Dilema lui Joe Biden: Ajutor pentru Kiev sau să mulțumească facțiunea de stânga pro-imigrație a Partidului Democrat

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 22:56
1581 citiri
Dilema lui Joe Biden: Ajutor pentru Kiev sau să mulțumească facțiunea de stânga pro-imigrație a Partidului Democrat
Joe Biden/Pixabay

Cotidianului american The Wall Street Journal explică ce se petrece în Senatul SUA. Democrații știau dinainte că pachetul va fi respins fiindcă nu cuprinde și fonduri pentru protecția graniței sudice, dar l-au supus la vot oricum, ca să-i pună pe republicani într-o lumină proastă. Ziarul îi acuză pe senatori de „teatru politic” și, subliniind că problema Ucrainei este una „urgentă”, se întreabă dacă „Biden va sacrifica ajutorul pentru Kiev ca să nu supere facțiunea de stânga pro-imigrație a Partidului Democrat”.

Confruntat cu o importantă rezistenţă politică faţă de continuarea ajutorului pentru Ucraina, guvernul SUA foloseşte acum argumente economice în campania pentru menţinerea asistenţei pentru Kiev, relatează vineri dpa.

După întâlnirea sa de joi, 7 noiembrie, de la Washington cu omologul britanic David Cameron, secretarul de stat american Antony Blinken a insistat că, "dacă ne uităm la investiţiile pe care le-am făcut (americanii, n.red.) în apărarea Ucrainei pentru a face faţă acestei agresiuni, 90% din asistenţa de securitate pe care am furnizat-o s-a cheltuit de fapt aici în Statele Unite, cu producătorii noştri".

Blinken a subliniat că aceasta "creează mai multe locuri de muncă americane, mai multă creştere economică" în SUA.

Acest lucru se adaugă importanţei pe care o are susţinerea Kievului pentru politica globală şi securitatea naţională a SUA, a menţionat secretarul de stat american.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător militar al Ucrainei în apărarea sa împotriva invaziei ruse, reaminteşte dpa. De la începutul războiului, în februarie 2020, SUA au furnizat Kievului miliarde de dolari ca ajutor militar. Livrarea de ajutor suplimentar este însă blocată acum de o dispută politică internă între democraţii şi republicanii din Congres.

Mulţi republicani pun la îndoială sprijinul pentru Ucraina sau îl refuză de-a dreptul. Un buget provizoriu votat recent nu prevede fonduri noi pentru Ucraina.

Conform calculelor guvernului american, fondurile aprobate anterior de Congres pentru Ucraina se vor epuiza complet până la finele acestui an. De câteva săptămâni şi pe un ton din ce în ce mai vehement şi uneori dramatic, preşedintele Joe Biden şi echipa sa cer Congresului să ia măsuri.

În cursul vizitei sale la Washington, şi şeful diplomaţiei britanice a insistat pentru continuarea ajutorului american pentru Ucraina, asigurând că nu vrea să intervină în politica internă a SUA, ci doar să aducă argumentele pe care le consideră importante "ca prieten al Americii, prieten al Ucrainei".

"În anii 1930 nu am acţionat suficient de rapid în faţa dictatorului malefic care invada ţări europene şi redesena frontiere cu forţa. Şi ştim cum s-a terminat asta", a avertizat David Cameron.

Ministrul britanic de externe David Cameron a cerut joi Congresului american la Washington să aprobe noul ajutor pentru Ucraina cerut de preşedintele Joe Biden, argumentând că valoarea pe care o obţine SUA din această "investiţie" militară este uimitoare, întrucât războiul aflat în desfăşurare slăbeşte Rusia.

"Raportul calitate-preţ a ceea ce s-a investit este uimitor. Cât este? 10% din bugetul Apărării? Folosit de ucraineni au fost distruse jumătate din activele militare ale Rusiei de dinainte de război. Dacă asta nu este o investiţie bună, atunci nu ştiu ce este", a susţinut David Cameron.

David Cameron s-a întâlnit deja în capitala SUA cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi cu alţi congresmeni republicani ce blochează în continuare noul pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 61,4 miliarde de dolari cerut de preşedintele democrat Joe Biden.

Noul ministru de externe britanic, care după ce a preluat această funcţie a efectuat la Kiev prima sa vizită oficială în străinătate, consideră că "armele şi sprijinul militar oferite Ucrainei sunt folosite foarte eficient".

"Ucraina nici măcar nu are marină militară, dar a reuşit să scufunde circa o cincime din flota rusă a Mării Negre", mai susţine Cameron. "Sunt sigur că Pentagonul va fi entuziasmat de raportul calitate-preţ oferit aici. Vreau să spun, este ceva extraordinar", a adăugat el.

"Nu sunt îngrijorat de forţa şi unitatea şi curajul poporului ucrainean (...) Sunt îngrijorat că nu vom face ceea ce trebuie să facem", a insistat şeful diplomaţiei britanice, potrivit Reuters. "Trebuie să ne asigurăm că le dăm (ucrainenilor) armele, sprijinul economic, susţinerea morală şi diplomatică, dar în mod crucial sprijinul militar care face diferenţa", a indicat el.

Răspunzând criticilor din SUA conform cărora Europa nu ar face destul în ceea ce priveşte ajutorul economic şi financiar oferit Ucrainei, Cameron a spus că Europa oferă acum de două ori mai mult decât SUA.

"Trebuie să trimitem aceşti bani Ucrainei. Trebuie să-i sprijinim şi să ne asigurăm că (preşedintele rus Vladimir) Putin este cel care pierde, pentru că dacă aceşti bani nu trec de vot (în Congresul SUA), atunci vor fi doar două persoane care vor zâmbi: una este Vladimir Putin în Rusia şi cealaltă este (preşedintele chinez) Xi Jinping la Beijing", şi-a mai manifestat ministrul britanic îngrijorarea.

Casa Albă însăşi a tras semnalul de alarmă luni, avertizând că, în lipsa unui acord cu opoziţia republicană, ajutorul militar american destinat Ucrainei ar putea fi sistat în săptămânile următoare.

După eşecul contraofensivei lansate în iunie, armata ucraineană are acum nevoie de noi resurse, în timp ce pe unele sectoare ale frontului trupele ruse au revenit în ofensivă.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Câți ruși e dispus Vladimir Putin să piardă în război: ”Dacă mor pe front, bugetul stă mai bine. Costă mâncare, stau și beau...”
Câți ruși e dispus Vladimir Putin să piardă în război: ”Dacă mor pe front, bugetul stă mai bine. Costă mâncare, stau și beau...”
Andrei Caramitru, fiul regretatului Ion Caramitru, cunoscut analist economic mai ales în spațiul online, a avut o postare interesantă pe Facebook prin care a calculat câți oameni e dispus...
Transnistria vrea să fie „suverană”. Congresul convocat la Tiraspol a decis să ceară Rusiei „ajutor și protecție”
Transnistria vrea să fie „suverană”. Congresul convocat la Tiraspol a decis să ceară Rusiei „ajutor și protecție”
Congresul convocat la Tiraspol a votat miercuri, 28 februarie, o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor în acest sens, potrivit postărilor de pe canalele...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #ajutor SUA, #blocare, #congres, #imigratie , #Razboi Ucraina