Ce indicii a avut Bejingul privind invadarea Ucrainei. Manipularea lui Putin asupra Chinei

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 00:12
12815 citiri
Ce indicii a avut Bejingul privind invadarea Ucrainei. Manipularea lui Putin asupra Chinei
Președintele rus, Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping FOTO: Captură Youtube

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, una dintre cele mai interesante întrebări legate de China este dacă Beijingul a fost informat despre plan atunci când cele două țări, China și Rusia, au emis declarația comună, pe 4 februarie. Având în vedere limbajul despre sprijinul reciproc puternic din acel document, dacă China ar fi știut într-adevăr, ar însemna că a jucat rolul unui complice. Întrebarea este importantă, deoarece definește natura și profunzimea relațiilor chino-ruse, precum și ceea ce se poate aștepta de la Beijing în zilele următoare.

În ciuda impresiei pe care Putin a creat-o în mod intenționat, o examinare atentă a evenimentelor sugerează că China a fost, de fapt, păcălită, potrivit unei analize făcută de Yun Sun co-director al programului Asia de Est și Director al Programului China al Centrului Stimson. Centrul Stimson, numit după secretarul de Stat American Henry L. Stimson (1929 și 1933) este un grup de reflecție nonprofit, nepartizan, care își propune să consolideze pacea și securitatea internațională printr-o combinație de analize și informații.

Înainte ca Rusia să trimită trupe la Donețk și Lugansk, pe 21 februarie, oficialii chinezi nu credeau că Rusia va invada Ucraina, cu atât mai puțin să fie o invazie la scară largă. Într-o jumătate de duzină de dialoguri și mese rotunde cu experții chinezi pe această temă, în ianuarie, nici un om politic chinez nu a acceptat ideea. Doar un expert în relațiile SUA-China a comentat în privat că se teme că Rusia ar putea sprijini independența Donbasului.

Dacă dialogurile private nu servesc drept dovezi, declarațiile publice ar trebui. Chiar și după ce Rusia a trimis trupe pe 21 februarie, experții de top chinezi încă refuzau să creadă că un război este iminent. Pe 22 februarie, un articol intitulat „Războiul nu va avea loc, dar fricțiunile vor continua” a fost difuzat pe scară largă în mass-media chineză. Tema a fost că o invazie rusă nu era în cărți. În aceeași zi, profesorul Shen Yi de la Universitatea Fudan a susținut o conferință intitulată „Un război care nu se va întâmpla niciodată: Ucraina prin prisma jocurilor de putere între SUA, Europa și Rusia”.

Unul dintre cei mai populari specialiști în relații internaționale din China, profesorul Jin Canrong de la Universitatea Renmin, care prezisese imposibilitatea războiului, și-a postat scuzele pe rețelele de socializare, în 24 februarie, admițând că a „greșit din nou” în predicția sa. Singurul specialist chinez proeminent care a prezis public un război între Rusia și Ucraina a fost profesorul Tang Shiping de la Universitatea Fudan. Pe baza modelului despre comportamentul de stat pe care l-a dezvoltat, el a prezis că există o probabilitate semnificativă ca Rusia să invadeze Ucraina înainte de sfârșitul lunii mai.

Potrivit New York Times, în ultimele trei luni, oficialii administrației Biden i-au contactat în mod repetat pe omologii lor chinezi, împărtășind informații despre invazia iminentă a Rusiei și au fost respinși constant de înalți diplomați chinezi, inclusiv de ministrul de externe și ambasadorul chinez în SUA, care au spus că „nu cred că o invazie este în lucru”.

Scepticii ar putea spune că au mințit pentru a-l acoperi pe Putin. Cu toate acestea, potrivit cetățenilor chinezi din Ucraina, Ambasada Chinei la Kiev a negat posibilitatea unui război și nu a făcut niciun efort sau plan de evacuare până după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă. De fapt, ambasada a început să înregistreze cei peste 6.000 de cetățeni chinezi din Ucraina abia a doua zi după invazie.

