Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Război în Ucraina: gazul rusesc continuă să aprovizioneze țările europene

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 22:40
3634 citiri
Război în Ucraina: gazul rusesc continuă să aprovizioneze țările europene
Gazoduct Prietenia / FOTO Sky News

Invadarea Ucrainei de către armata rusă, din 24 februarie, nu a împiedicat comerțul cu gaze. Dimpotrivă, transportul de combustibil prin gazoductul Prietenia al Gazprom a cunoscut o creștere a activității în ultimele zile. Această conductă merge din Rusia către țările Uniunii Europene (UE), trecând prin teritoriul ucrainean.

La punctul de trecere dintre orașul Ujgorod (Ucraina) și Slovacia, de exemplu, volumul livrărilor pentru UE este mai mult decât dublu: 851 gigawați oră (GWh) pe 28 februarie, față de 372 GWh pe 23 februarie, potrivit datelor de la asociația europeană a operatorilor de sisteme de transport gaze Entsog.

Creșterea răspunde mai întâi logicii pieței, potrivit mai multor observatori. Se explică în special prin faptul că firmele europene continuă să folosească contractele pe termen lung încheiate pe mai mulți ani cu compania rusă Gazprom. Mai presus de toate, dacă aceste contracte garantează prețuri mai mici decât cele de pe piețele „la vedere”, unde gazele se tranzacționează zilnic și prețurile continuă să depășească 100 de euro pe megawatt.

Pe 24 februarie, prețul „spot” a urcat la 135 de euro, fără a atinge totuși vârfurile din decembrie 2021.

La începutul războiului, „piața a anticipat că totul se va opri brusc, apoi s-a calmat, deoarece fundamentele cererii și ofertei sunt încă acolo”, spune brokerul Nicolas Leclerc, referindu-se la „prețurile care sunt încă foarte volatile”.

O lipsă de anticipare

Thierry Bros, profesor la Sciences Po Paris, critică companiile europene pentru lipsa de anticipare. Potrivit acestuia, ar fi trebuit să se aprovizioneze mai multe în ianuarie, în loc să fie nevoiți să compenseze acum o subinvestiție anterioară. „În ianuarie, se pare că multe companii de servicii publice au subestimat „riscul de război și problema securității aprovizionării”.

Volumele și sumele contractelor pe termen lung rămân confidențiale. Contactat, grupul francez Engie (ex-GDF Suez) s-a abținut să comunice cu privire la proviziile sale sigure. Un lucru este cert: spre deosebire de Germania, Franța nu are Rusia ca principal furnizor de gaze (17% din importurile sale brute în 2020), ci Norvegia (36%).

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #invazie, #Rusia, #aprovizionare, #gaze, #Europa , #Razboi Ucraina