Ucraina cere SUA sisteme de apărare aeriană sofisticate. Washingtonul și-a propus să ajute Kievul să-și revigoreze producția de arme

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 01:49
2137 citiri
Ucraina cere SUA sisteme de apărare aeriană sofisticate. Washingtonul și-a propus să ajute Kievul să-și revigoreze producția de arme
Drona MQ-9B SkyGuardian / FOTO: Defense News

Ucraina a transmis Statelor Unite ale Americii o nouă listă de arme ce include, în special, sisteme de apărare aeriană sofisticate, avioane de luptă F-18 Hornet, drone, elicoptere Apache și Blackhawk.

Lista a fost furnizată de oficiali ai Ministerului Apărării al Ucrainei pentru a răspunde nevoilor Forțelor de Apărare ale Ucrainei în cadrul unei întâlniri cu ușile închise ce a avut loc la Washington, miercuri, cu participarea oficialilor guvernamentali și ai șefilor complexului industrial de apărare, scrie Reuters.

Lista include arme pe care Ucraina le are deja în stoc, inclusiv tancuri Abrams și artilerie de 155 mm, precum și unele arme pe care le-a solicitat în trecut, cum ar fi F-16, dronele și rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune.

Dar există câteva arme noi pe listă, inclusiv aeronavele C-17 Globemaster produs de Boeing și C-130 Super Hercules construit de Lockheed Martin. Elicopterele de atac Apache de la Boeing, precum și elicopterul Black Hawk fabricat de divizia Sikorsky a Lockheed Martin, au fost de asemenea incluse în listă.

De asemenea, Ucraina cere Washingtonului avioane de luptă F-18 Hornet, trei tipuri de drone General Atomics, inclusiv MQ-9B SkyGuardian și sistemul de apărare aeriană Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) fabricat de Lockheed.

Consolidarea cooperării în domeniul apărării

Casa Albă a anunțat că are planuri de consolidare a „cooperării și coproducției“ între bazele industriale de apărare din SUA și Ucraina, în urma primei zile de reuniuni a Conferinței SUA-Ucraina privind bazele industriale de apărare.

Potrivit declarației Casei Albe, Departamentul de Stat al SUA intenționează „să trimită un consilier la Ministerul Industriilor Strategice din Ucraina pentru a sprijini și acceleră tranziția Ucrainei către o forță militară interoperabilă, a combate corupția și a atrage investiții străine în industrii critice“.

În plus, noile planuri includ formarea unei „grup interinstitutional“, precum și „coproducție și schimb de date tehnice“. Echipa interinstituțională va fi formată din reprezentanți ai Departamentului Apărării și ai Comerțului, precum și ai Departamentului de Stat, care vor sprijini și coordona potențialele tranzacții și cerințele de export pentru industria de apărare din Ucraina.

Schimbul de date se va adresa mai ales nevoilor operaționale ale sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei, reparațiilor, întreținerii și producției de muniții critice, precum și „va facilita derularea mai rapidă a acordurilor privind viitoarele investiții“.

De asemenea, Departamentul american al Apărării și companiile din industria de apărare vor furniza Ucrainei date tehnice relevante pentru a începe producția pe plan local a proiectelor FrankenSAM - utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană de concepţie sovietică ale Ucrainei prin integrarea cu rachete de fabricaţie occidentală.

Cererea Kievului vine în momentul în care senatul american a blocat un proiect de lege de finanţare suplimentară care includea ajutor financiar pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, precum şi prevederi menite să consolideze securitatea frontierelor. Votul, care a avut loc în cea mai mare parte pe linie de partid, creşte probabilitatea ca Congresul să nu reuşească să aprobe mai multe fonduri pentru Ucraina înainte de sfârşitul anului, în condiţiile în care Casa Albă a avertizat că Kievul are nevoie disperată de mai mult ajutor, scrie „The Guardian“.

Votul a fost de 49 la 51, întrucât toţi republicanii din Senat s-au opus avansării legislaţiei. Erau necesare 60 de voturi pentru a lua în discuţie proiectul de lege. Republicanii din ambele camere ale Congresului au cerut reglementări mai stricte la frontieră în schimbul sprijinului lor şi au spus că proiectul de lege nu a reuşit să le îndeplinească cerinţele. Pachetul de finanțare include un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Războiul din Ucraina intră sâmbătă în cel de-al treilea an. Reuters a intervievat peste 20 de soldaţi şi comandanţi ucraineni din unităţi de infanterie, drone şi artilerie de pe...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #aparare, #lista, #arme, #industria de aparare , #Razboi Ucraina