The Economist: Putin va fi principala amenințare pe termen lung, dacă Europa îi permite să câștige războiul cu Ucraina

Duminica, 03 Decembrie 2023, ora 04:25
3796 citiri
The Economist: Putin va fi principala amenințare pe termen lung, dacă Europa îi permite să câștige războiul cu Ucraina
Soldați ucraineni FOTO Twitter

Pentru prima dată de la începutul invaziei Ucrainei din 24 februarie 2022, se pare că Vladimir Putin poate câștiga. Președintele Rusiei și-a pus țara pe șinele militare și și-a întărit puterea. El procură materiale militare din străinătate și întoarce Sudul Global împotriva Statelor Unite. Cel mai important, subminează convingerea Occidentului că Ucraina poate și ar trebui să iasă din război ca o democrație europeană prosperă.

„Occidentul ar putea face mult mai mult pentru a-l frustra pe Putin. Dacă ar vrea, ar putea apela la resurse industriale și financiare superioare celor ale Rusiei. Cu toate acestea, fatalismul, automulțumirea și o lipsă șocantă de viziune strategică stau în cale, mai ales în Europa. De dragul său, precum și de dragul Ucrainei, Occidentul trebuie să scape urgent de letargie", scrie The Economist.

Publicația consideră posibilă victoria lui Putin pentru că nu este atât o chestiune de control al teritoriilor, cât de rezistență. Fiecare dintre cele două armate nu o poate disloca pe cealaltă de pe pământurile pe care le controlează. Contraofensiva Ucrainei a stagnat. Rusia pierde peste 900 de soldați în fiecare zi în lupta pentru Avdiivka. Acesta este un război defensiv și poate dura mulți ani.

Cu toate acestea, câmpul de luptă modelează politica. Câștigurile afectează moralul. Dacă Ucraina se retrage, contradicțiile de la Kiev vor deveni mai puternice. La fel ca vocile din Occident care susțin că trimiterea de bani și arme în Ucraina este o risipă. Cel puțin în 2024, Rusia va fi într-o poziție de luptă mai puternică pentru că va avea mai multe drone și obuze de artilerie, pentru că armata sa a dezvoltat tactici de război electronic de succes împotriva unor arme ucrainene și pentru că Putin este dispus să tolereze un număr imens de victime în rândul propriilor oameni.

Creșterea sprijinului pentru Putin

Creșterea sprijinului extern explică parțial superioritatea Rusiei pe câmpul de luptă. Putin a primit drone din Iran și echipamente din Coreea de Nord. El a făcut eforturi pentru a convinge cea mai mare parte a Sudului Global că soarta Ucrainei nu este foarte importantă pentru aceste țări. Turcia și Kazahstanul au devenit canale pentru mărfuri care alimentează mașina militară rusă. Schema occidentală de a limita veniturile Rusiei din vânzarea petrolului prin limitarea prețului acestuia la 60 de dolari pe baril a eșuat, deoarece o structură comercială paralelă a apărut dincolo de accesul Occidentului. Prețul petrolului din Urali, rusesc este de 64 de dolari, ceea ce este cu aproape 10% mai mare de la începutul anului 2023.

Putin va câștiga și pentru că și-a consolidat poziția acasă. Acum le spune în mod absurd rușilor că se luptă pentru supraviețuire împotriva Occidentului. Rușilor medii poate că nu le place războiul, dar sunt obișnuiți cu el. Elita a sporit controlul asupra economiei și câștigă mulți bani. Putin își poate permite să plătească un salariu pe viață familiilor celor care luptă și mor.

Având în vedere toate acestea, nu este de mirare că starea de spirit la Kiev este sumbră. Politica s-a întors și oamenii luptă pentru influență. Președintele Volodimir Zelenski și comandantul șef al forțelor armate generalul Valeri Zalujnîi sunt în conflict. Sondajele interne arată că scandalurile de corupție și preocupările cu privire la viitorul Ucrainei au subminat poziția lui Zelenski în rândul alegătorilor.

Guvernele occidentale insistă că sunt la fel de angajate față de Ucraina ca înainte. Dar sondajele din întreaga lume arată că mulți se îndoiesc de asta. În America, administrația Biden luptă pentru ca Congresul să aloce un ajutor suplimentar de 60 de miliarde de dolari. Campania electorală de anul viitor bate la ușă. Dacă Donald Trump, care a promis că va aduce pacea rapid, este ales președinte, America ar putea înceta brusc să furnizeze arme.

Europa trebuie să se pregătească pentru această posibilitate groaznică și pentru ca ajutorul american să încetinească, oricine se află la Casa Albă. Dar, în schimb, liderii europeni se comportă ca și cum generosul Joe Biden va fi întotdeauna la conducere. UE a promis Ucrainei 50 de miliarde de euro, dar acești bani sunt blocați de Ungaria și, poate, de mizeria bugetară din Germania. În decembrie, UE trebuie să semnaleze că este pregătită să înceapă negocierile privind aderarea Ucrainei. Dar mulți cred că procesul va fi amânat în mod deliberat, deoarece extinderea va fi dificilă și va amenința interesele unor state și lideri. Premierul italian Giorgia Meloni a spus că Europa este deja obosită. S-ar putea crede că o președinție a lui Trump ar crește sprijinul european pentru Ucraina, deoarece Europa și-a asumat responsabilitatea pentru propria apărare. Un lider prezice în mod privat că sprijinul va fi de fapt fragmentat.

Putin va fi principala amenințare pe termen lung la adresa securității Europei

„Ar fi un dezastru. Până în 2025, tensiunea din război ar putea începe să cântărească asupra lui Putin. Rușii pot deveni din ce în ce mai iritați de mobilizările forțate, inflația și redirecționarea cheltuielilor sociale pentru armată. Totuși, pur și simplu speranța că regimul său va cădea nu are sens. El poate rămâne la putere ani de zile, iar dacă se va întâmpla asta, va amenința cu război, deoarece aceasta este justificarea lui pentru represiunea internă și pentru suferința propriului popor. El a distrus perspectivele țării sale, izolând-o de Europa și forțând oamenii săi cei mai întreprinzători să plece în străinătate. Dacă nu ar fi războiul, inutilitatea domniei lui ar fi absolut evidentă”, scrie The Economist.

Prin urmare, Europa trebuie să-și planifice acțiunile în legătură cu faptul că Putin va fi principala amenințare pe termen lung la adresa securității sale.

„Rusia se va reînarma. Ea va avea experiență de luptă. Planificarea apărării Europei trebuie să fie dezvoltată astfel încât să nu-i permită lui Putin să simtă slăbiciune pe flancuri, mai ales dacă se îndoiește de disponibilitatea președintelui Trump de a lupta în cazul unui atac asupra unei țări NATO”, avertizează publicația.

Pentru a-l descuraja pe Putin, Europa ar face cel mai bine să-și demonstreze hotărârea arătând chiar acum că este pe deplin angajată în dezvoltarea unei Ucraine prospere și democratice, orientate spre vest. Armele contează, în special apărarea antiaeriană și rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi liniile de aprovizionare rusești. De aceea este extrem de important ca America să aprobe o nouă tranșă de ajutor. Întrucât arsenalele sunt deja epuizate, trebuie depuse mai multe eforturi pentru a crește capacitatea producătorilor occidentali de arme. Sancțiunile pot fi îndreptate mai eficient către divizarea regimului și elitei.

De asemenea, acțiunea politică în Europa este esențială, avertizează The Economist. Putin va ataca orașele Ucrainei și îi va submina societatea, pentru a sabota transformarea țării într-o democrație occidentală.

Ca răspuns, Europa ar trebui să-și intensifice eforturile pentru a asigura progresul Ucrainei prin promisiunea de bani și aderarea la UE. Liderii europeni nu recunosc amploarea acestei sarcini. Mai mult, se pare că mulți dintre ei o evită. Acest lucru este nerezonabil. Ar trebui să-l asculte pe Leon Troțki: poate că nu-i interesează războiul, dar războiul este interesat de ei, conchide The Economist.

Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Luna trecută, când a apărut prima dată innformația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să îl demită pe comandantul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi,...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #amenintare, #Europa, #Occident, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina