Financial Times: Forțele armate ucrainene ar putea începe să atace ținte în toată Rusia, chiar și în Siberia

Miercuri, 07 Decembrie 2022, ora 23:33
5726 citiri
Financial Times: Forțele armate ucrainene ar putea începe să atace ținte în toată Rusia, chiar și în Siberia
Aerodromul Engels, atacat de ucraineni/ FOTO: pravda.com.ua

Forțele armate ale Ucrainei au demonstrat săptămâna aceasta că sunt capabile să lovească ținte în Rusia, iar în curând această capacitate se va răspândi pe întreg teritoriul țării agresoare, scrie Financial Times.

Săptămâna aceasta, Forțele Armate ale Ucrainei au lovit trei baze militare aflate departe pe teritoriul Rusiei cu drone fabricate din Ucraina - una dintre baze fiind la doar 160 km de Moscova.

"Atacurile pot fi repetate. Nu avem limitări de distanță și în curând vom putea atinge toate țintele în interiorul Rusiei - inclusiv în Siberia. În Ucraina, știm cât de dificil este să ne apărăm împotriva unor astfel de atacuri aeriene. În curând nici o zonă din Rusia nu va mai fi sigură.” – a spus un consilier guvernamental pe probleme de apărare. sub protecția anonimatului.

Guvernul ucrainean nu a revendicat public responsabilitatea pentru atacuri, iar multe detalii rămân secrete, așa cum a fost cazul altor operațiuni speciale ale Kievului, precum atacul combinat cu dronă aeriană și navală asupra bazei navale rusești de la Sevastopol, în octombrie.

Dar ceea ce diferențiază ultimele atacuri ale Ucrainei este raza de acțiune și faptul că au încălcat sistemul de apărare antiaeriană al Rusiei și au lovit baze militare strategice care se credeau anterior invulnerabile.

Una dintre baze, aerodromul Engels de lângă Saratov, din sudul Rusiei, aflat la aproximativ 600 km de granița cu Ucraina, găzduiește bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune capabile să transporte focoase nucleare. Potrivit oficialilor ucraineni, este, de asemenea, o rampă de lansare pentru atacurile cu rachete de croazieră asupra infrastructurii ucrainene.

"Aceste baze aeriene servesc bombardiere strategice, pe care Rusia le folosește nu numai pentru a lovi obiecte civile ucrainene, ci și pentru a amenința întreaga lume. Dar loviturile Ucrainei au distrus imaginea Federației Ruse... Chiar și astfel de obiective sunt slab protejate", - a declarat Serhii Kuzan, șeful „Centrului ucrainean pentru securitate și cooperare”.

Ce urmărește Ucraina?

Reprezentanții sectorului de apărare și analiștii consideră că una dintre consecințele pe termen lung ale acestor atacuri ar putea fi aceea că Rusia își va dispersa forțele armate în interiorul țării, ceea ce va ajuta la securizarea acestora, dar va complica desfășurarea operațiunilor. În septembrie, flota rusă de la Marea Neagră și-a mutat unele dintre submarine la mai mult de 300 km est de portul său de origine din Crimeea anexată de Rusia, la Novorossisk, pe teritoriul Rusiei, pe fondul temerilor că ar fi vulnerabile la atacurile ucrainene.

"Aceste atacuri vor face cu siguranță rușii mai puțin încrezători. Ei vor trebui să se gândească la modul în care alocă activele militare și la asigurarea securității lor. Rușii se vor îndoi de capacitatea lor de a-și proteja activele strategice în țara", a spus un oficial occidental din domeniul apărării.

Ucraina speră, de asemenea, că aceste atacuri, dacă sunt repetate la o scară suficientă, vor ajuta la întoarcerea opiniei publice ruse împotriva războiului, scrie Financial Times.

Noile atacuri cu drone din Ucraina au șansa de a distruge „sentimentul de impunitate” pe care Rusia îl are în legătură cu lipsa rachetelor cu rază lungă ale Ucrainei.

Moscova a efectuat mii de atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii ucrainene, care au lăsat zone mari ale țării fără energie electrică, căldură și apă.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atac, #drone, #baze, #aerodorn, #bombardiere , #Razboi Ucraina