Ucraina a primit obuziere M777 fără GPS. Care ar fi explicația: „Dacă oamenii nu vor să-și piardă tehnologiile, atunci nu îi poți forța”

Joi, 23 Iunie 2022, ora 15:09
19871 citiri
Ucraina a primit obuziere M777 fără GPS. Care ar fi explicația: „Dacă oamenii nu vor să-și piardă tehnologiile, atunci nu îi poți forța”
Obuzier M 777

Occidentul a predat Ucrainei obuziere M777 fără sisteme GPS, dintr-un motiv tactic.

Partenerii vestici ai Ucrainei au încercat astfel să se protejeze în cazul în care rușii le capturează în timpul luptei, scrie Liga.net.

Ministerul ucrainean al Apărării a explicat că astfel de sisteme fac posibilă combinarea obuzierelor într-un singur complex de recunoaștere și lovitură folosind o dronă și stații radar pentru lupta contra bateriei.

„Dacă oamenii nu vor să-și piardă tehnologiile, atunci nu îi poți forța (să furnizeze arme cu toate tehnologiile)”, precizează interlocutorul din Ministerul Apărării.

Planul administrației Biden de a vinde Ucrainei patru drone mari înarmate de tipul MQ-1C Gray Eagle a fost întrerupt de teama că echipamentele sale sofisticate de supraveghere ar putea cădea în mâinile inamicului, transmite Reuters care citează două surse apropiate situației.

Obiecția tehnică la vânzare a fost ridicată în timpul unei analize mai profunde de către o comisie specializată a Pentagonului care e însărcinată să păstreze tehnologia înaltă în siguranța și departe de mâinile inamicului.

Anterior, planul de a vinde Ucrainei patru drone MQ-1C Grey Eagle care pot fi armate cu rachete Hellfire pentru utilizare pe câmpul de luptă împotriva Rusiei fusese aprobat de Casa Albă, au spus trei persoane, notează Reuters.

Obiecția față de exportul de drone a apărut din cauza îngrijorărilor că radarul și echipamentele de supraveghere de pe drone ar putea crea un risc de securitate pentru Statele Unite dacă ar cădea în mâinile Rusiei.

Sursele Reuters au spus că această considerație a fost trecută cu vederea în evaluarea inițială, dar a apărut la întâlnirile de la Pentagon la sfârșitul săptămânii trecute.

„Evaluările de securitate tehnologică sunt o practică standard pentru transferul articolelor din domeniul apărării SUA către toți partenerii internaționali. Toate cazurile sunt revizuite individual. Prin procesul stabilit, preocupările privind securitatea națională sunt ridicate la autoritatea de aprobare corespunzătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Sue Gough.

Decizia de a continua sau nu acordul este acum revizuită mai sus în lanțul de comandă la Pentagon, dar momentul oricărei decizii este incert, a declarat un oficial american, sub condiția anonimatului.

O soluție pentru a avansa vânzarea ar fi înlocuirea pachetului de radar și senzori existent cu ceva mai puțin sofisticat, dar finalizarea ar putea dura luni de zile, una dintre surse.

Potrivit sursei, astăzi lobby-ul companiilor producătoare de arme interesate de livrări se dezvoltă puternic, așa că atașații noștri militari lucrează cu ei.

„Producătorii înțeleg că Ucraina, cu o capacitate financiară mică, dar cu 23,7 miliarde de dolari din SUA, este o piesă destul de atractivă pe care toată lumea vrea să o încerce”, adaugă el.

11 elicoptere Mi-17 de la baza forțelor aeriene americane Davis-Montaigne din Arizona s-au se îndreaptă spre Ucraina, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării pe contul său oficial de Twitter.

Deși nu este foarte clar, cel mai probabil cele 11 elicoptere fac parte dintr-un pachet mai mare care include 20 de astfel de vehicule militare promise de SUA.

Potrivit unui articol BBC publicat la începutul lunii iunie, americanii au livrat Ucrainei armament în valoare de peste 4 miliarde de dolari, de la declanșarea războiului de către Vladimir Putin, în 24 februarie.

În schimb, pe 15 iunie, președintele american Joe Biden a anunțat un nou ajutor militar în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, care include sisteme de rachete antinavă, rachete de artilerie și proiectile pentru obuziere.

Kiev a anunțat marți sosirea obuzierelor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său, după săptămâni de negocieri între Ucraina și aliații săi occidentali pentru a primi „arme puternice” capabile să respingă atacurile rusești din Donbas, relatează AFP.

„Panzerhaubitze 2000 fac în sfârșit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene”, a anunțat pe Twitter ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, care a spus că „apreciază eforturile” Berlinului de a ajuta militar Kievul.

Obuzierele Panzerhaubtize 2000 trimise în Ucraina urmează să se adauge altor cinci obuziere de același tip pe care Olanda a anunțat recent că vrea să le furnizeze Kievului.

În ultimul ajutor confirmat de președintele Biden, SUA urmează să mai doneze alte 18 tunuri M777 Ucrainei, la pachet cu circa alte 36.000 de obuze de 155mm.

La începutul lunii iunie, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov anunța că Kievul a făcut recepția obuzierelor autopropulsate poloneze „Krab” cu calibrul 155 mm, ceva mai grele decât tunurile autopropulsate „DANA”.

Recent, un consilier al președintelui ucrainean Zelenski a recunoscut că raportul de artilerie Ucraina/Rusia este de ordinul zece la unu. Un raport mai sumbru făcutde serviciile de informații occidentale și ucrainene spunea că militarii ruși au de 20 de ori mai multă artilerie și de 40 de ori mai multă muniție decât ucrainenii.

Eveniment Quarterly Report

Ucraina cere SUA sisteme de apărare aeriană sofisticate. Washingtonul și-a propus să ajute Kievul să-și revigoreze producția de arme
Ucraina cere SUA sisteme de apărare aeriană sofisticate. Washingtonul și-a propus să ajute Kievul să-și revigoreze producția de arme
Ucraina a transmis Statelor Unite ale Americii o nouă listă de arme ce include, în special, sisteme de apărare aeriană sofisticate, avioane de luptă F-18 Hornet, drone, elicoptere Apache și...
Șeful serviciilor de informații externe ale Rusiei: SUA vor crea un „al doilea Vietnam” în Ucraina
Șeful serviciilor de informații externe ale Rusiei: SUA vor crea un „al doilea Vietnam” în Ucraina
Șeful serviciilor de informații externe ale Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat joi, 7 decembrie, că sprijinul Occidentului, și în special al Statelor Unite ale Americii, față de Ucraina...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #arme, #obuziere, #SUA, #artilerie , #Razboi Ucraina