au redeschis canalul la scurt timp după invazia la scară largă de anul trecut. Dar fără baraj, scăderea nivelului apei ar putea periclita din nou curgerea apei de-a lungul canalului.

După ce forțele de ocupație ruse au distrus Hidrocentrala Kahovskaia și barajul acesteia, Canalul Crimeei de Nord se va usca din nou, a declarat directorul general al Ukrhydroenergo Ihor Sirota

Rusia a desfășurat anterior mai multe atacuri asupra barajelor din toată Ucraina de la invazie, provocând inundații pe scară largă și întrerupând sursele de energie.

Evghen Korjov, cercetător la Departamentul de Bioresurse Acvatice și Acvacultură al Universității Agrare și Economice de Stat din Herson, a vorbit despre posibilele amenințări la adresa ecosistemului.

Omul de știință a menționat că zona inundată va fi de aproximativ 100 de kilometri pătrați: de la Novaia Kahovka la Kizomis.

„Totuși, conform calculelor preliminare, nivelul maxim al apei va crește cu 1,6 metri în părțile superioare ale Niprului inferior (Nova Kahovka, Dniproani, până la satul Lviv). Sub aceasta, nivelul se va ridica la un metru de înălțime. de la nivelul actual și apoi va fi o jumătate de metru până la 0,3 în regiunea Kizomis.Această situație nu este periculoasă pentru Niprul de jos, deoarece creșterea nivelului va fi pe termen scurt, nu mai mult de o săptămână. Apa din lacul de acumulare Kahovski va spăla toate zonele joase ale fâșiilor de coastă ale Niprului și va curge mai departe”, a spus Korjov.

Omul de știință a mai subliniat că drenarea rezervorului va avea consecințe ecologice negative: „Drenarea rezervorului Kahovsko în sine, expunerea acumulărilor de mâl pe termen lung și a întregii flore și faunei conținute acolo, va duce la contaminarea apei, scăderea nivelului din rezervorul Kahovski sub marcajul de 12,7 metri al sistemului baltic”.

Distrugerea barajului din Ucraina duce la scumpirea pâinii

Distrugerea barajului din Ucraina a cauzat scumpirea grâului pe piețele internaționale, iar asta ”ar putea fi doar începutul unei perioade de creștere a prețurilor”, susțin specialiștii.

Cotaţia grâului a crescut marţi după escaladarea luptelor dintre Rusia şi Ucraina, inclusiv prin distrugerea barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, şi avarierea unei conducte care transporta amoniac, pe care Rusia o consideră crucială în discuţiile pentru continuarea livrărilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, transmite Bloomberg.

Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka este la o oarecare distanţă de cele trei porturi ucrainene incluse în acordul internaţional privind exporturile de cereale ucrainene însă inundaţiile reprezintă un risc important pentru oameni, transport şi logistică.

Distrugerea barajului "pare o mare escaladare cu consecinţe negative şi un risc uriaş pentru situaţia generală", susţine Andrey Sizov, director la firma de consultanţă agricolă SovEcon. "Acesta ar putea fi doar începutul unei perioade de creştere a preţurilor", este de părere Sizov.

Marţi la bursa de cereale de la Chicago cotaţiile futures la grâu au crescut cu până la 3%, după ce anterior au atins cel mai redus nivel din ultimele 30 de luni. Cotaţia porumbului a crescut cu peste 1%.

Peste 80 de localităţi precum şi oraşul Herson sunt amplasate în zona inundabilă, "ceea ce ar putea provoca sute de mii de victime", susţine vice-ministrul ucrainean al Dezvoltării, Mustafa Nayyem.

Potrivit acestuia, hidrocentrala construită în 1956 oferă electricitate pentru peste trei milioane de locuitori şi este o "componentă crucială a infrastructurii energetice a Ucrainei".

Separat, Ucraina a anunţat că o conductă de amoniac a fost avariată în urma bombardamentelor ruseşti în regiunea Harkov din apropierea graniţei dintre cele două ţări.

Rusia consideră că această conductă, care a fost închisă în timpul războiului, drept crucială în cadrul discuţiile pentru continuarea livrărilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Rusia recurge la tactica pe care URSS a folosit-o în bătălia de la Kursk pentru a opri contraofensiva Kievului
Rusia recurge la tactica pe care URSS a folosit-o în bătălia de la Kursk pentru a opri contraofensiva Kievului
Un obstacol neobișnuit de descurajator în calea trupelor ucrainene în această contraofensivă este o tactică adoptată de forțele ruse: cedarea terenului și apoi riposta. În loc să...
Tancurile americane Abrams vin prea târziu? Expert militar: ”Nu ar trebui să tragem concluzii pripite despre viitorul războiului”
Tancurile americane Abrams vin prea târziu? Expert militar: ”Nu ar trebui să tragem concluzii pripite despre viitorul războiului”
Un lot de tancuri M1 Abrams a sosit în sfârșit în Ucraina, împreună cu echipajele instruite să le folosească. Deși tancul este unul dintre cele mai bune — dacă nu cel mai bun tanc din...
#Ucraina, #razboi, #distrugere, #baraj, #Nova Kahovka, #inundatii, #Herson , #Razboi Ucraina