De ce va funcționa planul plafonului de preț pentru petrolul rusesc. "Este unul dintre cei mai puțin eficienți producători din lume"

Vineri, 09 Septembrie 2022, ora 18:58
6183 citiri
De ce va funcționa planul plafonului de preț pentru petrolul rusesc. "Este unul dintre cei mai puțin eficienți producători din lume"
Veniturile din petrol ale Rusiei vor fi afectet de plafonarea pretului la petrol FOTO Hepta

Anunțul îndrăzneț de săptămâna trecută al G-7 (grupul celor mai industrializate state din lume) cu privire la un plafon de preț pentru achizițiile de petrol rusesc a fost întâmpinat cu scepticism de mulți comentatori și experți.

După luni de tatonare, plafonarea prețului petrolului este o încercare de a limita câștigurile Kremlinului din exporturile celei mai importante mărfuri ale sale și de a reduce sprijinul financiar pentru războiul pe care îl duce împotriva Ucrainei. După anunțul G-7, Kremlinul a spus imediat că Rusia nu va vinde petrol țărilor care respectă plafonul de preț.

Criticii susțin că schema nu va funcționa niciodată, dar greșesc, scrie Foreign Policy, care a vorbit cu oficiali de la Trezoreria SUA din guvernul britanic, cu alți lideri de rang înalt din guvernele G-7, cu directori de top din mai multe sectoare cheie. De fapt, liderii mediului de afaceri chestionați susțin în mod covârșitor planul.

1. De ce avem nevoie de un plafon de preț pentru petrolul rusesc?

A nu face nimic nu este o opțiune din motive pur economice. Indiferent de ceea ce se întâmplă cu plafonul de preț propus, cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene urmează să interzică toate importurile de țiței rusești pe mare începând cu 5 decembrie și toate produsele petroliere rafinate - cum ar fi benzina, motorina și păcura - începând cu 5 februarie 2023.

Este o întrerupere dură, fără implementare în etape, despre care analiştii spun că ar putea duce la şocuri de aprovizionare peste noapte şi la creşterea vertiginoasă a preţurilor. Prin urmare, plafonul prețului petrolului trebuie evaluat în ceea ce privește efectul său nu asupra situației actuale, ci în raport cu posibilitatea unor șocuri de ofertă după 5 decembrie — când președintele rus Vladimir Putin ar putea beneficia de prețuri semnificativ mai mari ale petrolului, chiar dacă volumele exporturilor scad.

Din această perspectivă, un plafon al prețului petrolului este o modalitate de a menține fluxul petrolului rusesc pe piețele globale și de a menține stabilitatea economică - prioritatea principală pentru guvernele G-7 - limitând în același timp marja de profit a Rusiei pentru fiecare baril vândut.

2. Orice plafonare de preț nu va fi subminată de țările care nu participă la sancțiuni?

Criticii susțin că India, China, Turcia și multe alte țări nu vor fi niciodată de acord cu un plafon de preț – și că un plafon al prețului petrolului care nu este global nu va funcționa niciodată. Deși este adevărat că multe țări probabil nu vor impune plafon, nu este nevoie să o facă pentru ca planul să funcționeze.

Asta pentru că criticii ignoră faptul că obiectivul țărilor neparticipante este să obțină cel mai mic preț pentru cumpărarea petrolului, iar plafonul de preț le va oferi o pârghie suplimentară în negocierile lor cu Rusia.

Deja, India, China și alte țări în curs de dezvoltare cumpără petrol rusesc cu o reducere fără precedent de până la 30 de dolari pe baril. Rusia este atât de disperată să găsească cumpărători pentru petrolul său, încât îl oferă prin contracte pe termen lung, cu preț fix, cu o reducere masivă pentru a încerca să-și asigure cel puțin unele venituri viitoare.

Un ministru al economiei dintr-o țară asiatică a declarat FP că este convins că poate negocia o ofertă mai bună decât cea inițială a Rusiei de 30 de dolari pe baril – mai ales că finanțarea, asigurarea și transportul petrolului rusesc vor fi, de asemenea, restricționate. Acest lucru îi va oferi o pârghie suplimentară pentru a împinge aceste cheltuieli către Rusia, afectând și mai mult marja de profit a lui Putin.

Și în ceea ce privește China, fostul oficial american Robert Hormats a subliniat că Beijingul are o politică de lungă durată de diversificare a surselor de energie, de la care nu se abate niciodată. Acest lucru pune un plafon la cât de mult petrol poate cumpăra, în mod real, China de la Rusia.

3. Plafonul prețului petrolului va fi ușor de subminat și imposibil de aplicat?

Când criticii subliniază provocările de aplicare, obstacolele logistice și altele, ei scapă din vedere faptul că respectarea politicilor guvernamentale americane – în special sancțiunile – este o prioritate de top pentru fiecare afacere globală majoră. Riscul de a încălca sancțiunile este mai costisior decât beneficiul marginal de cumpăra mai ieftin de la ruși.

