SUA și aliații se luptă pentru a asigura muniție și arme Ucrainei și pentru a-și reface propriile arsenale. Ucrainenii trag într-o zi câte obuze folosea NATO într-o lună în Afganistan

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 23:01
3015 citiri
SUA și aliații se luptă pentru a asigura muniție și arme Ucrainei și pentru a-și reface propriile arsenale. Ucrainenii trag într-o zi câte obuze folosea NATO într-o lună în Afganistan
Artileria ucraineană trage mii de obuze pe zi/ FOTO: Defense One

Occidentul a crezut că un război de artilerie și tancuri în Europa nu se va mai întâmpla niciodată și a micșorat stocurile de arme. A fost greșit.

Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, națiunile europene au luat „dividendul păcii”, reducându-și drastic bugetele de apărare, armatele și arsenalele.

Odată cu ascensiunea Al Qaeda, aproape un deceniu mai târziu, terorismul a devenit ținta, necesitând diferite investiții militare și forțe mai ușoare și expediționare. Chiar și angajamentul îndelungat al NATO în Afganistan nu seamănă cu un război terestru greoi în Europa, cu artilerie și tancuri, despre care aproape toate ministerele apărării credeau că nu se va mai repeta niciodată.

Chiar și State Unite ale Americii au doar stocuri limitate de arme pe care le doresc și de care au nevoie ucrainenii, iar Washingtonul nu este dispus să deturneze armele cheie din regiuni delicate precum Taiwan și Coreea, unde China și Coreea de Nord le testează în mod constant limitele.

Acum, la nouă luni de la începutul războiului, nepregătirea fundamentală a Occidentului a declanșat o luptă nebună pentru a furniza Ucrainei ceea ce are nevoie, în timp ce refac stocurile NATO. Competiția pentru a menține arsenalele a devenit un front critic care s-ar putea dovedi decisiv pentru efortul Ucrainei.

Ucraina trage mii de obuze de artilerie pe zi

Un oficial NATO susține că Ucraina a ajuns la capacitatea de a trage zilnic mii de obuze de artilerie împotriva celor care au invadat țara, în timp ce forţele NATO în Afganistan trăgeau 300 de obuze pe zi.

Potrivit unor responsabili NATO, cantitatea de artilerie utilizată este stupefiantă. În Afganistan, forţele NATO ar fi putut trage până la 300 de obuze de artilerie pe zi şi nu aveau probleme cu apărarea antiaeriană.

Dar Ucraina poate trage mii de obuze zilnic şi rămâne îngrijorată pentru apărarea antiaeriană împotriva rachetelor ruseşti şi a dronelor de fabricaţie iraniană.

"O zi în Ucraina echivalează cu o lună sau chiar mai mult în Afganistan", declară Camille Grand, expert în apărare în Consiliul european pentru relaţii externe, fost până de curând secretar general adjunct al NATO pentru investiţiile în apărare.

Un înalt responsabil al NATO a declarat că, vara trecută, în regiunea Donbas, ucrainenii trăgeau între 6.000 şi 7.000 de obuze de artilerie pe zi, în timp ce ruşii lansau între 40.000 şi 50.000 de obuze zilnic. Comparativ, SUA nu produc decât 15.000 de obuze lunar.

Occidentul depune eforturi pentru a găsi echipamente şi muniţii din perioada sovietică, tot mai rare, pe care Ucraina le poate utiliza în prezent, inclusiv rachete de apărare antiaeriană S-300, tancuri T-72 şi în special obuze de artilerie de calibru sovietic.

Occidentul încearcă de asemenea să propună sisteme alternative, chiar dacă ele sunt mai vechi pentru a înlocui stocurile în descreştere de rachete de apărare antiaeriană şi grenade antitanc costisitoare.

Există discuţii cu privire la investiţii ale NATO în vechi uzine din Republica Cehă, Slovacia şi Bulgaria pentru a relansa fabricarea obuzelor de calibru sovietic 152 mm şi 122 mm pentru arsenalul de artilerie ucrainean datând în mare parte încă din epoca sovietică.

Potrivit lui Mark F. Cancian, fost strateg în materie de armament al Casei Albe, în prezent consilier principal la Centrul de studii strategice şi internaţionale din Washington, ucrainenii vor cel puţin patru sisteme de artilerie pe care Occidentul nu le-a furnizat şi pe care este puţin probabil să le furnizeze: rachete sol-aer cunoscute sub numele de ATACMS care ar putea lovi Rusia şi Crimeea; avioane de vânătoare occidentale; tancuri occidentale; şi o apărare antiaeriană mult mai avansată.

