Luptă pe viață și pe moarte pentru orașul Liman. Rusia este pe cale să sufere o nouă mare înfrângere

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 23:08
8467 citiri
Luptă pe viață și pe moarte pentru orașul Liman. Rusia este pe cale să sufere o nouă mare înfrângere
Soldați ucraineni. FOTO: gsof.org

Militarii ucraineni și-au continuat contraofensiva dincolo de râul Siverski Doneț și au preluat controlul în satul Șciurove. „Am mers pe jos marea parte a drumului. Foarte încărcați, prin apă până la brâu. Am pornit dimineața, am ajuns seara”, spune un comandant ucrainean. „Am înaintat pe timp de noapte. Am traversat o câmpie inundată din cauza unui dig care fusese aruncat în aer. În consecință, toate căile de acces au fost inundate, iar noi ne-am pomenit în apă până la brâu, pe teren minat. Am avut și asemenea dificultăți”, a declarat un alt militar.

Mii de soldați ruși sunt pe cale să fie încercuiți, pe frontul din estul Ucrainei. Șciurove este o localitate importantă în lupta pentru Liman, oraș situat la numai câțiva pași depărtare. „Este pământul nostru și trebuie să se afle sub controlul nostru. Iar din punct de vedere strategic, avem misiunea să asigurăm spatele celor din gruparea Liman. Aceștia trebuie să își îndeplinească sarcinile în liniște, cât timp noi le asigurăm spatele”, a explicat același comandant.

Comandamentul militar ucrainean nu a dezvăluit însă detaliile operațiunii, pentru a nu dăuna ofensivei. Ucrainenii au traversat râul și au făcut o breșă în apărarea rusească. Dar despre cât de adâncă este breșa nu se spune nimic deocamdată. Se știe însă că cel puțin o localitate a fost recucerită.

Canalele rusești de pe Telegram au publicat o hartă din care se vede că adâncimea breșei este mult mai mare.

Vladislav Seleznev, șeful serviciului de presă al Statului Major General ucrainean:

„Putem vedea că forțele de apărare ucrainene folosesc astfel de tactici pentru a nu expune unitățile ucrainene la un pericol mortal. Adică, ei nu lansează atacuri frontale împotriva pozițiilor inamice, care sunt puternic fortificate. Ei încearcă să încercuiască trupele rusești din Liman, dinspre sud și dinspre nord.”

Experții militari spun că armata rusă are tot interesul să-și păstreze pozițiile în Liman. În primul rând pentru a împiedica astfel armata ucraineană să înainteze, spune analistul militar ucrainean Constantin Mașoveț: „Ei consideră că acesta este un punct cheie pentru stabilizarea ofensivei de-a lungul liniei frontului din nordul regiunii Luhansk. Aici operează trupele Armatei a 20-a și ale Armatei 1 de tancuri din Districtului militar Vest. Tot acolo sunt și rămășițele Diviziilor 3 și 144 de pușcași motorizați ale Armatei a 20-a.”

Bloggerii militari ruși comentează cu o tot mai mare îngrijorare progresele ucrainene din jurul Limanului, sugerând că forțele rusești din această zonă s-ar putea confrunta curând cu o înfrângere, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind războiul.

Bloggeri militari ruși, în panică

Mai mulți bloggeri ruși din domeniu și corespondenți militari proeminenți au afirmat că trupele ucrainene au avansat la vest, nord și nord-est de Liman și acționează pentru a finaliza încercuirea trupelor rusești din Liman și de-a lungul malului nordic al râului Siverski Doneț din această zonă.

Colapsul „buzunarului” Liman va avea, probabil, consecințe foarte importante pentru trupele Moscovei din nordul regiunii Donețk și din vestul regiunii Lugansk și ar putea permite trupelor ucrainene să amenințe pozițiile rusești de-a lungul graniței de vest a regiunii Lugansk și în zona Severodonețk-Lisiciansk.

Liderii militari ruși nu au reușit să pregătească climatul informațional pentru o potențială înfrângere iminentă a trupelor de invazie din Liman.

Ministerul rus al Apărării nu a menționat pierderile sale actuale din jurul Limanului și nici nu s-a pregătit pentru prăbușirea acestui sector al liniei frontului, ceea ce probabil va reduce și mai mult moralul deja scăzut al rușilor.

Limanul are și un important nod feroviar, iar controlul asupra acestuia deschide calea în câteva direcții deodată - spre Lisiceansk și Severodonețk, la sud, și spre Svatovo, care se află mai la nord. Experții militari spun că, la ora actuală, Limanul este fortificat de ruși. Prin urmare, nu se poate vorbi despre o victorie rapidă aici.

„Ocupanții ruși pregătesc aici o apărare cât se poate de competentă. Cred că lupta pentru Liman va continua”, a declarat Vladislav Seleznev, șeful Serviciului de presă al Statului Major General al Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #liman, #batalie, #Rusia, #invazie, #aparare, #Donbas , #Razboi Ucraina