Rușii ar putea lansa în curând o ofensivă pe mai multe fronturi, după ce au primit muniție din Iran

Miercuri, 26 Aprilie 2023, ora 00:12
3686 citiri
Rușii ar putea lansa în curând o ofensivă pe mai multe fronturi, după ce au primit muniție din Iran
Atac masiv al Rusiei în Ucraina/ FOTO: dailysabah.com

La Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a avertizat că forțele rusești își pot intensifica acțiunile ofensive odată ce vremea va începe să se încălzească.

„Știm că în primăvară, când vremea se îmbunătățește - și deja începe să se îmbunătățească - ne putem aștepta ca rușii să vrea să treacă la ofensivă în unele zone. Nu știm exact unde și cum o vor face, dar vrem să ne asigurăm că ucrainenii sunt capabili să se apere mai bine împotriva lor”, a declarat Kirby pentru Vocea Americii la 24 aprilie. În același timp, a adăugat Kirby, dacă forțele ucrainene decid să desfășoare propriile operațiuni de contraofensivă, acestea trebuie să dispună de capacitatea de luptă adecvată.

Deocamdată, Rusia a trecut la poziții defensive în toate zonele sale de luptă, cu excepția lui Bahmut, potrivit șefului serviciului de informații al armatei ucrainene Kirilo Budanov.

Într-un interviu acordat RBC Ucraina, el a spus: „Au trecut complet la apărarea pozițională peste tot. Singurele locuri din prima linie în care fac încercări sunt în orașul Bahmut, o încercare de a acoperi orașul Avdiivka din nord și lupte localizate în orașul Marinka. Atât în Avdiivka, cât și în Marinka, tacticile sunt identice cu cele din Bahmut - doar o încercare de a șterge așezarea de pe fața pământului.

„Și pe fundalul lipsei de succes în altă parte, ei se confruntă cu problema că până și societatea lor „înșelată” trebuie să vadă ceva, un fel de victorie. Acesta este singurul loc unde au cel puțin succes. În plus, există și faptul că Prigojin a spus odată că va cuceri Bahmut. Ar fi bucuros să trâmbițeze despre asta, dar nu poate. ”

Budanov a spus că sunt puține șanse ca Vuhledar în regiunea Donbas, care a fost locul unei bătălii de lungă durată cu tancuri, să fie capturat. El a adăugat că nu crede că rușii plănuiesc să intensifice sau să lanseze operațiuni ofensive în prima linie.

Iranul trimite muniţie în Rusia prin Marea Caspică

Iranul trimite muniţie în Rusia prin Marea Caspică pentru a ajuta Moscova în invazia sa asupra Ucrainei, a relatat The Wall Street Journal (WSJ), care a citat oficiali din Orientul Mijlociu familiarizaţi cu această problemă.

Potrivit ziarului american, navele ruse transportă cantităţi mari de obuze de artilerie iraniană şi alte muniţii prin Marea Caspică pentru a-şi aproviziona trupele care luptă în Ucraina.

Aceasta reprezintă "o provocare în creştere pentru Statele Unite şi aliaţii săi, care caută o modalitate de a întrerupe această cooperare între Moscova şi Teheran", subliniază WSJ.

În ultimele şase luni, navele de marfă au transportat peste 300.000 de obuze de artilerie şi un milion de cartuşe de muniţie din Iran în Rusia, potrivit documentelor şi surselor consultate de ziar, care dă asigurări că Statele Unite sunt la curent cu aceste informaţii.

Washingtonul şi aliaţii săi au căutat modalităţi de a întrerupe transferurile de arme din Iran, care a fost şi un furnizor important de drone pentru armata rusă.

Wall Street Journal detaliază că Iranul a folosit în principal avioane cargo pentru a trimite arme în Rusia, ceea ce face aproape imposibilă intervenţia. Iar pentru a acţiona în Marea Caspică ar fi nevoie de ajutorul fostelor republici sovietice.

Surse au declarat pentru WSJ că cel mai recent transport de arme despre care se ştie că a traversat Marea Caspică către Rusia a părăsit Iranul la începutul lunii martie la bordul Rasul Gamzatov, o navă de marfă rusă. Nava transporta 1.000 de containere cu 2.000 de obuze de artilerie.

Rusia a apelat la Iran pentru ajutor militar vara trecută, după ce a înregistrat mai multe eşecuri pe frontul ucrainean, în contextul în care armata Kievului primise muniţii şi arme de la Statele Unite şi aliaţii lor.

Iranul a furnizat iniţial Rusiei sute de drone încărcate cu explozibili pe care Moscova le-a folosit pentru a ataca ţinte civile şi militare ucrainene.

Pe lângă drone, potrivit surselor consultate de ziar, Teheranul a fost de acord să furnizeze Rusiei peste 300.000 de obuze de artilerie, care au jucat un rol cheie în conflictul din estul Ucrainei.

În ultimele săptămâni, o echipă de iranieni a vizitat o fabrică din estul Rusiei care produce avioane de luptă avansate. Sursele WSJ au explicat că acesta "ar putea fi un semn că se pregăteşte un acord" între Moscova şi Teheran pe această temă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atac, #avertisment, #SUA, #Iran, #arme , #Razboi Ucraina