Motivele pentru care SUA insistă ca ucrainenii să elibereze Hersonul înainte de venirea iernii

Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 19:04
12762 citiri
Motivele pentru care SUA insistă ca ucrainenii să elibereze Hersonul înainte de venirea iernii
Trupe ucrainene/ FOTO: ukrainform.net

Oficialii și analiștii americani avertizează că Ucraina duce o bătălie crâncenă pentru teritoriul din sud, care trebuie încheiată înainte ca iarna să creeze condiții nefavorabile pentru luptă.

Acest lucru trebuie făcut dacă Kievul dorește să priveze Rusia de oportunitatea de a consolida controlul asupra regiunii.

În ultimele zile, armata ucraineană a avansat rapid pe două fronturi separate, eliberând mari bucăți de teritoriu în est și străpungând fronturile inamice din regiunea Herson. Vladimir Putin a declarat patru regiuni ucrainene parte a Rusiei și a început procesul de anexare. Pentagonul spune că Kievul ar trebui să-și folosească impulsul din est pentru a respinge forțele ruse care ocupă regiuni importante din punct de vedere strategic de pe coasta Mării Negre, scrie Financial Times.

„Sezonul de luptă se încheie. Ucrainenii au câștigat un avantaj și trebuie să-și continue ofensiva. Pe termen lung, va fi un dezastru pentru Ucraina dacă Rusia îi poate întrerupe accesul de la Mariupol până la Odesa. Forța vitală a Ucrainei este legată de accesul la Odesa. De aceea este important să menții o postură ofensivă și nu doar să fii defensiv în Sud”, a declarat Chris Murphy, membru democrat al Comitetului pentru Relații Externe al Senatului american.

Eliberarea Hersonului, testul decisiv

Armata ucraineană a lansat o contraofensivă fulger în regiunea Harkov și a împins forțele ruse din orașul Liman din regiunea Donețk. Dar, în ciuda acestui fapt, aliații occidentali ai Kievului consideră eliberarea Hersonului ca un test decisiv.

„Dacă controlezi Hersonul, poți împiedica cu siguranță trupele ruse să ajungă la Odesa, exact ceea ce vor rușii”, a spus un oficial al apărării din SUA.

Ucraina știe că săptămânile următoare vor fi puncte de cotitură în campania de eliberare a teritoriilor din sud.

„Evident, este important să avansăm rapid pentru eliberarea teritoriilor ocupate, pentru că schimbările meteorologice vor limita operațiunile militare active în regiune ”, a declarat fostul șef adjunct al Statului Major General Igor Romanenko.

„Dacă aliații noștri ne-ar ajuta prin furnizarea de arme mai moderne pe care le solicităm, atunci totul s-ar întâmpla mult mai repede. Și nu am vorbi despre factorul meteo”, a adăugat el.

Oficialii militari și analiștii cred că Ucraina va putea elibera Herson până la jumătatea lunii noiembrie. Forțele ucrainene au făcut progrese la nord-est de oraș și au ajuns la Nipru. De asemenea, se îndreaptă spre Herson dinspre nord, dar încet. Președintele Volodimir Zelenski a confirmat că armata ucraineană a eliberat mai multe orașe la nord-est de Herson.

„Trebuie să facă ceva cu Hersonul în viitorul apropiat. Acest lucru va ridica moralul armatei și societății ucrainene, dar va dovedi, de asemenea, că antrenamentul și echipamentele furnizate sunt utilizate în cel mai bun mod ", a declarat pentru publicație un diplomat occidental sub anonimat.

Pământul nu a mai înghețat în zonă de trei ani

Oficialii subliniază că armata Ucrainei trebuie să elibereze sudul înainte de începutul iernii. Pentru că solul din regiune nu a înghețat în ultimii trei ani. Și astfel, pământul de aici se va transforma în curând în mocirlă. În astfel de condiții, va fi dificil pentru ambele părți să manevreze. Vor fi nevoiți să folosească drumurile principale. Și asta îi va face vulnerabili. Noroiul oferă un avantaj unei armate aflate în poziție defensivă. Pentru că nu are nevoie să înainteze, spun analiștii. În ciuda faptului că moralul armatei ruse este scăzut, actuali și foști oficiali americani spun că Moscova și-a întărit serios poziția în sud. Din această cauză, este dificil pentru Ucraina să conducă o ofensivă în această direcție.

„Rușii au făcut eforturi mari și au dedicat mult timp stabilirii aici, într-un mod ușor diferit față de est. Au putut să transfere vehicule blindate aici, să construiască fortificații de bază. Și aici matematica iese în prim-plan. Ucraina are nevoie de un avantaj numeric semnificativ în sud”, a declarat pentru FT un reprezentant al NATO care a dorit să rămână anonim.

Armata americană a mai indicat că forțele ruse au întâmpinat dificultăți în amenajarea infrastructurii și logisticii necesare înainte de debutul iernii. Și Kievul poate folosi acest lucru ca un avantaj.

Ucraina trebuie să lupte inteligent

„Ucraina trebuie să gândească, să folosească instruirea inteligentă și flexibilă, pe care a primit-o de la noi și de la aliații noștri, pentru operațiuni speciale pentru a găsi o modalitate de a-i forța pe ruși să renunțe la unele dintre avantajele lor de pe teren”, a spus fostul secretar adjunct american al Apărării, Evelyn Farkash.

Aliații occidentali ai Ucrainei monitorizează îndeaproape ofensiva din regiunea Herson, căutând dovezi că armata ucraineană este capabilă să folosească armele primite de la ei în desfășurarea de operațiuni complexe împotriva forțelor ruse, care sunt bine înrădăcinate în condiții urbane. Oficialii americani spun că oferă Ucrainei tot ce are nevoie pentru a evita escaladarea. De asemenea, ei subliniază că deciziile recente ale lui Putin privind anexarea regiunilor ucrainene și amenințările sale nucleare nu ar trebui să oprească ofensiva ucraineană.

„Anexarea nu schimbă nimic din punct de vedere ucrainean, cu excepția faptului că-i motivează să avanseze din ce în ce mai repede”, a spus fostul comandant șef al forțelor americane în Europa, Ben Hodges.

SUA este, de asemenea, încrezătoare că aliații vor continua să sprijine Ucraina în lupta împotriva forțelor lui Putin pe tot parcursul iernii.

„Tot ceea ce face Putin acum, inclusiv transformarea energiei în arme, îi enervează pe europeni și îi ambiționează. Nu vor să se încline și să-l lase pe Putin să-i țină ostatici”, a declarat publicației un oficial american.

„Este evident că Ucraina are nevoie de un port la Marea Azov. Și are nevoie de un port în Marea Neagră la est de Crimeea. Herson este un oraș mare pe care ucrainenii vor să-l elibereze. Decontarea finală va avea loc în 6-8 luni. Putin controlează o zonă ceva mai mare decât în ​​februarie. Cu toate acestea, va veni și un armistițiu. Dar cred că Ucraina trebuie să recâștige controlul asupra majorității teritoriului până atunci”, a declarat Brad Sherman, membru democrat al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA.

Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#Ucraina, #razboi, #eliberare, #Herson, #Rusia, #invazie, #iarna , #Razboi Ucraina
Comentarii