După ce și-a dat seama că avioanele închiriate nu erau o opțiune din cauza războiului, ambasada a început să caute „ alte mijloace” pe 27 februarie. Având în vedere importanța ridicată a Beijingului pentru protecția cetățenilor chinezi din străinătate aflați în zonele de război este de neconceput că Beijingul știa, dar nu s-a obosit să se pregătească.

Unde a eșuat China?

Întrebarea firească este cum China a ratat toate semnele și a făcut o astfel de judecată strategică greșită. În afară de un eșec al serviciilor de informații, există potențial două cauze: percepția proastă a Chinei despre comportamentul Rusiei și manipularea lui Putin.

Chinezii nu trebuiau să creadă informațiile americane, dar cu siguranță aveau proprii sateliți pentru a arăta mișcările trupelor de-a lungul graniței cu Ucraina. Cel mai probabil, ceea ce a mers prost este că evaluarea chineză a intențiilor rusești s-a bazat pe propria filozofie militară a Chinei.

Pentru Beijing, „a câștiga fără luptă” este arta supremă a războiului. Conform învățăturilor lui Sun Tzu, cele mai bune operațiuni militare sunt: subminarea planurilor inamicului, apoi diplomația, apoi înfrângerea inamicului pe câmpul de luptă. O invazie pentru a ocupa un teritoriu este cea mai puțin de dorit. De aceea, constrângerea este o strategie atât de preferată pentru Beijing, care în viziunea chineză vine cu eleganță și eficacitate. Pentru China, poziționarea trupelor ruse însemna deja încolțirea Ucrainei, iar următorul pas firesc ar fi fost să negocieze dintr-o poziție de forță. Este pur și simplu inexplicabil pentru chinezi că Rusia ar lansa o invazie completă în Ucraina, atunci când avea deja acest avantaj.

Capcana lui Putin

După cum a reieșit din Declarația comună din 4 februarie, rușii și-au explicat în mod exhaustiv și în mod repetat nemulțumirile cu privire la extinderea NATO și că Rusia trebuie să ia măsuri pentru a aborda „preocupările sale rezonabile de securitate”. Poziția chineză din Declarația comună a sugerat sprijinul acesteia față de aceste două poziții ruse. Chinezii nu se așteptau la o invazie rusă completă și credeau că China va trebui cel mult să fie alături de Rusia pentru cacealma și constrângere. Ca atare, înțelegerea și sprijinul pe care China le-a oferit au fost menite să fie un cec în alb pentru Rusia și pentru invazie. Frumusețea piesei de teatru pusă în scenă de Putin este că China nu poate respinge și clarifica că nu știa ce pune la cale liderul de la Kremlin.

Acolo unde chinezii au exprimat un sprijin limitat pentru „preocupările rezonabile de securitate” ale Rusiei, Putin a proiectat o imagine a sprijinului chinez fără limite. Acest termen a fost utilizat în mod specific în Declarația comună pentru a descrie cooperarea lor bilaterală.

China cu siguranță nu este nevinovată. Dorința sa de a prezenta o alianță puternică cu Rusia pentru a contracara ostilitatea percepută a SUA în epoca competiției marilor puteri a condus-o în direcția periculoasă. În timp ce Beijingul credea că manipulează Rusia pentru propria sa agendă contra-SUA, Rusia manipula China într-un mod mult mai viguros și mai realist. Și oamenii trebuie să pună la îndoială competența culegerii de informații chineze, în special în și pe Rusia.

Disconfortul Chinei cu privire la capcana Rusiei este evident. În a doua zi a invaziei, băncile de stat chineze au impus restricții privind finanțarea mărfurilor rusești. În plus, China s-a abținut, mai degrabă decât a respins Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, din 25 februarie, un semn major al lipsei de sprijin pentru Rusia. Pe 28 februarie, Ministerul chinez de Externe a criticat implicit Rusia că „nicio țară nu ar trebui să prejudicieze fără scrupule suveranitatea și securitatea altor țări în căutarea propriului avantaj militar și a securității absolute”. Potrivit Reuters, China până acum nu a ajutat Rusia să se sustragă de la sancțiunile occidentale.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
#Ucraina, #razboi, #invazie, #Rusia China, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina