SUA au trimis Ucrainei o armă experimentală pentru a distruge dronele iraniene folosite de ruși

Joi, 06 Aprilie 2023, ora 19:11
7119 citiri
SUA au trimis Ucrainei o armă experimentală pentru a distruge dronele iraniene folosite de ruși
Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS)/ FOTO: baesystems.com

Ucraina primește din SUA noi tunuri montate pe camioane și sisteme de rachete de precizie pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva dronelor kamikaze produse de Iran, pe care forțele ruse le folosesc pentru terorizarea civililor.

Pe 4 aprilie, Pentagonul a anunțat furnizarea unui nou pachet de ajutor militar Ucrainei, axat pe apărarea antiaeriană. Conține, printre altele, sisteme de arme misterioase, pe care SUA le-a numit „10 sisteme mobile de rachete c-UAS ghidate de laser”.

Aprovizionarea cu acestea a fost precedată de o licitație organizată în ianuarie de armata SUA, care avea drept scop alegerea unui sistem de combatere a dronelor kamikaze Shahed-136. Compania SAIC, care a participat la licitație, va trimite 10 sisteme antidrone în Ucraina. În ianuarie, SAIC a efectuat teste de succes folosind rachetele ghidate cu laser APKWS ale BAE Systems, care au arătat o precizie de 100% a loviturii.

În timpul testelor, sistemul a detectat drona la o distanță de aproximativ 10 km și a lovit-o la o distanță de 5 km, deși era necesară o rază de acțiune de 2 km.

Potrivit inginerului de sisteme SAIC Jeremy Davidson, complexul conține, de asemenea, o mitralieră M240 și un sistem de război electronic care poate prelua controlul dronelor comerciale, inclusiv a celor chinezești DJI. Dronele DJI nu sunt protejate de criptare avansată, dar sunt utilizate în mod activ atât de forțele ruse, cât și de cele ucrainene.

Camioane cu tunuri

Pentagonul a anunțat marți, 4 aprilie, că va acorda Ucrainei un nou sprijin cu echipament militar în valoare de 2,6 miliarde de dolari. Ajutorul constă în arme de calibru mic, rachete, radare, sisteme anti-aeriene, vehicule de transport, muniție pentru tancuri și multe altele, precizează Insider.

Pachetul de sprijin militar include și nouă camioane dotate cu tunuri de 30 mm și cu sistem aerian fără pilot (UAS) de 10 mm și sisteme mobile de rachete ghidate cu laser c-UAS, ambele fiind elemente noi care pot fi utilizate împotriva dronelor Rusiei, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.

Oficialii americani se așteaptă ca aceste echipamente militare să poată detecta și intercepta drone, „inclusiv Shahed-urile construite de Iran".

De asemenea, în cel mai recent pachet sunt incluse nouă camioane cu tunuri de 30 mm cu sisteme aeriane fără pilot (UAS) și 10 sisteme mobile de rachete cu ghidaj laser c-UAS, ambele fiind elemente noi care pot fi folosite împotriva dronelor Rusiei, potrivit unui oficial de la Pentagon, citat de Insider.

Camioanele pe care sunt montate tunuri de 30 mm vor „putea detecta și intercepta drone, inclusiv Shahed construite de Iran”, a declarat oficialul reporterilor în cadrul unei conferințe de presă.

SUA a anunțat în august 2022 că trimit kituri VAMPIRE, care sunt sisteme de arme ghidate cu laser care pot fi instalate în spatele unui camion, transformând un pick-up obișnuit într-un ucigaș de drone.

Noile sisteme de rachete ghidate cu laser incluse în cel mai recent pachet de securitate vor permite Ucrainei să „tragă rachete de precizie din poziție mobilă” pentru a „contra amenințarea dronei”, a spus oficialul. Acestea vor folosi Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS), o capacitate care a fost deja oferită Kievului și care transformă rachetele neghidate în muniții ghidate de precizie.

Rusia a folosit de luni de zile drone explozive fabricate de Iran, cum ar fi Shahed-136, pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina, provocând daune orașelor și ucigând civili.

Aceste arme, care cântăresc peste 200 de kilograme și costă mai puțin de 500 de dolari, poartă o mică sarcină explozivă, dar zboară la altitudini mici și pot fi lansate în roiuri.

Armata ucraineană a declarat într-o actualizare zilnică de miercuri, 5 aprilie, că forțele ruse au lansat 17 drone Shahed-136 într-un atac și că 14 dintre ele au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Kievului. „Probabilitatea unor rachete și lovituri aeriene rămâne mare în toată Ucraina, în timp ce Rusia continuă să folosească tactici teroriste”, a spus armata ucraineană pe Facebook.

Oficialul american a spus că noul pachet de securitate din această săptămână „include capabilități importante pentru apărarea antiaeriană și pentru a contracara dronele rusești”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Ucraina a avertizat de mult că are nevoie de livrări urgente de echipamente de apărare antiaeriană pentru a se proteja de rachetele rusești care vizează infrastructura energetică a țării....
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #arme, #drone, #sisteme antiaeriene , #Ucraina