Rachetele ATACMS, cu o rază de acţiune de 190 km, nu vor fi furnizate din teama de a nu atinge Rusia; tancurile şi avioanele de vânătoare sunt pur şi simplu prea complicate, necesitând un an sau mai mult pentru antrenament în utilizarea şi întreţinerea lor.

În ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, a declarat Cancian, NATO şi SUA au dezactivat cea mai mare parte a sistemelor de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune după Războiul rece şi nu se mai poate face mare lucru. Producţia lor poate lua până la doi ani.

Washingtonul are în vedere de asemenea alternative mai vechi şi mai puţin costisitoare, ca de pildă să ofere Ucrainei rachete antitanc TOW, care sunt din abundenţă, în loc de Javelin, şi rachete sol-aer Hawk în locul versiunilor mai recente.

"Dar responsabilii exercită presiuni din ce în ce mai mari asupra Ucrainei pentru a fi mai eficientă şi a nu mai trage de pildă cu o rachetă care costă 150.000 de dolari asupra unei drone care costă 20.000 de dolari", se afirmă în articolul din The New York Times.

Potrivit lui Cancian, vor fi necesari poate patru-cinci ani pentru a creşte capacitatea de producţie a obuzelor de 155 mm, conform publicaţiei citate.

Vara trecută, în regiunea Donbas, ucrainenii trăgeau între 6.000 și 7.000 de cartușe de artilerie în fiecare zi, a declarat un înalt oficial NATO. Rușii trăgeau între 40.000 și 50.000 de cartușe pe zi.

Prin comparație, Statele Unite produc doar 15.000 în fiecare lună.

Occidentul caută soluții mai ieftine

Occidentul încearcă, de asemenea, să vină cu sisteme alternative, chiar dacă sunt mai vechi, pentru a înlocui stocurile în scădere de rachete scumpe de apărare antiaeriană și rachetele Javelin antitanc. Trimite semnale puternice industriilor occidentale de apărare că contractele pe termen lung sunt în curs de dezvoltare - și că ar trebui să fie angajați mai mulți muncitori, care să lucreze în mai multe ture și că liniile mai vechi din fabrici ar trebui repuse în funcțiune. Încearcă să achiziționeze muniție din țări precum Coreea de Sud pentru a „reumple” stocurile trimise în Ucraina.

Există chiar discuții despre investițiile NATO în fabrici vechi din Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria pentru a reporni producția de obuze de calibrul sovietic de 152 mm și 122 mm pentru armele de artilerie din epoca sovietică pe care Ucraina încă le folosește.

Dar obstacolele sunt la fel de nenumărate ca și soluțiile urmărite.

Țările NATO – adesea cu mare fanfară – au furnizat Ucrainei o artilerie occidentală avansată, care folosește obuze de 155 mm standard NATO. Dar sistemele NATO sunt rareori certificate pentru a utiliza cartușe produse de alte țări NATO, care de multe ori fac obuze diferite. (Aceasta este o modalitate pentru producătorii de arme de a se asigura că pot vinde muniție pentru armele lor, așa cum producătorii de imprimante își câștigă banii cu cartușele de cerneală.)

Și apoi este problema controalelor legale la export, care guvernează dacă armele și munițiile vândute într-o țară pot fi trimise în altă țară în război. Acesta este motivul pentru care elvețienii, pretinzând neutralitatea, au refuzat Germaniei permisiunea de a exporta în Ucraina muniția antiaeriană necesară fabricată de Elveția și vândută Germaniei. Italia are o restricție similară asupra exporturilor de arme.

Un oficial NATO a descris pachetul mixt de sisteme cu care Ucraina trebuie să facă față acum drept „grădina zoologică a NATO”, având în vedere prevalența numelor de animale pentru arme precum tancurile Gepard (în germană ghepard) și sistemul de rachete sol-aer Crotale. (șarpe cu clopoței în franceză). Deci reaprovizionarea este dificilă, la fel ca și întreținerea.

Și rușii au probleme

Rușii, de asemenea, au probleme proprii de aprovizionare. Acum folosesc mai puține obuze de artilerie, dar au multe, chiar dacă unele sunt vechi și mai puțin fiabile. În fața unei deficiențe similare, Moscova încearcă, de asemenea, să intensifice producția militară și caută să cumpere rachete din Coreea de Nord și mai multe drone ieftine din Iran.

Pentru țările NATO care au dat cantități mari de arme Ucrainei, în special state din prima linie precum Polonia și Țările Baltice, sarcina înlocuirii acestora s-a dovedit grea.

Francezii, de exemplu, au furnizat niște arme avansate și au creat un fond de 200 de milioane de euro (aproximativ 208 milioane de dolari) pentru ca Ucraina să cumpere arme fabricate în Franța. Dar Franța a dat deja Ucrainei cel puțin 18 obuziere moderne Caesar - aproximativ 20% din toată artileria existentă - și este reticentă să ofere mai multe.

Uniunea Europeană a aprobat 3,1 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pentru a rambursa statelor membre pentru ceea ce oferă Ucrainei, dar fondul respectiv, Facilitatea europeană pentru pace, este epuizat în proporție de aproape 90%.

În total, țările NATO au furnizat până acum aproximativ 40 de miliarde de dolari în armament Ucrainei, aproximativ dimensiunea bugetului anual de apărare al Franței.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sfătuit alianța – inclusiv Germania – că liniile directoare ale NATO care cer membrilor să păstreze stocuri nu ar trebui să fie un pretext pentru a limita exporturile de arme către Ucraina.

Întreținerea este cheia, dar există răspunsuri inteligente pentru echipamente relativ mai simple, cum ar fi obuzierul M-777 dat Ucrainei. Dacă are piesele potrivite, un inginer ucrainean se poate conecta cu un ofițer de artilerie american din Fort Sill, Okla, și poate discuta despre întreținere prin Zoom.

Ucraina s-a dovedit, de asemenea, adaptabilă. Forțele sale sunt cunoscute în interiorul NATO sub numele de „Armata MacGyver”, o referire la un serial de televiziune vechi în care eroul este inventiv și improvizează cu orice are la îndemână.

Pentru a bombarda pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor, de exemplu, ucrainenii au pus tunuri Caesar, cu o rază de acțiune de 40 de kilometri, pe șlepuri și le-au remorcat la 10 kilometri pentru a lovi insula, care se afla la 50 de kilometri distanță, uimindu-i pe francezi. Ucraina a scufundat și crucișătorul Moscova, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, cu propriile rachete adaptate și a construit drone care pot ataca navele pe mare.

Oficialii americani insistă că armata americană are încă suficient material pentru a continua să aprovizioneze Ucraina și să apere interesele SUA în altă parte.

„Ne angajăm să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă”, a declarat Sabrina Singh, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, luna aceasta, după ce a anunțat mai multe rachete Stinger pentru Ucraina.

Washingtonul caută, de asemenea, alternative mai vechi și mai ieftine, cum ar fi oferirea de rachete TOW antitanc Ucrainei, care sunt disponibile din belșug, în loc de Javelins, și rachete sol-aer Hawk în loc de versiuni mai noi. Oficialii fac din ce în ce mai mult eforturi ca Ucraina să fie mai eficientă și să nu tragă, de exemplu, o rachetă care costă 150.000 de dolari într-o dronă care costă 20.000 de dolari.

Unele arme se epuizează

Începând din septembrie, armata americană avea un număr limitat de cartușe de artilerie de 155 mm în stocurile sale și un număr limitat de rachete ghidate, lansatoare de rachete Javelins și Stingers, potrivit unei analize a lui Cancian.

Lipsa de obuze de artilerie de 155 mm „este cea mai mare preocupare a planificatorilor”, a spus Cancian.

Citește și:
„Cursă contra cronometrului” pentru a duce tancuri în Ucraina înainte ca Europa să fie cuprinsă de război
„Cursă contra cronometrului” pentru a duce tancuri în Ucraina înainte ca Europa să fie cuprinsă de război
Occidentul se află într-o cursă contra cronometru pentru a aduce tancuri noi în Ucraina - în caz contrar Europa riscă să fie atrasă în război împotriva Rusiei, au avertizat experții....
SUA au deschis o linie telefonică unde ucrainenii pot raporta fapte de corupție și pe profitorii de război
SUA au deschis o linie telefonică unde ucrainenii pot raporta fapte de corupție și pe profitorii de război
SUA au deschis o linie telefonică telefonică la care oricine poate suna anonim pentru a raporta fapte de corupție în domeniul ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, abuz sau abuz sexual,...