Pierderea orașului Liman evidențiază haosul din armata lui Putin. Care a fost strategia ucraieană

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 00:07
5541 citiri
Pierderea orașului Liman evidențiază haosul din armata lui Putin. Care a fost strategia ucraieană
Soldați ruși / FOTO: ukrinform.net

Capturarea rapidă a orașului Liman de către armata ucraineană în câteva ore după discursul președintelui Putin a evidențiat stăpânirea precară a Rusiei asupra așa-ziselor teritorii anexate. Într-o retragere grăbită, rușii au lăsat în urmă documente oficiale, vehicule militare și cadavrele soldaților lor.

Retragerea evidențiază slăbiciunea Armatei Ruse, spun analiștii militari ucraineni și occidentali, dar prefigurează și un risc crescut de escaladare. O Rusia umilită poate răspunde prin desfășurarea a mii de soldați proaspăt recrutați sau folosind arsenalul său nuclear, cel mai mare din lume.

Ucrainenii au evitat lupta frontală

Armata ucraineană a capturat Liman printr-o strategie de a ataca drumurile și satele din apropiere, fără a se angaja într-o luptă frontală pentru oraș, a spus Serhi Hrabski, fost colonel în armata ucraineană citat de The New York Times.

Luptând în pădurile de pini și pe ambele maluri ale râului Oskil, forțele ucrainene s-au mutat din sat în sat, închizând sistematic fiecare rută rusească pentru aprovizionare sau retragere, a spus el. Pentru ruși, o călătorie prin pădurea de pini a devenit un pariu letal.

„Succesul cheie al operațiunii Liman este că am lăsat în urmă orice idee de atac frontal”, a explicat colonelul Hrabski. Era doar o chestiune de timp, a adăugat el, înainte ca soldații ruși din Liman să rămână fără muniție și combustibil.

Trupele ruse afectate de dezertare, proastă planificare și logistică slabă

Într-un articol neobișnuit de sincer publicat duminică, de ziarul rus Komsomolskaia Pravda, și citat de NYT, s-a relatat că în ultimele zile ale ocupației lor, forțele ruse din Liman au fost afectate de dezertare, planificare proastă și sosirea întârziată a rezervelor.

„Riscul încercuirii sau al capturării rușinoase a devenit prea mare, iar comandamentul rus a luat decizia de a se retrage”, a scris un corespondent de război care a însoțit forțele ruse care fugeau, adăugând că soldații descurajați cu „ochi goi” abia au scăpat din Liman cu viață.

Aleksander Koț, corespondent militar la cotidianul rusesc Komsomolskaia Pravda, descrie „ochii goi” ai soldaților ruși care s-au retras din Liman pentru a nu fi înconjurați și să fie nevoiți să se predea. „Nu există niciodată comunicare între unități”, „până ceri ajutorul artileriei, ținta a plecat deja, din cauza raportărilor multiple”, se plâng soldații.

„O coloană de camioane cuibărite trist pe marginea drumului. Bărbați murdari cu ochii goi fumau gânditori, scuipând printre dinți. Miroseau a sudoare și a praf de pușcă. Una dintre unitățile care tocmai părăsise orașul Liman cu luptă”, scrie Aleksander Koț pe contul său de Telegram. „Da, totul este ca întotdeauna”, spun bărbații. Chiar nu există comunicare între diferitele unități. Nimeni nu poate înțelege, nimeni nu știe ce face celălalt. Până ceri acțiunea artileriei asupra țintelor noastre printr-un sistem de raportare multiplă, țintele au dispărut deja”.

Soldații ruși au mai vorbit și despre motivele eșecurilor după părăsirea regiunii Harkov. Acestea sunt lipsa forțelor și greșeli individuale ale oficialilor militari în organizarea apărării și arhicunoscuții „refuseniks” - soldați contractuali care refuză să lupte și părăsesc câmpul de luptă, lăsând poziții importante din punct de vedere strategic, precum și întârzierea cu care vin forțele noi și lipsa de coordonare între diferite unitățile de la sol și lipsa echipamentului modern de recunoaștere...

