Dictatorul din Belarus recunoaște că Rusia s-a „împotmolit” în Ucraina

Sambata, 10 Iunie 2023, ora 23:39
5875 citiri
Dictatorul din Belarus recunoaște că Rusia s-a „împotmolit” în Ucraina
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko și omologul său rus Vladimir Putin/ FOTO: dailysabah.com

Dictatorul din Belarus Alekandr Lukașenko a declarat vineri că invazia Rusiei în Ucraina ar trebui percepută ca un „dar” pentru Occident.

Lukașenko a fost unul dintre cei mai de încredere aliați ai președintelui rus Vladimir Putin în timpul războiului dintre Rusia și Ucraina care a început în februarie anul trecut. Mai mult, a căutat să aducă membri suplimentari la mica alianță Rusia-Belarus, spunând că orice națiune care se alătură cauzei va fi dotată cu arme nucleare . În plus, Belarus va adăposti în curând focoase nucleare rusești pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice.

„Hai să recunoaștem că am dat Occidentului un cadou când ne-am blocat în Ucraina”, a spus Lukașenko în timpul unei întâlniri cu șefii consiliilor de securitate ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, potrivit publicației ucrainene Ukrainska Pravda. "Acesta este, desigur, un cadou pentru ei. Și aici au început să se agațe de el pentru a ne aduce în genunchi."

Președintele belarus a adăugat în timpul întâlnirii că accentul major al Occidentului nu este pe Rusia, ci pe China.

Artiom Șraibman, un analist politic din Belarus și fondator al companiei de consultanță Sense Analytics, a declarat vineri pentru Newsweek că el consideră că referirea lui Lukașenko la „cadou” este o recunoaștere a faptului că unitatea forțelor occidentale a determinat Rusia și Belarus să cheltuiască numeroase resurse pentru război.

„În mintea lui crede că practic Occidentul a găsit calea de a ajuta Rusia să eșueze fără a se lupta cu ea direct”, a spus Shraibman.

Întrebat de ce Lukașenko nu a putut prevedea că Occidentul se va ridica cu fermitate să răzbunare invazia lui Putin, Șraibman a adăugat că probabil că președintele belarus era deja prea atașat de brațul lui Putin pentru a putea lua orice altă hotărâre decât să lupte alături de el.

Mihail Troițki, profesor de practică la Universitatea din Wisconsin-Madison, a declarat vineri pentru Newsweek prin e-mail că declarațiile lui Lukașenko ar trebui luate cu puțină precauție din cauza obișnuinței sale de a face comentarii cu intenția de manipulare.

Eveniment Quarterly Report

Biserica Ortodoxă și campania ascunsă a Kremlinului de manipulare a Occidentului. Cum folosește Putin preoții pentru a recruta spioni americani
Biserica Ortodoxă și campania ascunsă a Kremlinului de manipulare a Occidentului. Cum folosește Putin preoții pentru a recruta spioni americani
Pe 23 iulie, una dintre cele mai mari biserici din Ucraina, catedrala ortodoxă din Odesa, a fost grav avariată de o rachetă rusă. Lovitura a evidențiat una dintre enigmele persistente ale...
Kirilo Budanov: "Intensificarea loviturilor asupra Crimeei indică cursul ulterior al contraofensivei Ucrainei"
Kirilo Budanov: "Intensificarea loviturilor asupra Crimeei indică cursul ulterior al contraofensivei Ucrainei"
Evenimentele care au loc în Crimeea, ocupată temporar de Rusia, indică indirect cursul ulterioar al contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, susține șeful Direcției Principale de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Aleksandr Lukasenko, #Occident , #Razboi Ucraina