Mihail Hodorkovski: "Kremlinul crede că NATO este slabă și că nu va acționa dacă Rusia și-ar invada vecinii baltici"

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 22:26
6447 citiri
Mihail Hodorkovski: "Kremlinul crede că NATO este slabă și că nu va acționa dacă Rusia și-ar invada vecinii baltici"

Fostul oligarh Mihail Hodorkovski spune, într-un interviu pentru The Independent, că guvernele occidentale poartă o „responsabilitate semnificativă” pentru conflictul din Ucraina, după ce nu au luat măsuri după anexarea Crimeei în 2014.

Lui Mihail Hodorkovski nu îi este frică să-și spună părerea: „Sunt pesimist”, spune el. „Cred că, dacă războiul va continua așa cum este acum, într-o lună și ceva, luptele vor ajunge din noul la Kiev și la Odesa.”

Occidentul ar fi trebuit să acționeze cu ani în urmă pentru înarmarea Ucrainei și impunerea de sancțiuni Rusiei – o mișcare care l-ar fi descurajat „100%” pe Vladimir Putin să-și lanseze invazia la începutul acestui an, consideră Mihail Hodorkovski, acum în exil.

Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, până să cadă în dizgrația lui Putin și să fie întemnițat, a spus că guvernele occidentale poartă „responsabilități semnificative” pentru conflictul din Ucraina, după ce nu au luat măsuri împotriva liderului de la Kremlin după anexarea Crimeei în 2014.

Fostul magnat al petrolului și gazelor, care a avut la un moment dat o avere personală estimată la 12,38 miliarde de lire sterline, a comparat inacțiunea Occidentului cu paralizia în fața unui gangster care te lovește și îi dai bani.

„Când vine la tine un gangster, nu doar un huligan londonez, ci un gangster adevărat, și te lovește în față, tot ce poți face este să-i dai portofelul în speranța că nu-ți va da pantalonii jos, ” a declarat Hodorkovski pentru The Independent.

„Desigur, există o responsabilitate semnificativă. După anexarea Crimeei în 2014, liderii occidentali au decis că pot continua afacerile ca de obicei. Putin a luat-o ca pe o slăbiciune. Și avem ceea ce avem.”

Rusia a fost exclusă din G8 și lovită cu o serie de sancțiuni economice ca urmare a anexării, dar Occidentul nu a încercat niciodată să restrângă economia rusă în măsura în care o face astăzi și nici arme și echipamente militare nu au fost furnizate guvernului ucrainean.

Nereușind să facă acest lucru, Kremlinul a fost încurajat să invadeze Ucraina aproape un deceniu mai târziu, este de părere Hodorkovski.

„Dacă ar fi impus sancțiuni atunci așa cum au făcut acum și dacă ucraineniilor li s-ar fi dat arme așa cum le-au fost date astăzi, atunci Putin nu ar fi intrat în război”, a spus el. „Dar ce s-a întâmplat, s-a întâmplat.”

Hodorkovski, care a fost deposedat de averea sa de Kremlin și aruncat în închisoare în 2003 pentru că a contestat regimul Putin, se îndoiește și că pachetul actual de sancțiuni încetinește mașina de război rusă.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă la o scădere cu 10% a Produsului Intern Brut (PIB) al Rusiei ca urmare a sancțiunilor occidentale, dar analiștii nu cred că acestea au fost eficiente în sens militar.

„Cred că sancțiunile de acum nu vor opri războiul”, a spus Hodorkovski, acum un important critic al Kremlinului după eliberarea sa din închisoare în 2013. „Vor limita posibilitățile militariste ale lui Putin, dar nu acum, mai târziu. Singura modalitate de a ajuta Ucraina este prin arme și antrenarea armatei ucrainene," susține acesta.

În ciuda nevoii de a continua sprijinirea Ucrainei, țările încep să-și îndepărteze atenția de la război, a adăugat Hodorkovski. „Este o problemă, iar Putin înțelege asta. El folosește timpul în sprijinul său.”

Hodorkovski a subliniat că, în ochii oficialilor de la Kremlin, NATO este văzută ca fiind slabă și că nu va acționa dacă Rusia și-ar invada vecinii baltici - țări pe care președintele Putin le consideră încă parte din „patria-mamă”.

Dacă s-ar derula un astfel de scenariu, asta însemna sfârșitul „simbolic” al Alinței ca instituție, a adăugat Hodorkovski. „Multe țări care acum fac parte din NATO vor decide că nu este o garanție pentru securitatea lor”, a spus el.

Citeste si:
Cine l-a ajutat pe Putin să producă arme moderne, în ciuda sancțiunilor. Componentele sofisticate pe care rușii nu le pot produce
Cine l-a ajutat pe Putin să producă arme moderne, în ciuda sancțiunilor. Componentele sofisticate pe care rușii nu le pot produce
Analiștii Royal United Services Institute au cercetat 27 dintre cele mai eficiente sisteme de arme folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Toate conțin elemente de producție...
Un oficial ucrainean de top admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident
Un oficial ucrainean de top admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident
Șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei a declarat pentru The Daily Beast că va fi „imposibil” pentru Ucraina să învingă armata invadatoare a președintelui Vladimir Putin cu...