1,5 milioane de seturi de uniforme militare au dispărut

Deputatul rus Andrei Guruliov, fost comandant adjunct al districtului militar de sud al Armatei Ruse, a spus că problema Rusiei și motivul pentru care pierde teren este „sistemul de minciuni constante care merge de sus în jos”.

Parlamentarul rus pentru regiunea Zabaikalski a declarat că 1,5 milioane de seturi de uniforme militare au dispărut, relatează site-ul local Tayga.info, preluat de Novaia Gazeta Europe.

„Încă nu înțeleg unde au ajuns 1,5 milioane de seturi de uniforme, care fuseseră păstrate la punctele de primire a personalului. Astăzi, fie avem probleme cu uniformele, fie se întâmplă altceva. Toate aceste lucruri erau acolo, unde au dispărut? Nimeni nu poate să-mi explice acest lucru în niciun fel, nicăieri!", a spus el. „Trebuie să punem întrebări specifice: unde (au dispărut), unde (se află acum) și cum s-a întâmplat ca oamenii noștri recrutați să nu poată primi o uniformă etc.“, a spus generalul-locotenent.

Potrivit lui Guruliov, punctele de primire a personalului trebuie să fie „echipate acum pentru viitor“, astfel încât să poată prelua „cu ușurință" recruți.

Pe fondul haosului din procesul de mobilizare parțială, comisarul militar al regiunii ruse Habarovsk a fost demis din funcție după ce jumătate dintre cei mobilizați au fost trimiși acasă deoarece nu îndeplineau criteriile de recrutare, a declarat luni dimineață guvernatorul regiunii.

Situația pe linia frontului

Armata ucraineană afirmă că forțele sale și-au continuat înaintarea în regiunea Donețk, la o zi după ce au preluat controlul deplin asupra orașului strategic Liman din estul țării, în timp ce Rusia continuă să înregistreze numeroase pierderi.

Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că trupele ucrainene au eliberat așezarea Torske, în apropiere de Liman, pe 2 octombrie și că lovesc cu artileria unitățile militare ruse din Kreminna, în regiunea Luhansk. Între timp, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat la 3 octombrie că Rusia a pierdut 320 de soldați în ziua precedentă, majoritatea în direcțiile Kramatorsk și Bakhmut.

Ucraina spune că, în total, Rusia a pierdut mai mult de 60.400 de soldați de la începutul invaziei sale în februarie. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat luna trecută că pierderile rusești se ridică la 5.937 de morți. Niciuna dintre aceste cifre nu a putut fi verificată în mod independent. La 3 octombrie există, de asemenea, informații că trupele ucrainene au recucerit localități de-a lungul malului vestic al fluviului Dnipro, în sudul Ucrainei.

Amploarea avansului ucrainean nu a fost confirmată, Kievul păstrând o tăcere aproape totală cu privire la situația din zonă. Cu toate acestea, bloggeri militari ruși vorbesc despre o înaintare a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului râului.

Retragerea este o lovitură semnificativă pentru forțele ruse, care ar putea submina și mai mult poziția Kremlinului în Donbas, o parte bogată în minerale și fertilă a estului Ucrainei, care a fost esențială pentru obiectivele de război ale lui Putin.

Citește și:
Ce pregătește Rusia în Crimeea. Tensiune extremă în peninsula ocupată ilegal: „Elita rusă înspăimântată încearcă să-și vândă casele”
Ce pregătește Rusia în Crimeea. Tensiune extremă în peninsula ocupată ilegal: „Elita rusă înspăimântată încearcă să-și vândă casele”
Războiul se apropie de Crimeea. Și nervii rușilor sunt la limită. În conversațiile pe canalele de comunicare securizate, localnicii vorbesc despre tensiuni în întreaga peninsulă în...
Rușii s-au retras din Herson dar continuă să terorizeze orașul. A început evacuarea locuitorilor
Rușii s-au retras din Herson dar continuă să terorizeze orașul. A început evacuarea locuitorilor
Rușii s-au retras din Herson, dar încercările prin care trec locuitorii orașului nu s-au încheiat odată cu retragerea armatei ruse din zonă peste fluviul Nipru. Autoritățile au început...
Comentarii
Poza marin123
marin123
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Puțin probabil ca nici acum să n-aibă capacitatea propriei asigu