Statele Unite au indicii că Rusia va folosi arme chimice în Ucraina. Substanțele ar fi pregătite să fie introduse în muniție

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 11:03
6081 citiri
Statele Unite au indicii că Rusia va folosi arme chimice în Ucraina. Substanțele ar fi pregătite să fie introduse în muniție
Americanii au trimis echipament anti-chimic în Ucraina/ FOTO: army.mil

Reprezentanți administrației Biden și ai Pentagonului au estimat că, înainte de a recurge la o arma nucleară, Kremlinul ar putea folosi arme chimice pe fondul înfrîngerilor pe frontul din Ucraina, scrie Politico, citând șase persoane de la Casa Albă, familiarizate cu acest subiect.

Surse din administrație susțin că discuții în legătură cu această eventualitate au fost purtate de oficialități americane, inclusiv de la Pentagon. Statele Unite nu dispun de informații din care să rezulte că un astfel de atac ar fi iminent.

Numeroase oficialități de la Pentagon cred, pe de altă parte, că în timpul iernii, luptele ar putea slăbi în intensitate, și că ambele părți nu vor câștiga mult teren. Dar, dacă rușii vor continua să piardă sau dacă armata lor se prăbușește, Moscova ar putea recurge la soluții extreme, între care arme chimice – inclusiv cele folosite pentru otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi și a altor oponenți ai regimului Putin.

Se crede că, dacă un atac cu arme chimice va avea loc, vor fi folosite substanțe greu de detectat și de atribuit Rusiei. Unele pot fi introduse în muniție pentru a afecta un număr mai mare de oameni. Statele Unite dețin informații că Rusia investește în întărirea capacității militare chimice.

Senatorii americani au fost informați toamna aceasta cu privire la arsenalul rus de arme chimice și amenințările la adresa Ucrainei. Dar temerile exprimate recent au la bază ideea că Rusia ar putea recurge la armament neconvențional, dacă simte că pierde războiul.

Această supoziție a făcut ca administrația Biden să crească capabilitățile de detecție. Pentagonul a trimis echipe în țări est-europene pentru a informa în legătură cu procese și proceduri, în cazul unui atac chimic sau unuia biologic.

Statele Unite au oferit Ucrainei echipamente de protecție împotriva armelor chimice și nucleare, în cadrul programului de ajutor de miliarde de dolari. Rusia a fost învinuită pentru folosirea de arme chimice în Siria, unde ajută regimul de la Damasc.

Rusia este însă în defensivă în mai toate regiunile ocupate, iar bombardamentele masive nu par să îi împiedice pe ucraineni să continue lupta pentru eliberarea țării.

Evaluarea determină administrația Biden să îmbunătățească detectarea și pregătirea pentru un potențial atac chimic. Pentagonul a trimis echipe în țările Europei de Est în această toamnă pentru a-și avertiza trupele cu privire la procedurile în cazul unei amenințări chimice sau biologice, potrivit unui oficial al Departamentului Apărării. Între timp, Statele Unite au furnizat Kievului echipamente de apărare chimică, biologică și nucleară.

Washingtonul și-a intensificat eforturile de a urmări utilizarea de către Rusia a agentului neurotoxic Novaciok, după ce comunitatea internațională a legat-o de otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi și a lui Serghei Skripal, fost ofițer de informații rus.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Cine a câștigat lupta dintre un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un pilot uman. A fost prima bătălie de acest gen
Cine a câștigat lupta dintre un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un pilot uman. A fost prima bătălie de acest gen
Armata americană nu vrea să spună cine a câștigat o luptă de referință în lumea reală între un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un avion cu echipaj uman, invocând...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atac chimic, #SUA, #Pentagon , #Razboi Ucraina