Flota rusă a Mării de la Sevastopolul, atacată în dimineața zilei de 29 octombrie, ar fi putut suferi pierderi mai grave decât au fost anunțate oficial. Rusia a confirmat doar că dragorul de mine „Ivan Golubeț” a fost avariat, dar o serie de rapoarte indică faptul că și fregata „Amiral Makarov” a fost atinsă.
Fregata a devenit noua navă amiral a flotei ruse de la Marea Neagră după distrugerea crucișătorului Moscova de către armata ucraineană. După atac, ambele suprastructuri ale navei au fost avariate, echipamentele radar, sistemele de control al incendiilor și de comunicații au fost dezactivate, relatează rosZMI citând surse din Ministerul Apărării.
In the second clip we can see a USV being targeted by a Russian fire from ships, motor boats and even helicopters. The damage dealt to the ships is yet to be assessed since no aftermath photos are available. pic.twitter.com/TTSzEncg92
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) October 29, 2022
O navă mare de asalt amfibie (APV) și mai multe nave auxiliare ar fi suferit, de asemenea, daune la suprafață, iar o navă de transport a fost avariată. S-a raportat și despre distrugerea unei ambarcațiuni amfibie din clasa Serna sau și a unei alte nave.
Depozitele de combustibil (pline pe jumătate în momentul impactului) și instalațiile de depozitare ar fi fost distruse. Interlocutorii jurnaliştilor rosZMI de la sediul Flotei Mării Negre au raportat patru până la şapte morţi şi între 15 şi 20 de răniţi.
Reparația navei „Amiral Makarov”, dacă componentele sunt disponibile, va dura două până la trei săptămâni. Dacă echipamentul necesar nu este disponibil, reparațiile pot dura o lună și jumătate până la două luni. În prezent, flota Mării Negre a Federației Ruse are de fapt o singură navă cu apărare antiaeriană serioasă.
Rusia a dat vina pe Ucraina pentru atacuri, și că ucrainenii ar fi fost ajutați de instructori din Marea Britanie. Potrivit Federației Ruse, Golful Sevastopol ar fi fost atacat cu ajutorul dronelor aeriene și maritime. Potrivit surselor jurnaliştilor, atacul din 29 octombrie demonstrează „pierderea iniţiativei pe mare a Federaţiei Ruse”.
There is some evidence that Ukrainian forces have been practicing or attempting this style of attack- the exact same USV washed up on the shores of Crimea not so long ago.https://t.co/Szw79f3Y8z
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) October 29, 2022
În dimineața zilei de 29 octombrie, o serie de explozii au avut loc la Sevastopol, oraș din Crimeea anexată de Rusia și bază a Flotei Ruse din Marea Neagră . „Guvernatorul” orașului, Mihail Razovjaev, a anunțat „doborârea cu succes a tuturor dronelor ucrainene de către apărarea anti-aeriană”. Cu toate acestea, camerele de supraveghere video au fost oprite în oraș, iar Golful Sevastopol a fost închis.
Institutul pentru Studiul Războiului arată în cea mai recentă analiză a conflictului din Ucraina că probabil că forțele ucrainene au efectuat sâmbătă un atac împotriva unei fregate din clasa Amiral Grigorovici a Flotei Marinei ruse a Mării Negre în apropiere de Sevastopol cu drone maritime.
Imaginile din rețelele de socializare au documentat un număr necunoscut de vehicule de suprafață fără pilot la bord care au lovit cel puțin o fregată din clasa Amiral Grigorovici în Sevastopol, susțin analiștii de la think tank-ul american.
De asemenea, imaginile au arătat fum în apropierea portului din Sevastopol și ceea ce părea a fi apărarea aeriană rusă din Sevastopol atacând ținte aeriene.
Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene au folosit șapte drone maritime autonome și nouă vehicule aeriene fără pilot pentru a efectua un "atac terorist" împotriva flotei ruse și a unor obiective civile din Sevastopol.
Imagini care circulă pe rețelele de socializare surprind momentul atacului ucrainenilor asupra Flotei Mării Negre din Crimeea și arată cum una din drone se apropie foarte mult de fregata Amiral Makarov. Atacurile au fost lansate cu ajutorul dronelor maritime, care au și surprins momentele atacului.
O primă înregistrare video pare să arate cum, în atacul de astăzi asupra Bazei Navale rusești din Sevastopol, dronele maritime ale ucrainenilor au reușit să se apropie foarte mult de fregata rusească Amiral Makarov și aparent să o lovească. Ulterior, și dragorul de mine Ivan Golubets este lovit.
Un alt videoclip arată cum o dronă maritimă pare să fie atacată de o navă rusească și chiar de un elicopter.Potrivit lui H.I. Sutton, un analist independent pe apărare, tipul de drone folosit de Ucraina sâmbătă pentru a ataca Marina Rusă în Sevastopol este același cu cea gasită în septembrie în apropierea bazei. Dronele maritime au fost descoperite pentru prima dată de ruși pe țărmul orașului Sevastopol din Crimeea, unde se află și baza navală a Flotei Mării Negre, în luna septembrie.
Analiștii de la Naval News au speculat atunci că forma curbată și exteriorul ranforsat sugerează că aceasta este înarmată cu un focos.
O teorie este că drona maritimă a fost proiectată să explodeze în momentul în care intră într-o altă navă, fiind o versiune mai modernă a unei bărci explozive. Acest lucru ar explica și senzorii din partea frontală a dronei.
Atacurile asupra navelor militare pe timp de război sunt acte legitime de război și nu atacuri teroriste, menționează ISW.
Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au distrus toate țintele aeriene și maritime, iar pagubele aduse navelor Flotei Mării Negre sunt neclare în acest moment.
Ministerul rus al Apărării a susținut că atacul a provocat pagube minore împotriva dragorului de mine Ivan Golubeț și a unei bariere de protecție în golful sudic, dar nu a recunoscut nicio pagubă la o fregată din clasa Grigorovici, similar cu modul în care oficialii ruși au negat orice pagubă la crucișătorul Moskva atunci când forțele ucrainene l-au scufundat pe 14 aprilie.
Până în acest moment, oficialii ucraineni nu au revendicat responsabilitatea pentru atacul cu drone de la Sevastopol. Flota Mării Negre are trei fregate din clasa Amiral Grigorovici, toate capabile să tragă rachete de croazieră Kalibr.
O decizie ucraineană de a viza fregatele care pot lansa Kalibr în acest moment are sens, având în vedere intensificarea campaniei rusești de atacuri cu drone și rachete care vizează infrastructura energetică ucraineană, consideră ISW.
Dacă Kievul ar fi ordonat acest atac, ar fi fost un răspuns proporțional, chiar reținut, la ampla campanie de bombardamente strategice rusești care a atacat obiective civile din întreaga Ucraină în ultimele câteva săptămâni, subliniază analiștii americani.
Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunțat că trupele Kievului au ucis 950 de soldați ruși în ultimele 24 de ore, transmite Ukrainska Pravda. „A fost o zi bună, ocupanții au suferit cele mai mari pierderi în direcțiile Donețk și Liman", a declarat armata ucraineană. Pierderile totale ale Rusiei de la 24 februarie până la 30 octombrie, estimate de armata ucraineană: 71200 de soldați, 2672 de tancuri, 5453 de vehicule blindate de luptă,1.724 de sisteme de artilerie, 383 de lansatoare multiple de rachete, 197 de mijloace de apărare aeriană, 274 de avioane, 252 de elicoptere, 1.412 de drone, 352 de rachete de croazieră, 16 nave / ambarcațiuni,4120 de vehicule și autocisterne,154 echipament special.