Război în Ucraina. Cum va afecta contraofensiva ucraineană distrugerea barajului Nova Kahovka

Marti, 06 Iunie 2023, ora 22:28
3721 citiri
Război în Ucraina. Cum va afecta contraofensiva ucraineană distrugerea barajului Nova Kahovka
Kievul spune că distrugerea barajului nu va afecta contraofensiva trupelor sale/ FOTO BBC

Ucraina susţine că Rusia a aruncat în aer un baraj hidroelectric în sudul Ucrainei, ceea ce a eliberat un torent de apă care ameninţă viaţa locuitorilor din regiune şi complică situaţia câmpului de luptă care separă cele două armate de-a lungul râului Nipru.

Kievul spune că distrugerea barajului Nova Kahovka nu va opri contraofensiva ucraineană. Declarația a fost făcută de conducerea militară a Ucrainei, potrivit „The Kyiv Independent“. De asemenea, potrivit ministerului de Interne ucrainean, forțele ruse atacă Herson în timp ce salvatorii evacuează civili. Doi ofițeri de poliție din Herson au fost răniți de focul de artilerie rusă în timp ce încercau să evacueze civili din inundațiile cauzate de distrugerea de către Rusia a hidrocentralei Kahovka, a informat Ministerul de Interne.

Dar generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor americane din Europa, spune că inundațiile vor avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene.

„O parte a barajului Nova Kahovka a fost distrus. Inundațiile pe râul Nipru până la Marea Neagră vor afecta de asemenea râurile Bug și Inguleț. Inundațiile vor afecta de asemenea atât centura de linii defensive ruse, cât și potențialul unei traversări a râului de către Forțele Armate ale Ucrainei, liniile de aprovizionare și viitoarea ofensivă în Herson”, a scris generalul american pe pagina sa de Twitter, părând să sugereze că Ucraina intenționa să își lanseze ofensiva mult așteptată în această regiune din sudul țării.

Mark Hertling amintește că distrugerea barajului din Nova Kahovka va limita de asemenea sau chiar opri cu totul alimentarea cu apă potabilă a Canalului Crimeii, milioane de persoane putând fi afectate de situație.

„Orașe de pe ambele maluri ale râului Nipru vor fi afectate de inundații semnificative în următoarele 24 de ore”, adaugă ofițerul american, notând însă că localitățile de pe malul de est/stâng vor resimți mai puternic impactul aruncării în aer a barajului.

Hertling afirmă de asemenea că armata americană a modelat diferite niveluri de pagube în aval pentru a calcula efectele, ele fiind semnificative în fiecare scenariu. „Acest lucru va afecta ofensiva ucraineană într-un mod serios”, conchide el.

Rușii încearcă să ajungă pe malul drept al Niprului îmbrăcați în civil

Invadatorii ruși încearcă să ajungă pe malul drept al Niprului deghizându-se în civili care se evacuează după explozia Centralei Kahovskaia, a informat Centrul de Rezistență Națională.

Potrivit CNS, armata rusă se îmbracă în civil și încearcă să se ascundă printre localnici, care sunt evacuați pe malul drept al Niprului.

În acest fel, invadatorii plănuiesc să folosească subminarea HPP Kahovskaia pentru a transfera grupuri de sabotaj și informații pe teritoriile eliberate din regiunea Herson.

„Prin aruncarea în aer a barajului, Putin a renunțat la Crimeea

Economistul și scriitorul Anders Aslund consideră că prin detonarea CHE Kahovskaia înseamnă că războiul rușilor împotriva Ucrainei a intrat într-o nouă fază.

„Putin a abandonat acum ideea de a prelua Ucraina. Subminarea unui baraj important din Nova Kahovka este începutul distrugerii generale a Ucrainei. Satele de pe malul stâng al Niprului, ocupate de Rusia, vor fi cele mai afectate de inundație. Fără apa care curge în Canalul Crimeei, Crimeea nu mai poate exista. După ce a aruncat în aer barajul, [președintele rus Vladimir] Putin a renunțat la Crimeea. Este mai bine pentru el să-și evacueze trupele cât mai curând posibil”, a scris Aslund.

Economistul este îngrijorat de informațiile privind o posibilă explozie a reactoarelor de la Centrala Nucleară Zaporojie și a cerut Occidentului (în primul rând SUA) să-și intensifice amenințările pentru a-l „ opri pe nebunul Putin!”

CHE Kahovskaia funcționează din anii 1950. Principalele sarcini ale stației au fost să asigure reglarea debitului Niprului pentru alimentarea cu energie electrică, irigare și alimentare cu apă a regiunilor sudice, precum și asigurarea navigației de la Herson până la Zaporpjie. Canalul Crimeei de Nord începe cu această centrală hidroelectrică. Crimeea anexată temporar primește apă potabilă de la ea.

Dar în noaptea de 6 iunie, armata rusă a aruncat în aer barajul de la CHE Kahovskaia. Potrivit localnicilor, a avut loc o singură explozie, dar după aceasta structurile au început să se prăbușească una câte una. Ulterior, Ukrhydroenergo a declarat că stația a fost complet distrusă și nu a putut fi reparată.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
#Ucraina, #razboi, #rsuia, #invazie, #distrugere, #baraj, #hidrocentrala, #Nova Kahovka , #Razboi Ucraina