Rusia amenință că va ataca țările care acceptă baze pentru avioanele F-16 donate Ucrainei, inclusiv România

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 15:09
11864 citiri
Rusia amenință că va ataca țările care acceptă baze pentru avioanele F-16 donate Ucrainei, inclusiv România
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova FOTO Hepta

Rusia a amenințat că va ataca țările occidentale cu rachete dacă avioanele de vânătoare F-16 recent donate Ucrainei vor avea baza pe teritoriul NATO.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că aeronavele F-16 din țările NATO vor fi ținte legitime. Ea a spus că avioanele de luptă din a patra generație ar putea fi amplasate în Polonia, Slovacia și România, ceea ce înseamnă că NATO "se adâncește" în conflictul ucrainean.

„S-au pus multe întrebări despre transferul avioanelor de luptă F-16 către Ucraina“, a declarat Zakharova, în vârstă de 47 de ani.

"Aș dori să spun că statele membre NATO continuă, după cum înțelegeți, să înarmeze intensiv Ucraina, iar furnizarea de avioane de luptă tactice este următoarea mișcare. Având în vedere faptul că o parte semnificativă a infrastructurii aerodromurilor din Ucraina a fost distrusă, este posibil ca aceste avioane de luptă americane să fie staționate în afara țării, în Polonia, Slovacia și România. Astfel, Alianța Nord-Atlantică se adâncește tot mai mult în conflictul ucrainean”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

În august, Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Olanda pentru a se apăra împotriva Rusiei. Acestea sunt așteptate să ajungă în Ucraina anul viitor.

Zaharova a continuat: "Occidentul duce un război hibrid împotriva țării noastre sub sloganul salvării Ucrainei. În același timp, ei au convenit, de asemenea, că principalul lor obiectiv este de a preveni o confruntare cu Rusia. Amuzant. În realitate, riscurile unei ciocniri militare directe între Rusia și NATO nu fac decât să crească“.

„Pentru forțele armate ruse, avioanele care participă la conflict de partea forțelor armate ucrainene, indiferent de unde zboară, vor fi o țintă legitimă pentru distrugere“.

Un astfel de act al lui Vladimir Putin ar declanșa cu siguranță un scenariu de al treilea război mondial între Occident și Rusia. De altfel, președintele american Joe Biden a avertizat că dacă Rusia atacă un stat membru NATO, SUA vor interveni.

Declarația Mariei Zaharova coincide cu un avertisment din partea adjunctului șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru al Rusiei.

„Niciodată, de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, amenințarea unei ciocniri directe între Rusia și NATO care să ducă la cel de-al treilea război mondial nu a fost atât de reală“, a declarat el.

După mai bine de 21 de luni de la declanșarea celui mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, luptele continuă în Ucraina fără să se întrevadă un final și niciuna dintre părți nu a dat o lovitură decisivă pe câmpul de luptă.

Soldații ucraineni, care trăiesc în tranșee înghețate, recunosc că sunt epuizați la începutul celei de-a doua ierni de război la scară largă cu o superputere bogată în resurse și înarmată nuclear, care are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Războiul din Ucraina intră sâmbătă în cel de-al treilea an. Reuters a intervievat peste 20 de soldaţi şi comandanţi ucraineni din unităţi de infanterie, drone şi artilerie de pe...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #amenintari, #Romania, #NATO, #avioane F16, #baze , #Razboi Ucraina