Va ucide Putin economia globală? Lecțiile dependenței de statele conduse de autocrați

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 12:51
3101 citiri
Va ucide Putin economia globală? Lecțiile dependenței de statele conduse de autocrați
Nava container/ FOTO: Twitter

Comentatorii economici caută întotdeauna analogii istorice și pe bună dreptate. De exemplu, cei care au studiat crizele bancare anterioare au avut o înțelegere mult mai bună a ceea ce se întâmpla în 2008 decât cei care nu au făcut-o. Dar există întotdeauna întrebarea ce analogie să alegeți.

În acest moment, mulți oameni se întorc la stagflația din anii 1970. Am argumentat îndelung că aceasta este o paralelă proastă; inflația noastră actuală arată foarte diferit de ceea ce am văzut în 1979-80 și probabil mult mai ușor de rezolvat.

Există, totuși, motive întemeiate să vă faceți griji că vedem o situație economică precum cea din 1914 - anul care a încheiat ceea ce unii economiști numesc primul val de globalizare, o extindere vastă a comerțului mondial, posibilă datorită căilor ferate, navelor cu aburi și telegrafului, scrie Paul Krugman în The New York Times.

În cartea sa din 1919 „The Economic Consequences of the Peace”, John Maynard Keynes – care mai târziu ne va învăța cum să înțelegem depresiile – a deplâns sfârșitul unei ere, „un episod extraordinar al progresului economic al omului. „În ajunul Primului Război Mondial, scria el, un locuitor al Londrei putea să comande cu ușurință „diferite produse de pe întreg pământul, în cantitatea pe care o credea de cuviință și să se aștepte în mod rezonabil livrarea lor la ușa lui”.

Dar nu a durat, datorită „proiectelor și politicii militarismului și imperialismului, a rivalităților rasiale și culturale”. Sună familiar? întreabă Paul Krugman.

Keynes a avut dreptate când a văzut Primul Război Mondial ca sfârșitul unei ere pentru economia globală. Pentru a lua un exemplu relevant, în 1913 Imperiul rus era un mare exportator de grâu; a trecut trei generații până când unele dintre fostele republici ale Uniunii Sovietice și-au reluat acest rol. Iar cel de-al doilea val de globalizare, cu lanțurile sale de aprovizionare care se întind în întreaga lume, posibil prin containerizare și telecomunicații, nu a început cu adevărat decât în jurul anului 1990.

Deci suntem pe cale să vedem o a doua deglobalizare? Răspunsul, probabil, este da. Și, deși au existat dezavantaje importante ale globalizării așa cum o știam, vor exista consecințe și mai grave dacă vom vedea un regres semnificativ a comerțului mondial.

De ce comerțul mondial este afectat? Războiul greșit de cucerire al lui Vladimir Putin a însemnat, desigur, încetarea exporturilor de grâu din Ucraina și, probabil, a întrerupt și o mare parte din vânzările Rusiei. Nu este în totalitate clar cât de puternic au fost deja reduse exporturile de petrol și gaze naturale ale Rusiei — Europa a fost reticentă în a impune sancțiuni asupra importurilor de produse de care, fără să-și pună întrebări, și-a permis să devină dependentă; dar Uniunea Europeană face eforturi pentru a pune capăt acestei dependenţe.

Poate că nu te-ai fi așteptat ca războiul lui Putin să aibă un efect mare asupra producției auto. Dar mașinile moderne includ o mulțime de cablaje, ținute pe loc de o piesă specializată numită cablaj de sârmă - și multe dintre cablajele europene, se pare, sunt fabricate în Ucraina . (În cazul în care vă întrebați, majoritatea cablajelor din SUA sunt fabricate în Mexic .)

Totuși, decizia Rusiei de a se transforma într-un paria internațional probabil nu ar fi suficientă în sine pentru a reduce drastic comerțul mondial - așa cum ar putea China, care joacă un rol cheie în multe lanțuri de aprovizionare, dacă ar decide să se întoarcă spre interior.

Dar, deși China nu a invadat pe nimeni (încă?), există și probleme pe acest front, scrie autorul.

Cel mai recent, răspunsul Chinei la Covid, care a avut un mare succes în etapele inițiale ale pandemiei, devine o sursă tot mai mare de perturbări economice. Guvernul chinez încă răspunde la focare cu blocaje draconice, care cauzează probleme nu doar Chinei, ci și restului lumii.

Dincolo de asta, ceea ce ne-a învățat Putin este că țările conduse de oameni puternici nu sunt parteneri de afaceri de încredere. O confruntare chineză cu Occidentul, economică sau militară, ar fi extrem de irațională – dar la fel a fost și invazia Ucrainei de către Rusia. În mod grăitor, războiul din Ucraina pare să fi dus la fuga de capital pe scară largă din... China.

Deci, dacă sunteți un lider de afaceri în acest moment, cu siguranță vă întrebați dacă este inteligent să puneți în joc viitorul companiei dvs. presupunând că veți putea în continuare să cumpărați ceea ce aveți nevoie de la regimuri autoritare. Aducerea producției înapoi la națiunile care cred în statul de drept vă poate crește costurile cu câteva procente, dar prețul poate merita pentru stabilitatea pe care o asigură.

Dacă suntem pe cale să vedem o retragere parțială a globalizării, va fi acesta un lucru rău? Economiile bogate și avansate vor ajunge doar puțin mai sărace decât ar fi fost altfel; Marea Britanie a reușit să crească în continuare, în ciuda scăderii comerțului mondial după 1913. Dar sunt îngrijorat de impactul asupra națiunilor care au făcut progrese în ultimele decenii, dar ar fi extrem de sărace fără acces la piețele mondiale - națiuni precum Bangladesh, ale căror realizări economice depind în mod esențial de exporturile sale de articole de îmbrăcăminte.

Din păcate, reînvățăm lecțiile Primului Război Mondial: beneficiile globalizării sunt mereu în pericol din cauza amenințării războiului și a capriciilor dictatorilor. Pentru a face lumea mai bogată în mod durabil, trebuie să o facem mai sigură, concluzionează Paul Krugman .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul Olaf Scholz merge în China. ”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva Ucrainei”
Cancelarul german Olaf Scholz a plecat sâmbătă pentru o vizită oficială de trei zile în China, în timpul căreia se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping, după opriri în oraşele...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #economia globala, #Vladimir Putin, #China , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza Grimsvotn
Grimsvotn
rank 5
Pana pros....lui Biden a rămas fără benzină