Ucrainenii recurg la o strategie neconvențională pentru a cuceri Hersonul. Dronele au un rol important

Sambata, 20 August 2022, ora 04:00
10544 citiri
Ucrainenii recurg la o strategie neconvențională pentru a cuceri Hersonul. Dronele au un rol important
Un membru al forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei operează o dronă care zboară deasupra pozițiilor rusești / FOTO BBC

De săptămâni întregi, forțele armate ale Ucrainei vorbesc despre lansarea unei contraofensive în sud, iar acum un ofițer superior a declarat pentru BBC că armata ucraineană intenționează să recucerească orașul Herson în câteva săptămâni.

În loc de un atac major la scară largă, se așteaptă ca ucrainenii să adopte o strategie diferită, un rol important urmând să-l joace unitățile mici de drone.

Cu ochii lipiți de un monitor, un membru al forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei operează o dronă care zboară deasupra pozițiilor rusești când observă un vehicul blindat ascuns în tranșee: „Foc când ești gata”, spune el într-un mesaj vocal către o unitate de artilerie.

Liniile rusești sunt la doar 3 km distanță și acest soldat trebuie să-și ascundă identitatea: indicativul său este Maverick, ca în filmul Top Gun.

Sarcina pentru Maverick și echipa sa este să identifice potențiale ținte și să transmită coordonatele acestora. Apoi privesc și direcționează focul.

Armele mari fac o mare diferență în acest conflict

"Acesta este un război de artilerie, arme de înaltă tehnologie și inteligență. Soldatul joacă în continuare un rol important, dar succesul depinde în mare măsură de rachete, artilerie și lovituri aeriene", spune generalul maior Dmitro Marcenko, care a organizat cu succes apărarea sudului. Nu este ca în Al Doilea Război Mondial, când o armată mare a atacat-o pe alta, argumentează el.

Și pe asta s-a bazat ofensiva Rusiei în teritoriile din est și din sud ale Ucrainei. Baraje necruțătoare de artilerie rusă lovesc totul în calea lor, distrugând pozițiile militare și zonele rezidențiale.

Potrivit autorităților ucrainene, rușii trimit încă 30 de grupuri tactice de batalion - aproximativ 22.000 de soldați - în sud pentru a răspunde la mult trâmbițata contraofensivă a Kievului.

Sosirea lansatoarelor de rachete multiple americane HIMARS și M270 le-a oferit ucrainenilor capacitatea de a distruge ținte pe care nu le puteau atinge înainte.

Dar ei spun că sunt necesare mai multe pentru a contracara focul rusesc și pentru a lovi ținte prioritare, cum ar fi apărarea aeriană, depozitele de muniții și rutele de aprovizionare. Generalul major Marcenko crede că vor recuceri Herson „în viitorul apropiat” - în câteva săptămâni.

Ucrainenii încearcă să spargă apărarea statică a Rusiei

Dar pentru a reuși trebuie să dejoace ceea ce el numește strategia de apărare statică a Rusiei: „Trebuie să avem de trei ori mai multă putere, cantitate de arme și artilerie. Din păcate, nu avem un astfel de avantaj. Prin urmare, trebuie să acționăm într-un mod neconvențional, scoțându-i din pozițiile lor pentru a ne egaliza puterea și resursele”.

Una dintre tacticile lor non-standard implică în mod clar artileria care lucrează în tandem cu grupuri de recunoaștere aeriană. Acest lucru ar putea ajuta la împărțirea forțelor ruse în grupuri mai mici și la încercuirea lor fără a suferi pierderi mari, ceea ce ar fi inevitabil într-o confruntare deschisă.

„Am traversat râul Inguleț”, explică Maverick, „și acum încercăm să extindem acel teren, să aducem mai multe echipamente și să tăiem forțele ruse de aici în două grupuri – Kahovka și Herson”.

O parte cheie a strategiei lor este să întrerupă rutele de aprovizionare rusești în sud

Generalul Marcenko spune că în doar două săptămâni forțele armate ucrainene au distrus „peste 20 de depozite de muniție [în regiunea Herson], multe centre de comandă și control și alte ținte, inclusiv poduri importante din punct de vedere strategic”.

Poduri peste râul Nipru au fost lovite în mod repetat la Herson și Nova Kahovka, iar exploziile recente la o bază aeriană și un depozit de muniții din Crimeea par să facă parte din același plan, chiar dacă Ucraina nu a recunoscut oficial că ar fi implicată în aceste atacuri.

Dar identificarea unor astfel de ținte și ghidarea loviturilor de artilerie este o muncă periculoasă. Maverick și colegii săi urmăresc îndeaproape un atac asupra unui vehicul rusesc despre care cred că poate bloca semnalele de comunicare ucrainene.

După o duzină de runde, cel mai mult se pot apropia de țintă la 15 m înainte ca forțele ruse să răspundă. Rușii știu că o echipă de drone dirijează focul de artilerie și au început să bombardeze zona la întâmplare.

Dronele sunt încă acolo, iar Maverick și coechipierul său încearcă cu disperare să le recupereze. "Au pornit REB!" strigă Maverick, avertizând despre o amenințare imediată din partea sistemului de război electronic al Rusiei cu bruiaj de semnal.

Cu navigația prin satelit oprită și semnalul telecomenzii pierdut, dronele devin incontrolabile. Soldații supraviețuiesc atacului nevătămați, dar și-au pierdut una dintre drone, constată BBC.

Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#Ucraina, #razboi, #Herson, #lupte, #strategie, #drone, #Rusia, #artilerie , #Razboi Ucraina