Kievul a lovit aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor ucrainene. ”Acesta este doar începutul”

Marti, 09 August 2022, ora 21:50
12087 citiri
Kievul a lovit aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor ucrainene. ”Acesta este doar începutul”
Aerodromul militar Sakîi. FOTO serviciul Planet Labs via Radio Liberty

Ucraina pare să fi lovit o bază aeriană rusă importantă în adâncul peninsulei Crimeea ocupată, în ceea ce este considerată o lovitură semnificativă într-o regiune considerată de Moscova ca fiind în mare măsură ferită de atacuri. Aerodromul militar Sakîi este unul dintre aeroporturile cheie pentru aviația rusă din Peninsulă.

Regimentul 43 de Aviație de Luptă al Forțelor Aerospațiale Ruse are sediul pe teritoriul aerodromului militar Saki din Novofedorivka . Aici există bombardiere Su-30SM, Su-33 și Su-24M, informează jurnaliştii de la „Scheme”.

Jurnaliştii au publicat o fotografie a aerodromului, pe care serviciul Planet Labs a luat-o cu patru ore înainte de explozie. Fotografia prezintă depozite și un număr semnificativ de avioane militare.

Se observă că aerodromul militar de la „Sakîi” este unul dintre cele cheie pentru aviația Federației Ruse în Crimeea ocupată . Anterior, a existat o bază a Marinei Ucrainene. Potrivit Radio Liberty, armata rusă efectuează lovituri aeriene și bombardamente ale orașelor ucrainene de pe acest aerodrom.

Potrivit agenției ruse de presă TASS, baza militară este folosită de Ministerul rus al Apărării. Aici există un complex de pregătire pentru teste la sol pentru a exersa decolarea și aterizarea aeronavelor de aviație navală.

Unul dintre cele doar două simulatoare de acest tip din Rusia, complexul este un aerodrom cu un teren de zbor din oțel sub forma unei punți de navă. Dimensiunile aerodromului sunt echivalente cu puntea de zbor a portavionului Amiral Kuznețov, notează TASS.

Imagini video, postate marți după-amiază, au arătat o serie de explozii foarte mari la baza forțelor aeriene Sakîi, care este situată la aproximativ 200 km în spatele liniilor frontului rusești, în sudul Ucrainei.

O persoană a murit în explozie și cinci au fost rănite, susține șeful regiunii, Serghei Aksionov.

Stația aeriană navală Sakîi este situată în Novofedorivka și este baza aeriană asociată cu operațiunile flotei ruse din Marea Neagră.

Martorii au declarat pentru Reuters că au auzit cel puțin 12 explozii în jurul orei 15.20, ora locală, de la baza aeriană Sakîi de lângă Novofedorivka, pe coasta de vest a Crimeei.

Ministerul rus al Apărării a susținut că „detonarea mai multor magazine de muniție de aviație” a provocat o explozie, au informat agențiile de presă ruse, dar că nu au existat răniți.

Atacul asupra aerodromului „Sakîi” din Crimeea a fost efectuat de armata ucraineană, scrie The New York Times citând un oficial militar ucrainean informat de rang înalt.

„Era o bază aeriană din care decolau în mod regulat avioane pentru a ataca trupele noastre din sud. (...) Pentru atac au fost folosite arme fabricate în Ucraina”, a declarat interlocutorul jurnaliştilor. Nu a precizat despre ce fel de armă este vorba.

Oficialii ucraineni au comentat mai greu incidentul, dar în prima parte a serii, un consilier al președintelui, Mihail Podolyak, a părut să sugereze că atacul ar putea anunța o nouă fază a conflictului.

Podolyak a declarat că obiectivul pe termen lung al Kievului este "demilitarizarea Federației Ruse". El a adăugat: "Viitorul Crimeei este de a fi o perlă a Mării Negre, un parc național cu o natură unică și o stațiune turistică mondială. Nu o bază militară pentru teroriști. Acesta este doar începutul".

„Lovitura dublă”, metoda perfidă folosită de Rusia în atacurile cu rachete din Ucraina pentru a ucide salvatorii. Rușii au folosit-o la scară largă în Siria
„Lovitura dublă”, metoda perfidă folosită de Rusia în atacurile cu rachete din Ucraina pentru a ucide salvatorii. Rușii au folosit-o la scară largă în Siria
Rusia a lansat vineri mai multe rachete asupra orașului-port ucrainean Odesa, ucigând și rănind zeci de civili, inclusiv membri ai serviciilor de urgență care căutau supraviețuitori....
Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Forțele de apărare ucrainene sunt capabile să trimită în fiecare noapte între 30 și 60 de drone cu rază lungă de acțiune în Rusia. Această evaluare, bazată pe date ucrainene, a fost...
#Ucraina, #razboi, #rusia invazie, #atac, #Crimeea, #Aerodrom, #sakii, #victime , #Razboi Ucraina