Putin complotează să dezlănțuie iadul de Ziua Independenței Ucrainei?

Joi, 18 August 2022, ora 23:46
6556 citiri
Putin complotează să dezlănțuie iadul de Ziua Independenței Ucrainei?
Atac masiv rusesc cu rachte de pe sistemele GRAD: FOTO: informnapalm.org

Temerile cresc în rândul oficialilor ucraineni că președintele rus Vladimir Putin ar putea alege să-și intensifice atacurile asupra Ucrainei în timpul sărbătorii Zilei Independenței, săptămâna viitoare. Ziua Independenței este ziua națională a Ucrainei, în care se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, în anul 1991 și este celebrată anual, în data de 24 august.

„Cu siguranță trebuie să fim pregătiți pentru posibile lovituri cu rachete”, a declarat miercuri, 17 august, Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei. El a avertizat că Rusia preferă să folosească anumite date speciale pentru așa-numitele „felicitări”.

Oleg Jdanov, expert militar și colonel de rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că Belarus se pregătește deja pentru un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei de Ziua Independenței. Dar el crede că rușii pot lovi din trei părți simultan - nu numai de pe teritoriul Belarusului, ci și de la Marea Neagră și din Rusia.

"După părerea mea, pregătirile sunt în curs de desfășurare în Belarus și, cel mai probabil, vor da o lovitură masivă. O lovitură masivă înseamnă implicarea numărului maxim de lansatoare, sau a numărului maxim de rachete lansate", a explicat expertul.

El a adăugat că au existat deja cazuri când Ucraina a fost atacată din trei părți. „Amintiți-vă când a avut loc o lovitură masivă asupra Kremenciuk. Apoi au fost 74 de rachete din trei direcții: Belarus, Federația Rusă și Marea Neagră. Cel mai probabil, opțiunea posibilă este exact aceasta: ca lovitura să fie efectuată din trei părți”, a remarcat Jdanov.

Forțele ruse au bombardat așezări civile din zona Harkov, încercând să înainteze în estul regiunii Donețk, a anunțat pe 17 august armata ucraineană. Statul Major al forțelor armate din Ucraina spune că trupele ruse au atacat cu lovituri aeriene și tiruri de artilerie în preajma localităților Stari Saltov și Mospanovoi în regiunea Harkov, adăugând că rușii au lansat o ofensivă și lângă Lebaije și Bazalivka, unde luptele continuă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat bombardamentul din Harkov, care a lovit dormitorul unui internat, drept „josnic și cinic”. „Durere pentru Kharkiv. Atacul cu rachete... asupra căminului... Clădirea a fost complet distrusă”, a scris Zelenski pe Telegram. „Un atac josnic și cinic asupra civililor, care nu are nicio justificare și demonstrează neputința agresorului. Nu vom ierta, ne vom răzbuna”, a mai spus Zelenski.

În sudul Ucrainei, forțele Kievului au respins o tentativă de avans a forțelor rusești în apropiere de orașul Bilohirka, la nord-est de Herson, a declarat analistul militar ucrainean Oleh Jdanov. Districtul de sud al Comandamentului operațional al forțelor armate ucrainene a declarat că forțele ucrainene au ucis 29 de „ocupanți” și au distrus artilerie, vehicule blindate și un depozit de aprovizionare militară. Afirmațiile nu au putut fi confirmate din surse independente.

„Forțele ruse au obținut doar progrese minime, iar în unele cazuri am avansat noi, începând de luna trecută”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici într-un mesaj video. „Ceea ce vedem este un impas strategic.”

Pe de altă parte sunt voci care spun că și ucrainenii ar declanșa contra-ofensiva pe 24 august de Ziua Independenței

Au trecut două luni de când armata ucraineană şi-a exprimat intenţia de a cuceri Herson (sudul Ucrainei). De atunci oficialii de la Kiev au dat repetat de veste că urmează o contraofensivă majoră în regiunea Herson, dar nu o vedem aproape nicăieri, arată o analiză Politico.

Până acum, forţele ucrainene s-au mulţumit să lovească cu artileria şi rachetele trimise de SUA şi aliaţii lor depozitele de muniţie, podurile şi liniile de aprovizionare ruseşti. Dar nu s-a produs nicio mişcare masivă de infanterie. În tot acest timp, trupele ruseşti au continuat să-şi fortifice poziţiile defensive.

Guvernul de la Kiev a spus de la bun început că soarta războiului s-ar putea decide în sud, iar recent, în contextul atacurilor asupra mai multor baze militare din Crimeea, a dat de înţeles că acea mult aşteptată contraofensivă a început.

Situat pe malul vestic al râului Dnipro, oraşul Herson este o poartă de intrare în Odessa. Până acum, forţele ucrainene i-au împiedicat pe ruşi să avanseze către vest, spre oraşul-port Odessa. Această rezistenţă ucraineană s-a dovedit esenţială pentru a păstra controlul asupra porturilor de la Marea Neagră, iar Ucraina să îşi poată exporta în continuare cerealele.

Această contraofensivă are o seamă de necunoscute - de la anunţuri ale iminenţei ei în contrast cu mişcările lente ale trupelor, la decizii cel puţin curioase din punct de vedere strategic. Toate astea au stârnit nedumerirea analiştilor care nu mai ştiu ce să creadă.

Este un tertip folosit de Kiev pentru a deruta trupele ruseşti? Sau semnalează faptul că armata ucraineană nu are forţa de foc necesară şi nu ar vrea să rişte să se angajeze într-un război lung şi sângeros de uzură?

Serviciul ucrainean de informaţii a lăsat să se înţeleagă că ar putea începe în curând contraofensiva mult aşteptată şi intens promovată pentru a recuceri teritoriile pierdute în faţa Rusiei, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt într-un discurs televizat, relatează CNN.

„În viitorul apropiat, vor avea loc evenimente foarte acute pe întreg frontul. Nu este vorba de a ne lega de vreo dată, totuşi, trebuie să luăm în considerare [factorul] Ziua Independenţei Ucrainei", a declarat Andrii Iusov, purtător de cuvânt al Serviciului de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina.

„Direcţia principală de informaţii spune de mult timp că august şi septembrie vor fi perioade extrem de importante pentru dezvoltarea ulterioară a evenimentelor pe întregul front", a precizat Iusov.

Citește și:
Veteranii ruși, atac la Putin și la conducerea armatei: "Nu putem câștiga acest război"
Veteranii ruși, atac la Putin și la conducerea armatei: "Nu putem câștiga acest război"
Veteranii militari ruși critică public atacul Rusiei asupra Ucrainei și mobilizarea de către Kremlin a rezerviștilor. Susțin public că oamenii sunt păcăliți de propagandă și sunt...
La ce trebuie să se aștepte Occidentul dacă Rusia pierde războiul din Ucraina. Strategii pentru o eră post-Putin
La ce trebuie să se aștepte Occidentul dacă Rusia pierde războiul din Ucraina. Strategii pentru o eră post-Putin
Vladimir Putin nu poate câștiga. Dar Ucraina poate. Singurele întrebări sunt când, cu ce preț, în ce măsură - și ce se întâmplă în continuare. Acesta este verdictul după șapte luni...