Scepticism similar a existat și înainte de implementarea sancțiunilor pentru finanțarea terorismului și a inițiativelor de spălare a banilor după 11 septembrie – totuși, în prezent, fiecare instituție financiară majoră are competențele și infrastructura necesare pentru a asigura conformitatea. În mod similar, sectorul privat va găsi acum o modalitate de a se adapta la noile politici pentru a asigura conformitatea, mai ales că directorii executivi de top spun că preferă plafonarea prețului petrolului alternativei unei interdicții generale.

Desigur, vor exista unele scurgeri. Companiile mai mici, implicate în finanțare, transport maritim și comerțul cu mărfuri și situate în Rusia sau în alte țări neparticipante, pot continua să ofere servicii pentru transporturile de petrol rusesc, dar la tarife mai mari, afectând în continuare profiturile Kremlinului.

De asemenea, rafinăriile neutre vor continua să proceseze țițeiul rusesc și să vândă produse rafinate pe piața globală. Dar ceea ce contează cel mai mult este că fiecare mare companie multinațională nu va fi dispusă să finanțeze, să cumpere, să comercializeze, să livreze și să asigure petrol rusesc.

De exemplu, 90% din firmele de asigurări maritime au sediul în Uniunea Europeană sau Marea Britanie și în curând vor exclude Rusia. Cu porturile, căile de transport maritim și petrolierele interzise, ​​exporturile rusești de petrol se vor confrunta cu obstacole logistice și întârzieri mari; deja, petrolul rusesc care obișnuia să fie expediat din porturile Baltice și de la Marea Neagră în Europa a fost redirecționat către Asia, unde ajunge cu aproximativ 30 de zile mai târziu. Toate aceste obstacole vor afecta serios marja de profit a lui Putin.

4. Dar cum rămâne cu inflația? Sancționarea exporturilor rusești nu va duce la creșterea vertiginoasă a prețurilor petrolului și benzinei?

Dimpotrivă: plafonul prețului petrolului este conceput în mod explicit pentru a preveni creșterea vertiginoasă a prețului petrolului, care ar rezulta din interzicerea completă de către UE a petrolului rusesc pe mare, în vigoare din 5 decembrie, scrie FP. De fapt, piețele financiare semnalează deja stabilitatea prețurilor și prețuri chiar mai mici. Piața futures a petrolului se află într-o retrogradare abruptă. Cu alte cuvinte, piețele financiare intră cu greu în panică și ar putea chiar saluta limitarea prețului petrolului.

În plus, există o confuzie persistentă în mass-media cu privire la capacitatea lui Putin de a compensa venituri mai mici pe baril prin creșterea producției. Acești comentatori ignoră faptul că Rusia este unul dintre cei mai puțin eficienți producători de petrol din lume, cu unul dintre cele mai mari prețuri de prag de rentabilitate dintre țările OPEC+. (Prețul pragului de rentabilitate al Rusiei este aproximativ dublu față de cel al Arabiei Saudite, de exemplu.)

5. Putin va înceta să vândă petrol, așa cum a amenințat că va face?

Este important să dejucăm cacealma lui Putin, notează publicația. Deși Kremlinul a declarat că Rusia va refuza să aprovizioneze orice țară care participă la limitarea prețurilor, exporturile de energie reprezintă mai mult de jumătate din bugetul total al Rusiei în majoritatea anilor. Având în vedere că veniturile Rusiei din gazele naturale vor scădea semnificativ, Putin nu-și poate permite cu adevărat să închidă robinetele de petrol ale țării sale, în timp ce economia acesteia trebuie să asigure costurile din ce în ce mai mari ale războiului.

În plus, cumpărătorii occidentali cu greu ar fi dezavantajați. Piețele de petrol nu au fost niciodată cu adevărat globale și au existat întotdeauna discrepanțe în ceea ce privește cât plătesc diferite țări pentru diferite grade de petrol din diferite surse. Dacă unele țări sunt dispuse să plătească cu câțiva dolari peste limita de preț, nu ar submina planul.

Miniștrii de finanțe din Grupul celor Șapte (G7) au convenit vineri, 3 septembrie, să impună un plafon de preț asupra petrolului rusesc, menit să reducă veniturile care finanțează războiul Moscovei în Ucraina, menținând în același timp fluxul global de petrol pentru a evita creșterile de preț, transmite Reuters.

G7 va depune eforturi pentru a finaliza mecanismul până pe 5 decembrie. Rusia a amenințat că va opri vânzările de țiței către statele care vor impune un astfel de plafon.

Miniștrii G7 și-au confirmat angajamentul de a forma un cartel de cumpărători. Ei au spus, totuși, că detaliile cheie, inclusiv nivelul per baril al plafonului, vor fi stabilite ulterior „pe baza unei game de inputuri tehnice”, care urmează să fie convenite de coaliția de țări care îl implementează.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Ucraina, #razboi, #plafonare, #pret petrol, #G7, #efecte, #Rusia, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina