Comandanții ceceni au întors armele împotriva șefului Wagner. „Declarația inițială a lui Prigojin a părut relativ neutră”

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 12:35
3715 citiri
Comandanții ceceni au întors armele împotriva șefului Wagner. „Declarația inițială a lui Prigojin a părut relativ neutră”
Evgheni Prigojin încearcă să rezolve problema cu cecenii FOTO Kommersant

La 1 iunie, comandanții și oficialii ceceni au lansat un atac coordonat asupra lui Evgheni Prigojin, finanțatorul companiei militare private ruse Wagner.

După cum subliniază analiștii Institutului pentru Studiul Războiului, probabil că în acest fel încearcă să submineze autoritatea lui Prigojin.

Astfel, Adam Delimhanov, deputat în Duma de Stat a Rusiei din Cecenia, a răspuns declarației lui Prigojin din 31 mai, în care afirma că nu cunoaște noile poziții ale unităților cecene în Ucraina și că trupele cecene vor lupta pentru anumite localități, nu pentru întreaga regiune Doneţk.

„Declarația inițială a lui Prigojin a părut relativ neutră în comparație cu afirmațiile sale mai inflamatorii și nu l-a criticat direct pe liderul cecen Ramzan Kadîrov sau forțele sale. Delimhanov l-a numit neoficial pe Prigojin „Jenia” și l-a îndemnat să aleagă o dată la care se pot întâlni pentru a clarifica ce fac unitățile cecene „Ahmat” în linia frontului”, notează analiștii.

Delimhanov l-a mai îndemnat pe Prigojin să înceteze să „țipe” despre lipsa de provizii militare pentru „Wagner” și să expună lumii eșecurile militare rusești și a adăugat că Prigojin s-a impus deja ca un „blogger” care a făcut ca societatea rusă să se îndoiască de capacitățile sale militare.

Delimhanov a declarat că Wagner a primit „mai mult decât oricine” echipament militar de la Ministerul rus al Apărării și a suferit în continuare pierderi semnificative.

Declarațiile lui Delimhanov au fost repetate și de comandantul forțelor speciale Akhmat, generalul-maior Apti Alaudinov, menționând că îi respectă doar pe membrii „Wagner”, dar nu și pe Prigojin.

Alaudinov a menționat că „Wagner” a primit tancuri, avioane, elicoptere și o armată de 50.000 de oameni, pe care luptătorii ceceni nu le-au primit. El a adăugat că forțele speciale Ahmat fac parte din Ministerul rus al Apărării și a susținut că mulți dintre foștii luptători ai Wagner s-au alăturat forțelor armate cecene.

Magomed Daudov, președintele parlamentului cecen, a spus că Prigojin nu cunoștea neapărat detaliile operațiunilor cecene și a adăugat că Prigojin ar fi fost ucis pentru criticile sale la adresa armatei ruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Daudov a sugerat, de asemenea, indirect că Kadîrov și Putin iau deciziile și că Prigojin și-a supraestimat autoritatea în efortul de a se impune ca fața războiului.

Evgheni Prigojin a răspuns deja la atacuri, spunând că va continua să-și exprime opinia până când „oficialii Ministerului Apărării al Rusiei vor fi pedepsiți pentru greșelile de planificare a invaziei Ucrainei”. El a adăugat că Grupul „Wagner” este cea mai bună companie militară privată din lume și că nu a primit niciodată provizii militare din Cecenia.

Comandantul „Wagner” a mai afirmat că membrii „Wagner” au luat declarația lui Daudov ca pe o insultă personală.

Ordin de la Kremlin?

Experții cred că atacurile cecenilor împotriva lui Prigojin ar putea face parte din eforturile Kremlinului de a-i discredita și de a submina autoritatea în timp ce forțele sale se retrag din primele linii.

„Poate că Prigojin s-a trezit într-o poziție mai vulnerabilă decât atunci când Kremlinul s-a bazat pe forțele sale pentru a cuceri Bahmut și probabil a încercat să rămână relevant în spațiul informațional ținând conferințe de presă în toată Rusia”, a adăugat ISW.

Anterior, șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a amenințat Ucraina cu „răzbunarea” pentru așa-zisul atac cu drone asupra Moscovei și a regiunii Belgorod. Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate, i-a răspuns lui Kadîrov că ar trebui să se răzbune pe Rusia, deoarece rușii au fost cei care i-au ucis pe ceceni.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atac, #evgheni prigojin, #Apti Alaudinov , #Razboi Ucraina