Armele Occidentului care au ajutat Ucraina să distrugă planurile lui Putin de invazie totală

Sambata, 03 Decembrie 2022, ora 18:45
6513 citiri
Armele Occidentului care au ajutat Ucraina să distrugă planurile lui Putin de invazie totală
Sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS)/ FOTO Defence One

De-a lungul războiului de nouă luni al Rusiei în Ucraina, țările occidentale și aliații NATO au echipat forțele Kievului cu diverse arme și sisteme pentru a le ajuta nu numai să împiedice avansarea forțelor inamice, dar uneori chiar să le alunge.

Printre aceste arme se numără armele antitanc lansate de pe umăr, vehicule aeriene de luptă fără pilot și lansatoare de rachete mobile - sisteme care au schimbat jocul, care au ajutat Ucraina să deraieze campania președintelui rus Vladimir Putin, fie că au apărat Kievul la începutul primăverii, fie că au menținut forțele ruse la distanță în estul Ucrainei, în timpul verii.

SUA este cel mai mare furnizor de asistență de securitate pentru Ucraina. Potrivit unei evaluări a Pentagonului din 23 noiembrie, administrația Biden a angajat peste 19 miliarde de dolari în ajutor militar de când Moscova a intrat peste țara vecină, pe 24 februarie. Următorul cel mai mare contributor este Marea Britanie, care a angajat 2,3 miliarde de lire sterline (2,7 miliarde de dolari) până la începutul lunii noiembrie.

Alte state angajate în Ucraina includ, printre altele, Germania, Turcia, Australia și Canada.

„Au existat mai multe sisteme de arme pe care partenerii occidentali ai Ucrainei le-au furnizat și care au jucat un rol crucial”, a declarat George Barros, expert al Institutului pentru Studiul Războiului din Washington pentru Insider. „Dacă nu ar fi fost asistența occidentală pentru Ucraina, Rusia ar fi câștigat deja războiul”.

Iată câteva dintre armele care au schimbat jocul și care au ajutat Ucraina să strice planurile de invazie ale lui Putin și chiar să schimbe valul războiului.

Arme antitanc și antiaeriene lansate de pe umăr

În primele etape ale războiului, forțele ruse invadatoare au avansat rapid spre capitala ucraineană, Kiev, după ce Rusia a petrecut luni de zile adunând trupe și echipamente de-a lungul graniței. În fața rezistenței ucrainene acerbe, trupele lui Putin au fost, totuși, forțate să se retragă din regiune și să își reorienteze eforturile spre estul Ucrainei.

În primele etape ale războiului, rachetele antitanc lansate de la umăr - cum ar fi arma antitanc ușoară de ultimă generație (NLAW) și FGM-148 Javelin furnizate de SUA - au devenit instrumente esențiale pentru apărarea Ucrainei împotriva blindatelor și tancurilor.

Aceste arme au fost „foarte importante pentru a oferi soldaților ucraineni individuali putere de foc pentru a putea învinge blindatele rusești pe măsură ce se apropiau în timpul fazei inițiale a invaziei”, a spus Barros.

Pentagonul estimează că Rusia a pierdut jumătate din principalele sale tancuri de luptă în Ucraina.

O altă armă importantă lansată de pe umăr a fost FIM-92 Stinger, care este un sistem portabil de apărare aeriană fabricat în America. Aceste arme, a spus Barros, erau capabile să doboare elicoptere și aeronave rusești care efectuau operațiuni de asalt aeropurtat.

Printre alte sisteme, cum ar fi sistemele de artilerie, aceste trei arme ușoare au ajutat forțele ucrainene să apere Kievul și alte regiuni în primele zile ale războiului.

Arme mici și muniție

Deși au primit mult mai puțină atenție decât alte sisteme de arme, anumite arme de calibru mic și muniția lor au fost esențiale pentru Ucraina la începutul războiului. Aceste arme au fost folosite pentru înarmarea membrilor forțelor armate ucrainene și ai unităților de apărare teritorială, precum și a unor civili.

„Nu a fost un sistem sofisticat sau ceva de genul acesta și nu a fost uniform standard, dar acel ajutor a fost foarte important și în timpul fazei inițiale a invaziei, pentru că nu era foarte clar cât de departe vor ajunge invadatorii ruși”, a spus Barros.

Potrivit Departamentului Apărării, SUA au angajat până acum peste 11.000 de lansatoare de grenade și arme de calibru mic, precum și peste 104.000.000 de cartușe pentru arme de calibru mic.

Forțele care au apărat Kievul au folosit o varietate de arme de calibru mic, unele din Occident și altele din alte zone. Acestea includ puști, pistoale-mitralieră, mitraliere ușoare, puști cu lunetă fabricate în țară și în străinătate. cum ar fi Austria, Israel și chiar Rusia.

În schimb, multe trupe de rezerviști ruși au sosit în Ucraina cu ceea ce informațiile occidentale au numit puști „abia utilizabile” . Unele au avut arme din epoca sovietică, despre care ministerul britanic al apărării a spus că au fost păstrate în condiții proaste de depozitare.

Drona Bayraktar TB2

Pe măsură ce războiul din Ucraina trecea într-o nouă fază, una de bătălii brutale de artilerie și uzură, în regiunea Donbas din estul Ucrainei, drona Bayraktar TB2 de fabricație turcă a devenit o armă decisivă pentru forțele de la Kiev, deși a înregistrat succese de la început.

Acest renumit vehicul aerian de luptă fără pilot – care a ajutat Azerbaidjanul în conflictul din 2020 din Nagorno-Karabah – a fost foarte apreciat de multe armate. Aceste drone au devenit legende în Ucraina.

Drona TB2 le-a permis ucrainenilor să efectueze lovituri de precizie și să vizeze poziții vulnerabile ale Rusiei și a fost folosită pentru a distruge echipamente militare precum tancuri, obuziere și vehicule de luptă ale infanteriei.

De exemplu, TB2 a fost folosită cu succes în timpul eforturilor Ucrainei de a recuceri Insula Șerpilor din Marea Neagră, unde liniile de comunicație terestre nu erau disponibile. Dronele au fost folosite pentru a viza forțele ruse de ocupație, care au decis în cele din urmă că nu își mai pot menține pozițiile.

Barros a spus că „aceasta este o tactică pe care ucrainenii au folosit-o foarte eficient de când au avut acces la muniții de precizie care sunt capabile să lovească adânc în zonele critice vulnerabile ale Rusiei”.

Rachetă antiradar aer-sol HARM

La sfârșitul verii, Ucraina a lansat o contraofensivă fulgerătoare în regiunea de nord-est Harkov - eliberând mii de kilometri pătrați de teritoriu ocupat anterior de forțele ruse.

O armă care a ajutat aici a fost racheta anti-radar de mare viteză (HARM) AGM-88, o rachetă aer-sol care poate vâna și ținti sistemele radar inamice.

Ucraina a folosit aceste rachete pentru a amenința și a afecta radarele și sistemele rusești de apărare aeriană, înainte de a continua să desfășoare avioane tactice în ceea ce Barros a descris drept o „capacitate limitată, dar eficientă”.

„Ucrainenii”, a spus el, „au putut folosi racheta HARM pentru a lovi mijloacele rusești de apărare aeriană în zona de operațiuni Harkov. Nu mulți oameni vorbesc despre HARM, dar este un fel de instrument foarte specific pentru operațiuni specifice, iar ucrainenii au putut să o folosească bine”.

Sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS)

Poate că cea mai proeminentă dintre armele ucrainene care schimbă jocul este sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA.

Aceste sisteme, care au fost mult căutate de Kiev, sunt lansatoare de rachete cu rază lungă și de înaltă precizie, capabile să lovească ținte de până la 70 de kilometri distanță cu munițiile furnizate de SUA, deși au capacitatea de a lovi mai departe. Cu rachete ghidate de GPS, aceste arme au putut să vizeze posturile de comandă rusești, depozitele de muniții și podurile.

Ucraina a sărbătorit sosirea HIMARS în iunie, iar sistemele au devenit rapid venerate în rândul oficialilor ucraineni de top și al forțelor armate ale țării, deoarece erau atât de eficiente într-un moment în care războiul devenise rapid un duel de artilerie în stilul Primului Război Mondial. HIMARS a oferit Ucrainei o rază de acțiune dincolo de obuzierele M777 furnizate de SUA mai devreme.

„HIMARS-ul a oprit sângerarea din estul Ucrainei în ceea ce privește ofensiva rusă în curs de desfășurare, care a luat avânt la sfârșitul primăverii și începutul verii”, a spus Barros, arătând două exemple specifice în care aceste arme s-au dovedit a fi un „schimbător de joc” pe câmpul de luptă.

Când HIMARS-ul a ajuns în Ucraina, forțele ruse se bazau pe superioritatea artileriei pentru a distruge pozițiile defensive ucrainene din diferite orașe mici. Ei urmau apoi să avanseze în zonă și „încet-încet ar fi străbătut în mod sistematic” mai adânc în Ucraina, a spus Barros.

Pentru ca acest lucru să funcționeze, Rusia avea nevoie de multă artilerie lângă pozițiile lor de tragere, a adăugat Barros. Dar Ucraina a reușit să-și folosească HIMARS-ul pentru a viza depozitele rusești de muniție care furnizau Moscovei muniția de artilerie consistentă necesară pentru a susține o putere de foc mare.

HIMARS a jucat, de asemenea, un rol important în timpul campaniei Ucrainei de eliberare a regiunii din sud Herson, a spus Barros. Acolo, Kievul a folosit această armă pentru a lovi cu succes câteva poduri — tăindu-le trupelor ruse liniile logistice de aprovizionare.

Potrivit unei evaluări realizată de RUSI, introducerea HIMARS – precum și a sistemului de rachete cu lansare multiplă M270 fabricată în SUA „poate fi văzută ca punctul în care ofensiva rusă asupra Donbas s-a încheiat și războiul a intrat într-o nouă fază”.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #arme occident , #Razboi Ucraina