Șeful diplomației americane: "NATO va investi în producția de arme în stil sovietic pentru a ajuta Ucraina"

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 16:34
2866 citiri
Șeful diplomației americane: "NATO va investi în producția de arme în stil sovietic pentru a ajuta Ucraina"
Antony Blinken, șeful diplomației americane

NATO va investi în producția de sisteme de arme în stil sovietic utilizate în Ucraina, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken, miercuri în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai ţărilor NATO la Bucureşti, transmite CNN.

„Ne uităm la toate opțiunile pentru a ne asigura că, din nou, ucrainenii primesc ceea ce au nevoie și ceea ce poate fi cel mai eficient pentru ei. O parte din aceasta se îndreaptă cu adevărat către sistemele din epoca sovietică pe care le-au avut în inventar de zeci de ani și să se asigure că muniția este acolo pentru acele sisteme. Și, în unele cazuri, poate necesita producția de lucruri care nu au mai fost produse de ceva timp ”, a spus Anthony Blinken.

Potrivit CNN, este vorba despre investiții în vechi fabrici de arme și muniții din Cehia, Slovacia și Bulgaria, ceea ce a fost raportat anterior într-un articol al The New York Times. Aceste țări făceau parte din „Blocul Varșovia” sovietic, motiv pentru care până de curând funcționa producția de arme sovietice în ele.

Potrivit CNN, este vorba despre investiții în vechi fabrici de arme și muniții din Cehia, Slovacia și Bulgaria.

Centre de întreținere au fost create în Slovacia și în Polonia, pentru a putea fi reparate tunurile afectate de bombardamentele forțelor ruse și de uzură. Publicația New York Times scrie că, în mod constant, nu funcționează aproape un sfert din cele 350 de tunuri livrate Ucrainei de statele occidentale. Publicația citează responsabili americani din sectorul apărării care, susțin că multe din aceste lansatoare de proiectile, au fost distruse în bombardamentele ruse iar unele s-au uzat foarte repede, pe fondul unui conflict de înaltă intensitate.

Piesele de artilerie furnizate de NATO Ucrainei încep să se deterioreze, scrie New York Times: pur și simplu, țevile tunurilor au ajuns, după câteva luni de război susținut, la capătul „duratei de viață”: în mod normal, în funcție de calibru și tipul de muniție folosite, țeava unui tun se uzează după câteva mii de proiectile trase și trebuie înlocuită. În caz contrar, crește riscul ca respectiva țeavă să explodeze în momentul tragerii.

Potrivit Pentagonului, ucrainenii lansează, pe zi, între 5.000 și 7.000 de obuze către forțele ruse. În punctul cel mai critic, au fost trimise 20.000 de salve, pe zi. Experții explică faptul că nu sunt cifre anormale dar că, îngrijitoare este frecvența lor. Căci, utilizate de manieră intensivă, aceste lansatoare se degradează foarte repede. Durata de viață a unui lansator este de aproximativ 2.000 de salve – insuficient pentru a fi menținut ritmul actual. La mijlocul lui noiembrie, un grup care reunește o companie germană și una franceză a anunțat deschiderea, la început de decembrie, a unui centru de mentenanță în Slovacia. Aici vor fi reparate vehicule blindate livrate Ucrainei de Franța și de Germania. Aici, pot fi reparate, simultan, 6 vehicule militare – pentru a putea fi retrimise cât mai repde în Ucraina. La rândul lor, americanii au creat în Polonia mai multe centre de mentenanță.

În 9 luni de război, aliații Kievului nu s-au zgârcit: Statele Unite au trimis Ucrainei 178 de lansatoare, Franța a trimis 18 lansatoare Caesar dar și un număr neprecizat de TRF1. Germania a trimis Kievului 15 lansatoare și a promis să mai trimită încă 16. State din Europa de Est au trimis și ele material ce exista din perioada sovietică. Polonia s-a separat de 54 de lansatoare. Potrivit Palatului Elysée, mai bine de 150 de militari ucraineni au fost formați deja pentru a putea utiliza, cât mai eficient, aparatura franceză.

Franța s-a angajat să primească circa 2.000 de soldați ucraineni pentru a-i instrui militar.

Acum, cifra exactă a materialului trimis nu este cunoscută. Dar, cert este că aparatura occidentală este vizată de artileria rusă.

Până în prezent, SUA a furnizat Ucrainei peste un milion de obuze de artilerie. Dintre acestea, 903.000 sunt obuze standard de calibrul 155 mm NATO. De asemenea, americanii le-au mai dat ucrainenilor un număr de 3.000de obuze „Excalibur” care sunt ghidate GPS și pot lovi precis ținte la distanțe aproape duble față de artileria clasică. Ajutorul include 180.000 de obuze calibrul 105 mm NATO. Conform Pentagonului, SUA a acordat Ucrainei și 20 de milioane de gloanțe pentru armamentul individual de infanterie.

Citește și:
Cea mai sângeroasă bătălie din Ucraina: soldații au o speranță de viață de 4 ore. Cum arată iadul pe pământ
Cea mai sângeroasă bătălie din Ucraina: soldații au o speranță de viață de 4 ore. Cum arată iadul pe pământ
Soldații care luptă în cea mai sângeroasă bătălie a Ucrainei au o speranță de viață de doar patru ore, în timp ce se luptă cu rușii „drogați”. Trupele ucrainene în bătălia...
Ucraina are nevoie de sute de mii de drone. A început marea mobilizare a producătorilor interni
Ucraina are nevoie de sute de mii de drone. A început marea mobilizare a producătorilor interni
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, susţine că forțele de apărare ale Ucrainei au nevoie de sute de mii de vehicule aeriene fără pilot. Oficialul a subliniat că s-a...