Oamenii lui Putin fug din Herson în timp ce forțele ucrainene avansează. „Întreaga administrație se mută deja astăzi”

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 22:49
5473 citiri
Oamenii lui Putin fug din Herson în timp ce forțele ucrainene avansează. „Întreaga administrație se mută deja astăzi”
Locuitori din Herson așteaptă să fie evacuați/ FOTO: BBC

Oficialii pro-Kremlin se retrăgeau miercuri, 19 octombrie, din orașul cheie Kherson, din sudul Ucrainei, în timp ce forțele Kievului au înaintat pe teritoriul aflat în mâinile Rusiei încă din primele zile ale războiului.

Herson a fost primul oraș important care a căzut în mâinile trupelor Moscovei după invazia din februarie și eliberarea acestuia ar fi un premiu major în contraofensiva în curs a Ucrainei.

Recuperarea de către Kiev a unor zone din teritoriul său din est și părți din sud a fost totuși urmată de loviturilor cu rachete și drone care au distrus mari părți din rețeaua electrică a Ucrainei înaintea iernii.

„Întreaga administrație se mută deja astăzi”, a declarat la televiziunea de stat rusă, Vladimir Saldo, guvernatorul numit de Rusia pentru regiunea Herson. Orașul este situat pe malul vestic al Niprului, aceeași parte în care trupele ucrainene au avansat într-o contraofensivă care a început în august.

Saldo a spus că retragerea, împreună cu evacuarea organizată a civililor din oraș, a fost o măsură de precauție și a promis că forțele ruse vor continua să lupte împotriva Ucrainei.

Oficialii pro-ruși le-au spus că civililor că li se va permite să plece doar spre Rusia sau către părțile Ucrainei deținute de ruși. Forțele ucrainene au vizat poduri peste râu pentru a întrerupe liniile de aprovizionare, așa că oficialii instalați de Rusia au spus că evacuările au fost făcute cu feriboturi.

Canalul de televiziune Rossia 24 a arătat imagini cu oameni care așteaptă să se îmbarce pe feriboturi pentru a traversa râul. Oficialii locali au declarat că plănuiesc să evacueze până la 60.000 de civili din orașul Herson pe o perioadă de aproximativ șase zile.

În ultimele săptămâni, Ucraina a recapturat zone mari de teritoriul ocupat din estul țării. Înaintarea sa pe frontul de sud a fost mult mai lent, dar a luat amploare în ultimele zile.

Comandantul militar al Rusiei pentru operațiunile din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a declarat marți că armata rusă va asigura „evacuarea în siguranță a populației”.

Situația din Herson

La începutul lunii octombrie, unitățile ucrainene au spart apărarea rusă de pe malul drept al Niprului și au început să avanseze în direcția Berislav și a barajului de la hidrocentrala Kahovskaia. Amenințarea încercuirii trupelor ruse staționate la Herson a devenit reală.

În regiunea Herson, pe care armata rusă a capturat-o fără luptă chiar la începutul invaziei Ucrainei, este concentrat un grup mare - conform surselor deschise, 15-20 de mii de militari.

În prezent, apărarea rusă a malului drept este întinsă de-a lungul unui arc uriaș - de la Golful Nipru de pe coasta Mării Negre la vest de Herson până la micul sat Mylovoe de pe malul Niprului.

Pe un teren plat și aproape fără copaci, este dificil atât de apărat, cât și de atacat, dar dacă o greșeală în ofensivă înseamnă doar pierderi, o greșeală în apărare se poate transforma într-o catastrofă.

Rusia nu și-ar dori să piardă Herson - singurul centru regional al Ucrainei, pe care a reușit să-l captureze încă de la începutul invaziei. Cu toate acestea, dacă Forțele Armate ale Ucrainei reușesc să pătrundă spre Berislav și să blocheze grupul Herson, soarta acestuia va fi cel mai probabil tristă - nu va rezista mult fără provizii. Cu toate acestea, chiar și acum este foarte dificil să-l aprovizioneze, ceea ce generalul Surovikin nu a ascuns.

Pe de altă parte, armata ucraineană nu pare dornică să asedieze Hersonul și să-l ia cu asalt - lupta de stradă într-un oraș destul de mare va fi sângeroasă.

După cum a informat Radio Liberty, trupele ruse au construit două puncte de trecere cu pontoane peste râul Inguleț, în regiunea Herson. Imaginile realizate pe 11 octombrie de satelitul Planet Labs arată că unul dintre ele a fost construit lângă podul Darievski, iar al doilea - la peste 100 de metri de trecere, pe care UAF a distrus-o mai devreme.

În mod ciudat, Forțele Armate ale Ucrainei nu bombardează aceste treceri temporare, deși au dezactivat cu ușurință podul staționar peste Inguleț încă din august. De parcă ar da un semnal: dacă vrei să pleci, nu ne deranjează.

Armata ucraineană a încercat să blocheze liniile de aprovizionare rusești către Herson prin distrugerea celor două poduri rutiere principale peste Nipru, în timp ce Kievul nu a mai permis difuzarea știrilor în sudul țării, ceea ce a dus la speculații că pregătește o nouă ofensivă considerabilă în Herson, notează The Guardian.

„Când ucrainenii nu difuzează știri înseamnă că se întâmplă ceva. Întotdeauna au făcut acest lucru înainte, atunci când se desfășoară o ofensivă mare", a declarat Michael Clarke, fost director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite, pentru Sky News.

„Bănuiesc că în următoarele 48-72 de ore ar putea să ne spună ce se întâmplă", a adăugat Michael Clarke.

Este destul de clar că Surovikin a fost comandantul rus care a încercat să se retragă mai devreme din Herson (era zona sa de responsabilitate). Selectarea sa ca și comandant general semnalează probabil că Putin va interveni mai puțin în luarea deciziilor militare.

Și corespondentul The Wall Street Journal în Ucraina Matthew Luxmoore consideră că discursul generalului Armaghedon sugerează că rușii se vor retrage din Herson ceea ce ar duce la o victorie majoră pentru Kiev.

Actrița de filme pentru adulți, alături de soldați ucraineni care au suferit amputații VIDEO
Actrița de filme pentru adulți, alături de soldați ucraineni care au suferit amputații VIDEO
Iulia Seniuk, alias Josephine Jackson, este o actriță de filme pentru adulți ucraineană care a adunat peste 200 de milioane de vizualizări pe platformele dedicate. Ea a devenit ambasadoare...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#Ucraina, #razboi, #ofensiva, #trupe ucrainene, #evacuare, #Herson, #fuga, #reprezentanti kremlin , #Razboi Ucraina